Κόσμος|13.10.2024 16:07

Washington Post: Η Χαμάς σχεδίαζε επίθεση αλά 11η Σεπτεμβρίου στο Ισραήλ - Στόχος ουρανοξύστες και σιδηρόδρομος

Newsroom

Η Χαμάς φέρεται να σχεδίαζε να πραγματοποιήσει μια επίθεση της κλίμακας της 11ης Σεπτεμβρίου στο Ισραήλ, η οποία επρόκειτο να είναι πολύ πιο θανατηφόρα από τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Washington Post που βασίζεται σε αρχεία που βρέθηκαν από Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Τα σχέδια φέρονται να χρονολογούνταν πολλά χρόνια πριν από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και προέβλεπαν την κατεδάφιση ενός ουρανοξύστη του Τελ Αβίβ, με δυνάμεις από ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ηλεκτρονικά αρχεία και έγγραφα ανακτήθηκαν από Ισραηλινούς αξιωματούχους από κέντρα διοίκησης της Χαμάς και έδειχναν τον προχωρημένο σχεδιασμό που είχε γίνει. Αρκετά από τα σχέδια που έγιναν από την Χαμάς φάνηκαν να είναι πάντως «άκρως ανεφάρμοστα», σημείωσαν ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας στην Post.

Η Χαμάς φέρεται να είχε ζητήσει βοήθεια και από το Ιράν 

Επιπλέον, βρέθηκαν επιστολές της Χαμάς προς Ιρανούς ηγέτες, οι οποίες έδειχναν ότι είχαν ζητήσει τη βοήθειά τους για την έναρξη των επιθέσεων, ανέφερε το δημοσίευμα.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτεται,  στα έγγραφα βρέθηκε επιστολή του επικεφαλής της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ το 2021, η οποία απευθυνόταν σε διάφορους ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους, ζητώντας οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη, ενώ υποσχόταν ότι, με τη βοήθεια του Ιράν, θα μπορούσαν να καταστρέψουν το Ισραήλ μέσα σε δύο χρόνια.

«Σας υποσχόμαστε ότι δεν θα σπαταλήσουμε ούτε λεπτό ούτε δεκάρα αν δεν μας οδηγήσει στην επίτευξη αυτού του ιερού στόχου», ανέφερε μια επιστολή του Ιουνίου 2021 που φέρεται να υπογράφεται από τον Σινουάρ και άλλους αξιωματούχους της Χαμάς, σύμφωνα με την Post.

Σημειώνεται πως η αυθεντικότητα των εγγράφων δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί αν και Ισραηλινοί επιμένουν πως είναι πραγματικά.

Δορυφορικές εικόνες του Ισραήλ

Τα ευρήματα των ισραηλινών αξιωματούχων «περιλάμβαναν επίσης περισσότερες από 17.000 φωτογραφίες - από δορυφορικές εικόνες μέχρι φωτογραφίες ισραηλινών πόλεων και τοπίων που τραβήχτηκαν από κάμερες μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή συλλέχθηκαν από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», ανέφερε η Washington Post.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, βρέθηκαν φωτογραφίες με διαγράμματα ισραηλινών αεροπορικών βάσεων και εικόνες που απεικόνιζαν τα σχέδια πτήσεων εμπορικών αεροσκαφών που είχαν χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιο Ben-Gurion, έξω από το Τελ Αβίβ.

Μάλιστα, φέρεται να βρέθηκε ένα έγγραφο με σχέδιο καταστροφής τριών ουρανοξυστών στο Τελ Αβίβ: του 70όροφου πύργου Moshe Aviv και του συγκροτήματος Azrieli Mall, τα οποία βρίσκονται κοντά σε ένα μεγάλο εμπορικό συγκρότημα και σιδηροδρομικό σταθμό.

Μαζί με τις φωτογραφίες του σχεδίου, το κείμενο έλεγε: «Αν αυτός ο πύργος καταστραφεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα προκληθεί μια άνευ προηγουμένου κρίση για τον εχθρό, παρόμοια με την κρίση των πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη».

Το κείμενο ήταν γραμμένο στα αραβικά, σύμφωνα με την Post. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το έγγραφο σημείωνε ότι το σχέδιο επίθεσης στους ουρανοξύστες του Τελ Αβίβ δεν είχε διαμορφωθεί πλήρως και η Χαμάς παρέμενε αβέβαιη για τον τρόπο διεξαγωγής ενός τέτοιου χτυπήματος.

Σχέδια για επιθέσεις στον σιδηρόδρομο  

Σε πρόσθετα σχέδια που βρέθηκαν στα έγγραφα, η Χαμάς φέρεται επίσης να σχεδίαζε και χτύπημα στο το σιδηροδρομικό δίκτυο με εκρηκτικά.

«Η σιδηροδρομική γραμμή προορίζεται για τη μεταφορά καυσίμων, η οποία είναι ένα αδύναμο σημείο σε περίπτωση έκρηξης του τρένου μετά την κίνηση μέσα σε μια από τις πόλεις. Μια κινούμενη βόμβα», φέρεται να αναφέρεται σε ένα έγγραφο.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως οι ηγέτες της Χαμάς στη Γάζα φέρεται να ενημέρωσαν και τον Ισμαήλ Χανίγια, τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς στο Κατάρ, για «το μεγάλο αυτό σχέδιο».

ΙσραήλΛωρίδα της ΓάζαςΧαμάςπύραυλοιΤεχεράνηεπίθεση