Κόσμος|14.10.2024 23:13

Επεκτείνει τα πλήγματα το Ισραήλ στον Λίβανο: Αιματηρά χτυπήματα σε χωριά με 21 νεκρούς - Σύσκεψη ασφαλείας υπό τον Νετανιάχου

Newsroom

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα σε ένα χριστιανικό χωριό του βορείου Λιβάνου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, προσθέτοντας ότι διεξάγονται τεστ DNA για να ταυτοποιηθούν τα θύματα.

Επεκτείνει τα χτυπήματα το Ισραήλ

Είναι η πρώτη φορά που μπαίνει στο στόχαστρο το χωριό Αϊτού, που βρίσκεται μακριά από τα σύνορα όπου διεξάγονται μάχες μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, από τις 23 Σεπτεμβρίου. Στόχος ήταν ένα διαμέρισμα, μετέδωσε το λιβανέζικο πρακτορείο ANI. Ένα στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το κτίριο αυτό φιλοξενούσε πολλές οικογένειες εκτοπισμένων από τον νότιο Λίβανο.

Το Αϊτού είναι χριστιανικό χωριό Μαρωνιτών, με πολλές εκκλησίες και μόνιμο πληθυσμό περίπου χιλίων κατοίκων. Ωστόσο, πιστεύεται ότι υπάρχει και αριθμός ανθρώπων που εκτοπίστηκαν εκεί λόγω του πολέμου στη χώρα.

Μέχρι στιγμής το επίκεντρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στον Λίβανο ήταν στον νότο, στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα και στα προάστια της Βηρυτού. Τώρα για πρώτη φορά σημειώνεται χτύπημα στον βορρά της χώρας. Χτυπήθηκε σπίτι που είχε νοικιαστεί σε εκτοπισμένες οικογένειες, δήλωσε στο Reuters ο δήμαρχος Γιόζεφ Τραντ. Εκτός από τους θανάτους, τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανέφερε ο Ερυθρός Σταυρός.

Το Ισραήλ, παράλληλα, διέταξε κατοίκους 25 χωριών να απομακρυνθούν σε περιοχές βόρεια του ποταμού Αουαλί, που διασχίζει το νότιο Λίβανο, καθώς εντείνει τις επιθέσεις του στην περιοχή.

Τα ισραηλινά πλήγματα έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 2.309 ανθρώπους στον Λίβανο τον τελευταίο χρόνο, ανέφερε η λιβανέζικη κυβέρνηση στην καθημερινή της ενημέρωση. Οι περισσότεροι έχουν σκοτωθεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν το Ισραήλ επέκτεινε τη στρατιωτική του εκστρατεία

Να αποσυρθούν οι κυανόκρανοι από τις εμπόλεμες ζώνες θέλει ο Νετανιάχου 

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε απόψε τις κατηγορίες ότι ο ισραηλινός στρατός έβαλε σκόπιμα στο στόχαστρο τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στον Λίβανο (NIFIL), χαρακτηρίζοντάς τις «εντελώς λανθασμένες». Υποστήριξε ότι η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί τις θέσεις της UNIFIL. 

Στην συνέχεια είπε ότι λυπάται για τους τραυματισμούς στρατιωτών του UNIFIL, αλλά πρόσθεσε ότι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους ήταν «να εισακούσουν το αίτημα του Ισραήλ και να απομακρυνθούν από την περιοχή».

Ο ισραηλινός στρατός έδειξε σε ξένους δημοσιογράφους ένα φρεάτιο σήραγγας της Χεζμπολάχ που απείχε λιγότερο από 200 μέτρα από μια θέση της UNIFIL, καθώς και αποθήκες όπλων που βρήκαν τα στρατεύματα.

«Βρισκόμαστε στην πραγματικότητα σε μια στρατιωτική βάση της Χεζμπολάχ πολύ κοντά στον ΟΗΕ», δήλωσε ο ταξίαρχος Yiftach Norkin, δείχνοντας την καταπακτή του φρεατίου σε μια περιοχή που καλύπτεται από χαμηλή βλάστηση και έχει θέα από ένα παρατηρητήριο του ΟΗΕ.

