Κόσμος|15.10.2024 14:47

Τα «12 μίλια» ξαναφουντώνουν την ένταση στο Αιγαίο: Η Άγκυρα βλέπει κρίση πριν τη συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν

Μαρία Ζαχαράκη

Η τουρκική πλευρά προεξοφλεί «κρίση» πριν καν πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, στις 8 Νοεμβρίου στην Αθήνα. Οι αναφορές για τα «12 μίλια» επανέρχονται σήμερα με ένταση στον τουρκικό τύπο, μετά τις δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων σε ελληνικά ΜΜΕ ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να περιοριστεί στα 6 μίλια στο Αιγαίο».

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, ο τουρκικός τύπος σήμερα εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια για τη συνεχιζόμενη συζήτηση στην Αθήνα για επέκταση των χωρικών υδάτων, ενόψει και του σχεδίου θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο.

Η κρίση των «12 μιλίων» αναζωπυρώθηκε

«Παρά τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, η Αθήνα επαναφέρει το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια», σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο και αυτή η κίνηση «ενδέχεται να τινάξει στον αέρα τις προσπάθειες για διπλωματική σύγκλιση».

Οι ελληνικές δηλώσεις, που απορρίπτουν την οποιαδήποτε συζήτηση για παραμονή στα 6 μίλια ή την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, εκλαμβάνονται ως αδιάλλακτη στάση από την Άγκυρα, δημιουργώντας μια εικόνα επικείμενης κρίσης.

Τα τουρκικά ΜΜΕ, όπως η εφημερίδα «Σοζτζού» και το κανάλι «TGRT», προβάλλουν τις δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων ως απόδειξη ότι η Ελλάδα δεν προτίθεται να συμβιβαστεί, καθιστώντας την όποια προσπάθεια διαλόγου σχεδόν αδύνατη.

«Στην Αθήνα εγείρονται φωνές σχετικά με το σχέδιο του θαλάσσιου πάρκου, το οποίο θα μπορούσε να εμποδίσει τη διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», αναφέρει χαρακτηριστικά το TGRT.

Τα θαλάσσια πάρκα ως πυροκροτητής

«Παρά τις συνομιλίες με στόχο την επίλυση των σημείων κρίσης στις σχέσεις, η πρόσφατη ανακοίνωση της Αθήνας ότι σχεδιάζει τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Ιόνιο και το Αιγαίο πέταξε σκιά στο ανοιξιάτικο κλίμα στις σχέσεις Άγκυρας-Αθήνας», υποστηρίζει αντίστοιχα η Σοζτζού, με τα θαλάσσια πάρκα να προκαλούν νευρικότητα και να αποτελούν τον νέο «πυροκροτητή» της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σύμφωνα με την Τουρκία.

Χακάν ΦιντάνΤουρκίαΑιγαίοΓιώργος Γεραπετρίτηςειδήσεις τώρα