Κόσμος|14.10.2024 18:10

Μέση Ανατολή: Νέο σφυροκόπημα του Ισραήλ στο Λίβανο με φόντο την επίθεση της Χεζμπολάχ σε στρατόπεδο

Newsroom

Το Ισραήλ διεύρυνε τους στόχους του στον πόλεμό του με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο τη Δευτέρα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 18 ανθρώπους στο πρώτο του χτύπημα στην πόλη Αϊτού στα βόρεια, όπου πλειοψηφούν οι χριστιανοί, ανακοίνωσε ο λιβανέζικος Ερυθρός Σταυρός.

Μέχρι στιγμής το κύριο βάρος των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στο Λίβανο έχει επικεντρωθεί στο νότο, την ανατολική κοιλάδα Μπεκάα και τα προάστια της Βηρυτού. Το χτύπημα στη βόρεια περιοχή έπληξε ένα σπίτι που είχε νοικιαστεί σε οικογένειες εκτοπισμένων, δήλωσε στο Reuters ο δήμαρχος του Αιτού, Τζόζεφ Τραντ.

Εκτός από τους νεκρούς, τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν, δήλωσε ο Ερυθρός Σταυρός. Το Ισραήλ διέταξε τη Δευτέρα τους κατοίκους 25 χωριών να απομακρυνθούν σε περιοχές βόρεια του ποταμού Αουάλι, ο οποίος διαρρέει τον νότιο Λίβανο, καθώς εντείνει τις επιθέσεις του στην περιοχή. Ισραηλινό πλήγμα σκότωσε τον Μοχάμεντ Καμέλ Ναΐμ, διοικητή της μονάδας αντιαρματικών πυραύλων της επίλεκτης δύναμης Ραντουάν της Χεζμπολάχ, στην περιοχή Ναμπατιέ του νότιου Λιβάνου, ανακοίνωσε ο στρατός.

Σειρήνες ηχούν σε όλο το Ισραήλ

Στο μεταξύ οι IDF δήλωσαν ότι εκατομμύρια Ισραηλινοί σπεύδουν σε καταφύγια καθώς οι σειρήνες ηχούν σε όλο το κεντρικό Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ, ως απάντηση σε βλήματα που εκτοξεύονται από το Λίβανο.

Πρεσβεία ΗΠΑ: Εγκαταλείψτε τον Λίβανο

Την ίδια στιγμή, η πρεσβεία των ΗΠΑ στον Λίβανο δήλωσε ότι οι πολίτες της ενθαρρύνονται έντονα να εγκαταλείψουν τον Λίβανο «τώρα», αναφέρει το Reuters. Η πρεσβεία πρόσθεσε ότι οι πρόσθετες πτήσεις που οργάνωσε για τους πολίτες της που ταξιδεύουν από τη Βηρυτό δεν θα συνεχιστούν επ' αόριστον.

Το χτύπημα στο στρατόπεδο της ταξιαρχίας Γκολανί

Οι εξελίξεις έρχονται στον απόηχο του χτυπήματος της Χεζμπολάχ σε στρατόπεδο όπου σταθμεύει η ταξιαρχία Γκολανί, κοντά στην πόλη Μπινιάμινα, όπου σκοτώθηκαν τέσσερις στρατιώτες και τραυματίστηκαν 61.

Ήταν το πιο θανατηφόρο χτύπημα της μαχητικής οργάνωσης από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την χερσαία εισβολή του στο Λίβανο πριν από δύο εβδομάδες.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ ενημέρωσε τον ομόλογό του των ΗΠΑ για το χτύπημα και «υπογράμμισε τη σοβαρότητα της επίθεσης και τη σθεναρή απάντηση που θα δοθεί κατά της Χεζμπολάχ», ανέφερε το γραφείο του.

Μέση ΑνατολήΧεζμπολάχΙσραήλειδήσεις τώραΛίβανος