Κόσμος|15.10.2024 18:55

Δύο κράτη αλλιώς… τίποτα: Με αυτή την καταρχήν θέση πηγαίνει ο Τατάρ στη Νέα Υόρκη

Μαρία Ζαχαράκη

Ο τουρκικός Τύπος προβάλλει σήμερα, αν και όχι εμφαντικά, την άτυπη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Τατάρ, την πρώτη μεταξύ των δύο ηγετών στην Κύπρο μετά από χρόνια με τον γνώριμο αέρα αυτοπεποίθησης, μεταφέροντας ένα μήνυμα σταθερής θέσης και εθνικής υπεροχής.

Η συνάντηση Χριστοδουλίδη-Τατάρ στη Νέα Υόρκη, αν και σημαντική στο πλαίσιο των διεθνών συνομιλιών, δεν παρουσιάζεται ως μια κρίσιμη διαπραγματευτική προσπάθεια, αλλά περισσότερο ως μια ευκαιρία για την τουρκική πλευρά να επαναλάβει τις «αδιαπραγμάτευτες» θέσεις της για το κυπριακό ζήτημα.

Η γραμμή Τατάρ: Κυριαρχία πρώτα, διαπραγμάτευση μετά

Ο Ερσίν Τατάρ, κατά την αναχώρησή του από τα Κατεχόμενα για τη Νέα Υόρκη, επανέλαβε την πάγια θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς: «Όταν μας αποδοθεί κυριαρχία, τότε μόνο θα μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Η κυριαρχική ισότητα μας πρέπει να καταγραφεί». Αυτή η δήλωση έγινε το κεντρικό σημείο στις αναφορές των τουρκικών φιλο-κυβερνητικών εφημερίδων, όπως η Τουρκιγέ και η Γενί Ακίτ, που τονίζουν με σαφήνεια ότι οι όροι της τουρκικής πλευράς είναι «ξεκάθαροι και αμετακίνητοι».

Η διαπραγματευτική στάση της Τουρκίας: Δύο κράτη ή τίποτα

Σε ευρύτερο πλαίσιο, η γραμμή αυτή συνδέεται με τη συνολική τουρκική προσέγγιση στο Κυπριακό. Το ρεπορτάζ της Μιλιέτ την προηγούμενη εβδομάδα, οι «διπλωματικές πηγές επιμένουν πως η λύση στην Κύπρο είτε θα επιτευχθεί στη βάση της ύπαρξης δύο ξεχωριστών λαών και δύο κρατών, είτε δεν θα επιτευχθεί καθόλου», αναπαράγεται σήμερα από τις εφημερίδας Γενί Σαφάκ, Αϊντινλίκ και Σοζτζού και διατυπώνεται με τον πιο απόλυτο τρόπο, αφήνοντας οποιαδήποτε προσδοκία για διαπραγμάτευση στη βάση της ομοσπονδιακής λύσης εκτός ατζέντας.

Κύπρος: Το «προκεχωρημένο φυλάκιο» της Δύσης

Παράλληλα, η εφημερίδα Χουριέτ παρουσιάζει μια πιο διευρυμένη ανάλυση του ρόλου της Κύπρου στα γεωπολιτικά σχέδια της Δύσης. Με τίτλο «Η Νότια Κύπρος είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης», το άρθρο επισημαίνει πως η Κυπριακή Δημοκρατία κατηγορείται από τον τουρκικό εθνικιστικό χώρο ότι αποτελεί «βασικό μοχλό» στην υλοποίηση δυτικών σχεδίων στην ανατολική Μεσόγειο, με στόχο την υπονόμευση της τουρκικής επιρροής. Αυτή η αφήγηση επανέρχεται δυναμικά στην ατζέντα, υπογραμμίζοντας πως η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρείται από την Άγκυρα ως «απειλή» για την ασφάλεια του νησιού.

Η Τουρκία δεν παίζει ρόλους υποχωρητικούς

Συνολικά, η τουρκική δημοσιογραφική κάλυψη της συνάντησης Χριστοδουλίδη-Τατάρ δεν αφήνει περιθώρια για αισιόδοξες ερμηνείες όσον αφορά την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για το Κυπριακό. Αντίθετα, η ρητορική περί «κεκτημένων» και «αμετακίνητων θέσεων» ενισχύει την εντύπωση ότι η τουρκική πλευρά έχει χαράξει μια σαφή και αδιάλλακτη πορεία.

ΤουρκίαΚυπριακόΕρσίν ΤατάρΝίκος Χριστοδουλίδηςειδήσεις τώραΚύπρος