Κόσμος|15.10.2024 16:18

FT: Το Ισραήλ κινδυνεύει να ξεμείνει από αντιβαλλιστικά συστήματα καθώς κλιμακώνει τις επιθέσεις κατά του Λιβάνου

Newsroom

Το Ισραήλ κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπο με ελλείψεις αντιβαλλιστικών συστημάτων, που ανιχνεύουν και αναχαιτίζουν πυραύλους, καθώς κλιμακώνει τις επιθέσεις του κατά του Λιβάνου.

Εάν το Ιράν και η Χεζμπολάχ επιτεθούν ταυτόχρονα στο Ισραήλ, η αεράμυνα του κινδυνεύει να καταρρεύσει, εξήγησε, μιλώντας στους Financial Times η Dana Stroul, πρώην ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας. «Εάν το Ιράν απαντήσει σε μια επίθεση του Ισραήλ και η Χεζμπολάχ συμμετάσχει επίσης, η αεράμυνα του Ισραήλ θα φτάσει στα όρια της»,  συμπλήρωσε.

Δεν μπορούν οι ΗΠΑ να εφοδιάζουν επ'αόριστον την Ουκρανία και το Ισραήλ 

Η αξιωματούχος τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν επ' αορίστον να εφοδιάζουν την Ουκρανία  και το Ισραήλ, γιατί οι διαθέσιμοι πόροι είναι σε κρίσιμο επίπεδο.

Από την πλευρά του ο Boaz Levy, διευθύνων σύμβουλος της Israel Aerospace Industries, που κατασκευάζει τα αντιβαλλιστικά συστήματα Arrow δήλωσε έχουν τριπλασιάσει τις βάρδιες τους, προκειμένου να κρατήσουν τις γραμμές παραγωγής ενεργές.

«Ορισμένες από τις γραμμές μας λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα. Στόχος μας είναι να ανταποκριθούμε στις ανάγκες», είπε.

Τα τρία επίπεδα της ισραηλινής αεράμυνας 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Israel Aerospace Industries σημείωσε πως «δεν είναι μυστικό ότι πρέπει να αναπληρώσουμε τα αποθέματα» αν και ο χρόνος παραγωγής αντιβαλλιστικών συστημάτων «δεν είναι θέμα ημερών».

Το δημοσίευμα των Financial Times παρατηρεί ότι η τριών επιπέδων αεράμυνα του Ισραήλ έχει καταφέρει επιτυχώς να αναχαιτίσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καθώς και τους πυραύλους, που από την 7η Οκτωβρίου έχουν εκτοξεύσει το Ιράν και οι σύμμαχοι του.

Το τριών επιπέδων σύστημα αποτελείται από το Iron Dome, που σταματά τους πυραύλους μικρού βεληνεκούς από τη Γάζα, το David's Sling, που αναχαιτίζει τους βαρύτερους πυραύλους από τον Λίβανο και το σύστημα Arrow, που  μπλοκάρει τους βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από το Ιράν.

ΙσραήλΧεζμπολάχΙράνειδήσεις τώραπύραυλοιΛίβανος