Κόσμος|17.10.2024 07:18

Τα δάση δεν απορρόφησαν διοξείδιο του άνθρακα το 2023 - Πώς αυτό επηρεάζει το κλίμα

Newsroom

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει άμεσα τη διαδικασία απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα από το φυσικό περιβάλλον, σύμφωνα με έρευνες που διεξήγαγε ομάδα διεθνών επιστημόνων.

Τι έδειξε η έρευνα σχετικά με την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα το 2023

Οι μικροοργανισμοί και τα έμβια όντα καθημερινά επιτελούν σημαντικό έργο για το περιβάλλον, αφού απομακρύνουν εκατομμύρια τόνους άνθρακα, κάτι που -ωστόσο- επηρεάζεται άμεσα από την κλιματική αλλαγή.

Τα στοιχεία της έρευνας της ομάδας επιστημόνων αποτυπώνουν τη θλιβερή πραγματικότητα για το 2023, που αποτέλεσε την πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς τα δάση, τα φυτά και το έδαφος δεν απορρόφησαν άνθρακα.

Τα σημάδια για την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πολλά, αφού οι παγετώνες της Γροιλανδίας και της Αρκτικής λιώνουν ταχύτερα του αναμενόμενου, επιβραδύνοντας τον ρυθμό με τον οποίο οι ωκεανοί απορροφούν τον άνθρακα. Επιπλέον, το ζωοπλαγκτόν εκτίθεται σε περισσότερο ηλιακό φως, με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι αυτό θα μπορούσε να το κρατήσει στα βάθη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Η φύση μέχρι στιγμής εξισορροπεί τα όσα κάνουμε ως άνθρωποι εναντίον του περιβάλλοντος. Σύντομα αυτό θα φτάσει στο τέλος του», τόνισε ο Γιόχαν Ρόκστρεμ σε μια εκδήλωση για το κλίμα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Guardian.

Τι θα συμβεί αν οι δεξαμενές άνθρακα σταματήσουν να δουλεύουν;

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι όσο μειώνεται η δυνατότητα της φύσης να απορροφά άνθρακα, τόσο θα πρέπει να βρεθούν πιο ριζικοί τρόποι για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Παράλληλα, το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με την απορρόφηση άνθρακα.

Η μεγαλύτερη πρόκληση αυτή τη στιγμή είναι η προστασία των δεξαμενών άνθρακα, ωστόσο συζητήσεις γίνονται και για το πώς οι χώρες θα καταφέρουν να αυξήσουν τις ποσότητες που απορροφούν τα δάση και τα οικοσυστήματα.

διοξείδιο του άνθρακαεπιστήμονεςξηρασίακλιματική αλλαγήπαγετώνεςάνθρακας