Κόσμος|16.10.2024 07:40

Ουκρανία: Αμφιλεγόμενη διαφήμιση με μοντέλα για να προσελκύσουν εθελοντές στρατιώτες

Newsroom

Τεράστιες ελλείψεις αντιμετωπίζει ο ουκρανικός στρατός, καθώς δύο χρόνια από όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία άνδρες που είναι στρατεύσιμοι διστάζουν να καταταγούν στον στρατό.

Πριν από λίγες ημέρες στρατολόγοι έκαναν έφοδο σε εστιατόρια, μπαρ και σε συναυλιακούς χώρους στο Κίεβο, ελέγχοντας τα έγγραφα ανδρών ηλικίας 25-60 ετών και προσάγοντας όσους δεν έχουν καταχωρήσει τα στοιχεία τους στη σχετική πλατφόρμα, όπως ορίζει νομοθεσία.

Την ίδια ώρα, η Ταξιαρχία 3 ξεκίνησε μία αμφιλεγόμενη καμπάνια, επιστρατεύοντας μοντέλα, για να κάνει τον στρατό και τον πόλεμο πιο ελκυστικό.

Σε αντίθεση με το  εμβληματικό «H πατρίδα σου σε χρειάζεται» του λόρδου Κίτσινερ, που πρωταγωνίστησε στις προσπάθειες στρατολόγησης στη Βρετανία κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, στην καμπάνια εμφανίζονται στρατιώτες να περνούν τρυφερές στιγμές με τις αγαπημένες τους. Στην καμπάνια δεν γίνεται καμία αναφορά στην πατρίδα, στην εθνική υπερηφάνειά, παρά μόνο λανθάνουσες αναφορές στον στρατό μέσα από τις στολές και τα όπλα.

«Ο πόλεμος δεν είναι πάντα αίμα και θάνατος»

Το βίντεο ξεκινά, δείχνοντας ένα στρατιώτη να ετοιμάζει το όπλο του. Πίσω του εμφανίζεται η σύντροφος του που τον αγκαλιάζει σφιχτά. Παίζουν με τον σκύλο τους, φιλιούνται. Στη συνέχεια κάνουν βόλτα με το στρατιωτικό όχημα στην ουκρανική εξοχή ή φορώντας τι στολές του κάνουν εξάσκηση στη σκοποβολή.

«Θέλαμε να δημιουργήσουμε χαλαρωτική ατμόσφαιρα. Ο κόσμος νομίζει ότι πρόκειται για κάποιο πονηρό τέχνασμα για να σε σύρουν στην ταξιαρχία, να σου δώσουν μια ξιφολόγχη και να σε στείλουν να πολεμήσεις στα χαρακώματα. Και θέλαμε να πούμε ότι ο πόλεμος δεν είναι πάντα αίμα και θάνατος, όχι μόνο για τα παιδιά που πολεμούν. Μερικές φορές απλά χαλαρώνεις», είπε ο υπεύθτός της καμπάνιας.

Η καμπάνια ξεκίνησε μετά την απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης να επιτρέψει στις ταξιαρχίες να αναζητούν στρατιώτες εκτός των λιστών στρατολόγησης. Στο πλαίσιο της από τις αρχές του Οκτώβρη έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικά σημεία μεγάλων πόλεων γιγαντοαφίσες με μοντέλα που ποζάρουν δίπλα στρατιώτες.

«Μπορείτε να μας εμπιστευτείτε» 

Οι αντιδράσεις, ωστόσο, μέχρι στιγμής είναι ανάμεικτες, καθώς ορισμένοι δήλωσαν ότι αισθάνονται ντροπή και αμηχανία, ενώ άλλοι έδωσαν τα εύσημα τους για το αισθητικό αποτέλεσμα.

Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη καμπάνια που κυκλοφορεί η συγκεκριμένη Ταξιαρχία. Τον περασμένο Μάρτιο πέντε διοικητές μονάδων της είχαν φωτογραφηθεί αποκαλύπτοντας το πρόσωπα τους και καλώντας τους Ουκρανούς να έρθουν μαζί τους.  «Μπορείτε να μας εμπιστευτείτε, γι' αυτό ελάτε μαζί μας» ήταν τότε το μήνυμα. 

Ρωσίαειδήσεις τώρακαμπάνιαΟυκρανίαπόλεμος