Κόσμος|15.10.2024 11:46

Τουρκία: Τι έλεγε ο Ερντογάν για την επίσκεψη Φιντάν στην Αθήνα

Μαρία Ζαχαράκη

Πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσαν την Τρίτη (15/10) ότι ο Χακάν Φιντάν θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου.

Τι περιμένει η Τουρκία από την επίσκεψη Φιντάν

Σε δηλώσεις του μετά τις πρόσφατες επισκέψεις του στην Αλβανία και τη Σερβία, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ο υπουργός των Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις στην Ελλάδα, ενώ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον καθορισμό περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας ανέφερε:

«Είναι σημαντικό να υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές να προσδιορίσουν τα προβλήματα, να σχεδιάσουν και να παρουσιάσουν το περιεχόμενό τους και να βρουν ορισμένες λύσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών μας Χακάν Φιντάν θα μεταβεί στην Ελλάδα και θα έχει συνομιλίες για αυτά τα θέματα. Θα συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα με βάση την ολιστική μας προσέγγιση στο Αιγαίο. Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δύο γειτονικές χώρες με ιστορικούς δεσμούς. Η αρχή της καλής γειτονίας είναι το κλειδί της φόρμουλας που θα αποφέρει οφέλη και στις δύο χώρες».

Και συνεχίζει ο Τούρκος πρόεδρος: «Πιστεύω ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας κινούνται προς καλύτερες μέρες σε αυτόν τον θεμελιώδη άξονα. Από την αρχή προσεγγίζουμε τα θέματα της ατζέντας και των δύο χωρών με επίκεντρο τη λύση. Εμείς λέμε ότι δύο χώρες μπορούν να επιδείξουν τη βούλησή τους για λύση και να αφήσουν πίσω τα προβλήματα. Επιθυμούμε εδώ και καιρό οι δικαιοδοσίες στη θάλασσα και στον εναέριο χώρο να καθοριστούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

ΆγκυραειδήσειςΤουρκίαΓιώργος ΓεραπετρίτηςΧακάν ΦιντάνΕλλάδαειδήσεις τώρα