Η UNIFIL έχει πει ότι προηγούμενες ισραηλινές επιθέσεις περιόρισαν τις ικανότητές της για παρακολούθηση και πηγές του ΟΗΕ λένε ότι φοβούνται για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Οι κυανόκρανοι θα μείνουν στον Λίβανο

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνί, μιλώντας στη δημόσια γαλλική τηλεόραση France 5, τόνισε ότι οι κυανόκρανοι έχουν «αποστολή να μείνουν» στον Λίβανο.

«Την ημέρα που τα όπλα θα σιγήσουν, θα υπάρχει πάντα αυτή η Μπλε Γραμμή (σ.σ. το σύνορο μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου), θα υπάρχει το ψήφισμα 1701 ή ένα νέο ψήφισμα, θα υπάρχει πάντα μια ζώνη που θα πρέπει να διασφαλίσουμε την ουδετερότητά της», είπε ο Γάλλος υπουργός.

«Τα Ηνωμένα Έθνη ανέθεσαν (την εντολή) σε αυτές τις δυνάμεις και στα Ηνωμένα Έθνη επαφίεται να την αποσύρουν, εκτός και αν δοθεί ακυρωτική εντολή από τις συμβαλλόμενες χώρες», πρόσθεσε.

Οι ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στην UNIFIL (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Ιρλανδία) θα συνεδριάσουν την Τετάρτη για να συντονίσουν τις ενέργειές τους. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έχει ήδη δηλώσει ότι «δεν θα υπάρξει αποχώρηση της UNIFIL».

Στο πλαίσιο δράσης της UNIFIL έχουν αναπτυχθεί περίπου 10.000 κυανόκρανοι από την Ινδονησία, το Νεπάλ, την Ινδία, τη Μαλαισία, την Γκάνα, την Κίνα, τις τέσσερις προαναφερόμενες ευρωπαϊκές χώρες και από άλλες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου των κυανόκρανων μιλά στο OPEN: «Το Ισραήλ μας έχει επιτεθεί αρκετές φορές - Καταπατά το διεθνές δίκαιο»

«Για μια άκρως ανησυχητική κατάσταση στο Λίβανο» μίλησε αποκλειστικά στην τηλεόραση του OPEN ο Αντρέα Τενέντι, εκπρόσωπος Τύπου της UNIFIL, οι ειρηνευτικές δυνάμεις της οποίας έχουν δεχτεί τις τελευταίες ημέρες επιθέσεις από τον ισραηλινό στρατό.

«H κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι άκρως ανησυχητική γιατί έχουμε γίνει μάρτυρες σε βομβαρδισμούς ανταλλαγές πυρών στο Νότιο Λίβανο όπου βρίσκονται οι θέσεις μας. Επίσης, οι βάσεις μας στοχοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες ειδικά όταν οι ισραηλινοί μας είπαν ότι πρόκειται να ξεκινήσουμε επιδρομές εντός των λιβανικών εδαφών και αφού μας είπαν να μετακινηθούμε από κάποιες θέσεις κοντά στην μπλε γραμμή. Εμείς αποφασίσαμε να μείνουμε και να κρατήσουμε τους στρατιώτες μας σε αυτές τις θέσεις και τις τελευταίες ημέρες μας έχουν επιτεθεί αρκετές φορές, κάτι που είναι επικίνδυνο, μη αποδεκτό και ξεκάθαρα καταπατά τη συνθήκη 1701» ανέφερε μιλώντας στο OPEN. 

Εν τω μεταξύ, η Μέση Ανατολή παραμένει σε ύψιστη επιφυλακή για αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν για το μπαράζ πυραύλων που εξαπέλυσε την 1η Οκτωβρίου ως απάντηση στις επιθέσεις του Ισραήλ στο Λίβανο.

Το Πεντάγωνο δήλωσε την Κυριακή ότι θα στείλει αμερικανικά στρατεύματα στο Ισραήλ μαζί με ένα προηγμένο αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα.

Τη Δευτέρα, η αμερικανική πρεσβεία στο Λίβανο ενθάρρυνε έντονα τους πολίτες της να φύγουν αμέσως, προειδοποιώντας ότι οι πρόσθετες πτήσεις που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση για να βοηθήσει τους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από τις 27 Σεπτεμβρίου δεν θα συνεχιστούν επ' αόριστον.

ΟΗΕειδήσεις τώραπύραυλοιΙσραήλΜπένιαμιν ΝετανιάχουΛίβανοςΤεχεράνηΧεζμπολάχΙράν