Κόσμος|14.10.2024 16:24

Ισραήλ: Οι ΗΠΑ ενισχύουν την αεράμυνα της χώρας με πανίσχυρο αντιπυραυλικό σύστημα – Τι είναι το THAAD

Newsroom

Την αποστολή του προηγμένου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), συνοδευόμενο από περίπου 100 Αμερικανούς στρατιώτες ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Ισραήλ.

Κίνηση η οποία εντάσσεται στις προσπάθειες ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων του Ισραήλ, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων και απειλών από το Ιράν και τις φιλοϊρανικές δυνάμεις στην περιοχή.

Το προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας

Το αμυντικό σύστημα THAAD είναι ικανό να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους σε βεληνεκές 150 έως 200 χιλιομέτρων και με σχεδόν τέλειο ποσοστό επιτυχίας στις δοκιμές εξαιτίας του εξελιγμένου συστήματος ραντάρ που παρέχει τις πληροφορίες στόχευσης.

Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό προηγμένων συστημάτων ραντάρ και μέσων αναχαίτισης, το THAAD είναι το μοναδικό αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που μπορεί να καταστρέψει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού και μεσαίου εντός ή εκτός της ατμόσφαιρας, κατά τη διάρκεια του τερματικού σταδίου της πτήσης τους, ενώ προσεγγίζουν τον στόχο τους, όπως αναφέρει το CNN.

Μέσω ενός ευρέος συστήματος διαχείρισης, οι συστοιχίες THAAD έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με μια σειρά από συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ, όπως τα συστήματα Aegis στα πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και τα συστήματα Patriot, που έχουν σχεδιαστεί για να αναχαιτίζουν στόχους μικρότερου βεληνεκούς.

Στο Ισραήλ θα αποσταλεί τώρα μία από αυτές τις συστοιχίες μαζί με περίπου 100 στρατιώτες για τον χειρισμό του αμυντικού συστήματος. 

πύραυλοιειδήσειςΗΠΑΙσραήλειδήσεις τώραπύραυλος