Κόσμος|15.10.2024 08:59

Ιράν: Επανεμφάνιση του διοικητή της Δύναμης Κουντς μετά τις φήμες για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ

Newsroom

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν έδειξε πλάνα του Ισμαήλ Καανί, του ανωτάτου διοικητή της Δύναμης Κουντς, των Φρουρών της Επανάστασης, ενώ εδώ και μέρες κυκλοφορούσαν πολλές φήμες για την τύχη του καθώς δεν είχε κάνει καμία εμφάνιση.

Στα πλάνα, φαίνεται ο Καανί να παρίσταται σε τελετή μνήμης για έναν ανώτερο διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης που σκοτώθηκε στον Λίβανο και να δακρύζει. 

Οι φήμες για την τύχη του  

Οι αναφορές και οι φήμες σχετικά με την τύχη του Καανί είχαν αναζωπυρωθεί τις τελευταίες ημέρες μετά την εξαφάνισή του από τη δημόσια θέα.

Ορισμένοι ανέφεραν ότι μπορεί να σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα στο Λίβανο που είχε  στόχο τον κορυφαίο αξιωματούχο της Χεζμπολάχ, ενώ άλλοι ισχυρισμοί ανέφεραν ότι μπορεί να έπαθε καρδιακή προσβολή ή να ανακρινόταν από το Ιράν ως ύποπτος κατάσκοπος της Μοσάντ.

Ποιος είναι ο Ισμαήλ Καανί

Ο Ισμαήλ Καανί έγινε για πρώτη φορά γνωστός στη Δύση το 2020, όταν επιλέχθηκε ως ο διάδοχος του επί χρόνια διοικητή της Κουντς, Κασέμ Σολεϊμανί, που σκοτώθηκε από αμερικανικό drone έξω από το αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Σε αντίθεση με τον Σουλεϊμανί, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια φωτογραφήθηκε ευρέως στα πεδία των μαχών στο Ιράκ και τη Συρία μαζί με τις πολιτοφυλακές που έχει εξοπλίσει και εκπαιδεύσει η Τεχεράνη, ο Καανί προτίμησε να διατηρεί χαμηλότερο προφίλ και να πραγματοποιεί τις περισσότερες συναντήσεις και επισκέψεις του σε γειτονικές χώρες κατ' ιδίαν.

Με την εμφάνισή του αυτή το Ιράν φαίνεται πως θέλει να σταματήσει τις φήμες και ιδίως αυτή που ήθελε τον Καανί να ανακρίνεται για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ.

Τι είπε ο Νετανιάχου στον Μπάιντεν για τους στόχους των IDF στο Ιράν

Στο μεταξύ, το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει πως τα αντίποινα σε βάρος του Ιράν για την πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου θα καθοριστούν βάσει των συμφερόντων του Ισραήλ.

Η επισήμανση εκλαμβάνεται ως αντίδραση στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post που ανέφερε ότι ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι το Ισραήλ σκοπεύει να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν, όχι πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Λίβανοςειδήσεις τώραΧεζμπολάχΙράνΙσραήλΜοσάντΦρουροί της Επανάστασης