Κόσμος|11.10.2024 17:29

Η νέα συμμαχία Ερντογάν-Βούτσιτς: Κοινή αμυντική πορεία Τουρκίας-Σερβίας

Μαρία Ζαχαράκη

Η Τουρκία και η Σερβία επιβεβαιώνουν την αποφασιστικότητά τους να προχωρήσουν σε κοινά αμυντικά σχέδια. Η κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο προέδρων, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Αλεξάνταρ Βούτσιτς, έδειξε πως οι δύο χώρες δεσμεύονται να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε στρατιωτικό επίπεδο.

«Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την πολιτική, στρατιωτική, οικονομική και αμυντική συνεργασία μας στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, δείχνοντας ότι οι αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας, ειδικά στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, θα παίξουν κεντρικό ρόλο στην κοινή τους πορεία.

Οι δύο χώρες φαίνεται να σχεδιάζουν την ενίσχυση της κοινής αμυντικής τους ικανότητας, με τον Ερντογάν να επισημαίνει ότι κανείς άλλος πέρα από τους ίδιους δεν θα καθορίσει το περιεχόμενο των αμυντικών τους βιομηχανιών. «Εμείς, η Τουρκία και η Σερβία, πρέπει να κάνουμε βήματα χέρι-χέρι. Κι αυτό το βήμα είναι η δημιουργία μιας αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ μας με βάση τη διασφάλιση της προστασίας της ειρήνης και για το σκοπό αυτό, ενώσαμε τα χέρια στη διμερή μας συνάντηση και το αναθέσαμε στους συνεργάτες μας».

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη και νέες τεχνολογίες

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Ερντογάν στις δυνατότητες της Τουρκίας στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία θα ενσωματωθούν στα νέα αμυντικά σχέδια με τη Σερβία. Η ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας είναι βασική για την αμυντική στρατηγική της Τουρκίας, ενώ η Σερβία φαίνεται πρόθυμη να επωφεληθεί από αυτή τη συνεργασία. «Ειδικά στη συνάντησή μου με τον αγαπητό μου φίλο, οι δυνατότητες της Τουρκίας στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα πάρουν φυσικά τη θέση τους στα βήματα που θα γίνουν προς την αμυντική βιομηχανία.

Όπως δήλωσα σχετικά με τα βήματα που πρέπει να γίνουν προς την αμυντική βιομηχανία, σήμερα η Σερβία έχει τα μέσα στη διάθεσή της, έχουμε τα μέσα στη διάθεσή μας και θα τα αξιολογήσουμε μαζί ως δύο φιλικές χώρες. Για το λόγο αυτό, έχουμε αναθέσει καθήκοντα στους υπουργούς Εξωτερικών και στους επικεφαλής της αμυντικής βιομηχανίας. Θα εκτελέσουν το έργο τους και στη συνέχεια θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα βήματά μας ένα προς ένα. Φυσικά, μπορεί να υπάρχουν εκείνοι που τους αρέσουν αυτά τα βήματα που θα κάνουμε, αλλά μπορεί να υπάρχουν και εκείνοι που δεν τους αρέσουν. Αν είμαστε πολιτικοί, αν είμαστε πολιτικοί ηγέτες, παίρνουμε αυτές τις αποφάσεις για αυτά τα θέματα μαζί με τους φίλους και τους συνεργάτες μας και προχωράμε».

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι το μέλλον της αμυντικής τους συνεργασίας περιλαμβάνει σημαντικά βήματα προς την από κοινού ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, ενώ η συμμετοχή τους σε περιφερειακά και διεθνή αμυντικά φόρουμ αναμένεται να ενισχύσει τη θέση τους στην περιοχή.«Κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να καθορίσει το περιεχόμενο της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας και της Σερβίας έξω από εμάς. Δεν είμαστε η μία ή η άλλη χώρα. Είμαστε η Τουρκία, είμαστε η Σερβία και θα κάνουμε τα βήματά μας μαζί».

Οι δηλώσεις Ερντογαν δείχνουν μια σταδιακή προσέγγιση μεταξύ Τουρκίας και Σερβίας, με αμοιβαία επωφελείς σχέσεις στον στρατιωτικό και αμυντικό τομέα. Το μήνυμα που στέλνουν οι δύο ηγέτες είναι ότι: η Τουρκία και η Σερβία δεν θα ακολουθήσουν προσταγές τρίτων, αλλά θα αναπτύξουν τη δική τους αμυντική στρατηγική στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. «Το μόνο που έχει σημασία είναι να κρατήσουμε υπό έλεγχο την απόφαση για τα βήματα που θα κάνουμε στο δρόμο που έχουμε μπροστά μας. Τόσο ο κ. Βούτσιτς όσο και ο κ. Ερντογάν έχουν τη δύναμη να το κάνουν αυτό και θα το κάνουμε μαζί», κατέληξε ο Ερντογαν.

ΤουρκίαΣερβίαμη επανδρωμένο αεροσκάφοςΑλεξάντερ ΒούτσιτςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώρα