Ο Σαλβίνι... ονειρεύεται τον θρόνο της ακροδεξιάς
Μαρία ΨαράΤο... φουλ της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς επιχειρεί να... βάλει στο μανίκι του ο Ματέο Σαλβίνι. Εν όψει των ευρωεκλογών, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, γνωστός για τις ευρωσκεπτικιστικές και αντιμεταναστευτικές του θέσεις, θέλησε να συσπειρώσει τα εθνικιστικά κόμματα οργανώνοντας μια συνάντηση των εκπροσώπων τους στην πατρίδα του, το Μιλάνο. Μόνο που η ελπίδα του Σαλβίνι μπορεί να αποδειχθεί μάταιη.
Στη συνάντηση με τίτλο «Προς την Ευρώπη της κοινής λογικής!» συμμετείχαν ελάχιστα ακροδεξιά κόμματα, κυρίως από τη Σκανδιναβία, και όσα κατά ειρωνικό τρόπο βλέπουν τα ποσοστά τους να πέφτουν. Ούτε καν η «αγαπημένη» του Μαρίν Λεπέν δεν εμφανίστηκε, παρόλο που έχει δηλώσει ότι θα συνεργαστεί με τη Λέγκα στο Ευρωκοινοβούλιο. Για τους δε εκπροσώπους των ακροδεξιών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση σε Αυστρία και Ουγγαρία, ούτε λόγος... Ο ίδιος πάντως ο Σαλβίνι φρόντισε να... διασκεδάσει τις εντυπώσεις της αποτυχημένης του εκδήλωσης με ειρωνεία. Στον «συγκυβερνήτη» του, Λουίτζι Ντι Μάιο από το Κίνημα των 5 Αστέρων, ο οποίος μίλησε για «αποτυχία του σχεδίου των εθνικιστών», απάντησε ότι «η διαφορά ανάμεσα σε εμάς και τους άλλους είναι ότι αυτοί για να βρουν συμμάχους πρέπει να βγουν από τη χώρα, ενώ η Λέγκα προσκαλεί τα ευρωπαϊκά κινήματα στην Ιταλία. Η Ιταλία έχει κεντρικό ρόλο στη διαδικασία, χάρη στη κυβέρνησή μας».
Ο Ματέο και οι ευρωεκλογές
Για την απουσία της Λεπέν, η Λέγκα διέδωσε ότι «η παρουσία της Λεπέν δεν είχε προβλεφθεί, αλλά θα σταλεί αντιπροσωπεία». Παρόλο που ο Ματέο Σαλβίνι ήταν γνωστός για τις θέσεις του κατά της ενωμένης Ευρώπης και θα περίμενε κανείς να... σνομπάρει τις ευρωεκλογές, ο ίδιος πράττει το ακριβώς αντίθετο! Οχι μόνο έχει ρίξει όλες του τις δυνάμεις στην προεκλογική καμπάνια, αλλά πριν από λίγες μέρες δήλωσε την αποφασιστικότητά του να παραμείνει η Ιταλία στην ΕΕ. «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να βγούμε από την Ευρώπη. Θέλουμε να τη βελτιώσουμε, να την αλλάξουμε, αλλά όχι να την εγκαταλείψουμε» δήλωσε ο Σαλβίνι, ο οποίος προαλείφεται ως ο κοινός υποψήφιος για πρόεδρος της Κομισιόν πολλών ευρωσκεπτικιστικών και εθνικιστικών πολιτικών δυνάμεων.
Κι εκεί στοχεύει η πρωτοβουλία για συσπείρωσή τους με εκδηλώσεις όπως αυτή στο Μιλάνο. Τα ακροδεξιά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα είναι διασπασμένα ανάμεσα σε τρεις ευρωπαϊκές ομάδες. Στο ECR ανήκουν οι Βρετανοί συντηρητικοί υπέρ του Brexit, καθώς και άλλοι πολύ συντηρητικοί ευρωβουλευτές – μεταξύ άλλων οι Φλαμανδοί εθνικιστές, αλλά και κάποιοι από την Πολωνία και τη Σκανδιναβία. Στο EFDD, δηλαδή την Ευρώπη της Ελευθερίας και της Αμεσης Δημοκρατίας, ανήκει -μεταξύ άλλων- το Κίνημα των 5 Αστέρων της Ιταλίας.
Το ENF (Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας) είναι το πιο ακροδεξιό απ’ όλα. Σε αυτό εντάσσεται και η Λέγκα του Βορρά του Ιταλού Ματέο Σαλβίνι και πρόσφατα δήλωσε ότι θα προσχωρήσει και η Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίες συνδυάζουν αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που έχουν διεξαχθεί στα κράτη-μέλη, το κόμμα του Ματέο Σαλβίνι είναι αυτό που θα αυξήσει περισσότερο απ’ όλα τα κόμματα τους ευρωβουλευτές του στην επόμενη θητεία.
Από 6 που έχει σήμερα, προβλέπεται να εκλέξει 27 τον Μάιο, κάτι που θα κάνει τη Λέγκα το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα μετά τους Γερμανούς συντηρητικούς (Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές CDU/CSU) στο Ευρωκοινοβούλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (Συντηρητικοί) και οι Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να παραμείνουν οι δύο κυρίαρχες πολιτικές ομάδες ανάμεσα στους ευρωβουλευτές, χάνοντας όμως 34 και 51 έδρες αντίστοιχα σε ένα Κοινοβούλιο όπου αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συμμετέχει, οι έδρες θα μειωθούν από 751 σε 705.
Ωστόσο, άνοδος ακραίων και αντιευρωπαϊκών κομμάτων που καταγράφεται σε αρκετές χώρες της ΕΕ και έχει ανησυχήσει τους λαούς της Ευρώπης δεν θα είναι τόσο μεγάλη ώστε να διεκδικήσουν την πλειοψηφία στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Μετά και τις αμφίβολες εξελίξεις για το Brexit, με τη Βρετανία δηλαδή να είναι πολύ πιθανό να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, ο Σαλβίνι μπορεί να έχει κυριολεκτικά την τύχη να εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν! Κι αυτό γιατί οι ευρωβουλευτές του UKIP είναι πολύ πιθανό να θελήσουν να τον υποστηρίξουν, κάτι που θα αυξήσει σημαντικά τη δύναμή του.
Ωστόσο, είναι αμφίβολο το αν οι μεγαλύτερες πολιτικές ευρωομάδες θα αφήσουν κάτι τέτοιο να συμβεί, δεδομένου ότι αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου, είναι πολύ πιθανό οι Βρετανοί ευρωβουλευτές να μην έχουν λόγο στην εκλογή προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλά προς το παρόν, όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι
- Κακοκαιρία διαρκείας τις ημέρες των Χριστουγέννων: Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά»
- Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Αθήνα - Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται
- ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλή εορταστικά γεύματα
- Χρήστος Μάστορας: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το λάθος στην ελληνική ταυτότητα και οι αναμνήσεις με τη γιαγιά του