Κόσμος|13.10.2024 22:47

Κυβερνητικός εκπρόσωπος Ισραήλ στο ΟΡΕΝ - «Ακούμε τους εταίρους μας στις ΗΠΑ αλλά είναι ευθύνη μας να υπερασπιστούμε τους πολίτες μας»

Newsroom

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ και την απεσταλμένη του καναλιού, Αδαμαντία Λιόλιου, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, Ντέιβιντ Μένσερ.

Από το Τελ Αβίβ, ο Μένσερ που έχει άμεση πληροφόρηση και επαφή με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου, σημείωσε στο ΟΡΕΝ ότι μόνο το Ισραήλ έχει την τελική ευθύνη υπεράσπιση του εδάφους και των πολιτών του. Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν υποτιμά τη σημασία της αμερικανικής συνεργασίας και βοήθειας ωστόσο τόνισε τρεις φορές, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ότι το Ιράν δεν πρέπει να παράξει πυρηνικά όπλα γιατί αυτά θα αποτελούν απειλή, και για το ίδιο το Ισραήλ, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο.

Το Ισραήλ έχει αποφασίσει ήδη για το χρόνο και τον τρόπο της απάντησής του στο Ιράν;

Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει ήδη αποφασίσει τι θα κάνει ξέρουμε ακριβώς τις δυνατότητες του Ιράν. Και ξέρουμε πως θα αποτρέψουμε αυτό το τρομοκρατικό καθεστώς. Πιστεύουμε ότι 70% - 80% των πολιτών του Ιράν είναι εναντίον του καθεστώτος της χώρας. Πρόκειται να διαβεβαιώσουμε ότι το ιρανικό καθεστώς δε θα είναι πια ικανό να προκαλέσει και να τρομοκρατήσει αυτή τη χώρα με τα πυρηνικά όπλα που αναζητά. Αλλά επίσης θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες του Ιράν να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους.

Κάποια αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι το Ισραήλ θα στοχεύσει στρατιωτικές και ενεργειακές υποδομές του Ιράν, αλλά όχι πυρηνικές εγκαταστάσεις. Το επιβεβαιώνετε;

Ακούμε τους εταίρους μας στις ΗΠΑ πάρα πολύ προσεκτικά, έχουμε συνδέσμους σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης μας και του στρατού μας, αλλά εν τέλει είναι ευθύνη της κυβέρνησης του Ισραήλ να υπερασπιστεί τους πολίτες της. Το Ιράν λέει πολύ ανοιχτά ότι εύχεται να καταστρέψει αυτή τη χώρα, ότι θέλει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα για να απειλεί αυτή τη χώρα. Καμία χώρα στον κόσμο δεν θα ανεχόταν αυτή την απειλή. Είναι η μόνη χώρα στα Ηνωμένα Έθνη που λέει ανοιχτά ότι θέλει να καταστρέψει μια άλλη χώρα. Σάς λέω πως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Το Ισραήλ θα υπερασπιστεί τον εαυτό του με κάθε τρόπο - όπως είπε ο πρωθυπουργός, με διττό τρόπο: με τρόπους που έχετε και με τρόπους που δεν έχετε δει ακόμη.

Πιστεύετε ότι το Ισραήλ θα έχει τη στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ για τα αντίποινα εναντίον του Ιράν;

Έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με τους εταίρους μας στις ΗΠΑ επί πολλές δεκαετίες, σε κάθε επίπεδο της κυβέρνησης μας. Φυσικά και ακούμε πολύ προσεκτικά τους εταίρους μας στις ΗΠΑ αλλά εν τέλει είναι ευθύνη του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και κανενός άλλου. Δε ζητάμε από τους αμερικανούς να βάλουν δύναμη στο πεδίο, δε ζητάμε από καμιά άλλη χώρα να βάλει δύναμη στο πεδίο. Οι άνθρωποι μας είναι ικανοί να υπερασπιστούν τους εαυτούς του, οι δυνάμεις του Ισραήλ είναι ικανές να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους και αυτό ακριβώς είναι που θα κάνουμε.

Μέση Ανατολήειδήσεις τώραΜπένιαμιν ΝετανιάχουπυρηνικάΗΠΑΙράνΙσραήλ