Κόσμος|14.10.2024 15:38

Ελληνοτουρκικά: Νέα ένταση με φόντο τους διορισμένους μουφτήδες στη Θράκη

Μαρία Ζαχαράκη

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση γύρω από τους διορισμένους μουφτήδες στη μουσουλμανική μειονότητα της Ελλάδας φαίνεται να οδεύει ξανά σε νέα διπλωματική «τριβή» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Τα τουρκικά ΜΜΕ σήμερα αντιδρούν για την επιχείρηση των διορισμένων από  την ελληνική πολιτεία μουφτήδων να πραγματοποιήσουν την προσευχή της Παρασκευής στο τζαμί Ξάνθης, Τσινάρ. Οι αντιδράσεις των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας ήταν άμεσες και σφοδρές, καθώς ο μουφτής, που έχει διορίσει η Ελλάδα, εμποδίστηκε από τους πιστούς να εισέλθει στο τζαμί, αναγκάζοντάς τον να προσευχηθεί έξω από αυτό. Το περιστατικό προκάλεσε ανακοινώσεις και διαμαρτυρίες από οργανώσεις και κόμματα στη μειονότητα, καταγγέλλοντας την ενέργεια ως «προκλητική» και κάνοντας λόγο για «διώξεις».

Το Κόμμα Φιλίας, Ισότητας και Ειρήνης (FEP) στη Θράκη σε ανακοίνωσή του καταδίκασε την πράξη ως απόπειρα σφετερισμού της λαϊκής βούλησης και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί τα δικαιώματα της κοινότητας. Επίσης, οργανώσεις όπως η «Ένωση Τούρκων Εκπαιδευτικών Δυτικής Θράκης (BTTΟB)» χαρακτήρισαν την ενέργεια των διορισμένων μουφτήδων ως «προβοκάτσια», ενώ σε παρόμοιες δηλώσεις προέβη και η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης (ITB)», η οποία μίλησε για «απαράδεκτες» ενέργειες που αγνοούν τη βούληση της μειονότητας.

Ενδεικτικά ορισμένοι τίτλοι τουρκικών ΜΜΕ:

Χαμπέρ Γκλομπάλ

Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης αντιδρούν στην Ελλάδα για τις «προσευχές της Παρασκευής

Ντιριλίς Ποστασί

Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης αντιδρούν στην προσπάθεια των μουφτήδων που διόρισε η Ελλάδα για την προσευχή της Παρασκευής

Σον Ντακικά

Αντίδραση των Μουφτήδων από τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης

Γενί Ακίτ

Η Ελλάδα αγνοεί τη Λωζάνη! Να την αγνοήσει και η Τουρκία και να πάρει τη Δυτική Θράκη;

Σταρ

Προβοκάτσια από μουφτήδες διορισμένους από την Ελλάδα

ειδήσειςελληνοτουρκικές σχέσειςΘράκημουφτήδεςειδήσεις τώραελληνοτουρκικά