Κόσμος|14.10.2024 16:19

Συνελήφθησαν δύο Ισραηλινοί με την κατηγορία πως δρούσαν υπέρ του Ιράν - «Σχεδίαζαν δολοφονία»

Newsroom

Δύο Ισραηλινοί συνελήφθησαν με την κατηγορία πως διέπραξαν δολιοφθορές για λογαριασμό του Ιράν ενώ φέρεται να σχεδίαζαν την δολοφονία ανώτερου ισραηλινού στελέχους, όπως ανακοίνωσε η Σιν Μπετ και η ισραηλινή αστυνομία.

Ποιοι είναι οι συλληφθέντες και για ποιες πράξεις κατηγορούνται 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ένας Ισραηλινός πολίτης που αναγνωρίστηκε ως Βλαντισλάβ Βίκτορσον, 30 ετών, τον οποίο προσέγγισε ένας Ιρανό που αναγνωρίστηκε ως «Μαρί Χόσι». Στη συνέχεια ο Βίκτορσον στρατολόγησε τη 18χρονη σύντροφό του Άννα Μπέρνστεϊν.

Κατά τις ισραηλινές Αρχές, οι δύο τους πραγματοποίησαν διάφορες πράξεις δολιοφθοράς και βανδαλισμούς. Συγκεκριμένα, κατηγορούνται πως έκαναν προκλητικά γκράφιτι και ανήρτησαν αφίσες, πυρπόλησαν αυτοκίνητα σε πάρκο κοντά στο Τελ Αβίβ και προκάλεσαν φωτιές σε δάση. 

Αυτά, όπως αναφέρουν, γίνονται κατ' εντολή του Ιρανού, ο οποίος τους έδινε οδηγίες στα εβραϊκά. Μάλιστα, φέρεται να βιντεοσκόπησαν ορισμένες από τις πράξεις του και πληρώθηκαν για αυτές με 5.000 δολάρια

Είχαν εντολή να σκοτώσουν έναν επιφανή Ισραηλινό 

Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να σκοτώσουν έναν επιφανή Ισραηλινό πετώντας μια χειροβομβίδα στο σπίτι του, ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι οι δύο συμφώνησαν να το κάνουν και προσπαθούσαν να αγοράσουν όπλα.

Σημειώνεται πως η Σιν Μπετ τους τελευταίους μήνες ανακοίνωσε μια σειρά από υποτιθέμενες ιρανικές συνωμοσίες, στις οποίες η Τεχεράνη είχε προσπαθήσει να ξεγελάσει διαδικτυακά Ισραηλινούς για να εκτελέσουν αποστολές για λογαριασμό της.

ΙσραήλπύραυλοισύλληψηΙράνειδήσεις τώραΤεχεράνηεπίθεση