Οι Μάγισσες της Μπούτσα: «Είναι τρομακτικό» - Η γυναικεία ομάδα που καταρρίπτει ρωσικά drones στην Ουκρανία
NewsroomΌταν πέφτει το σκοτάδι πάνω από την Μπούτσα, οι «μάγισσες» βγαίνουν, γιατί τότε είναι που τα ρωσικά επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αρχίζουν να σαρώνουν την περιοχή.
Σύμφωνα με το BBC, oι Μάγισσες της Μπούτσα, όπως αυτοαποκαλούνται, είναι μια εθελοντική ομάδα αεράμυνας που αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από γυναίκες, οι οποίες τώρα βοηθούν στην προστασία του ουρανού της Ουκρανίας, καθώς όλο και περισσότεροι άνδρες καταλήγουν στην πρώτη γραμμή του μετώπου.
Οι νυχτερινές βάρδιες επιτρέπουν στις γυναίκες να συνδυάζουν την εργασία τους υπερασπιζόμενες τη χώρα με τις καθημερινές τους δουλειές ως καθηγήτριες και γιατροί - υπάρχει ακόμη και μια μανικιουρίστα.
Πολλές λένε ότι είναι ένας τρόπος για να ξεπεράσουν την αδυναμία που ένιωσαν όταν οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την περιοχή της Μπούχα στην αρχή της εισβολής πλήρους κλίμακας.
Οι ιστορίες φρίκης εκείνων των εβδομάδων -συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών, των βασανιστηρίων και των απαγωγών- άρχισαν να αναδύονται μόνο αφού οι ουκρανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν την περιοχή στα τέλη Μαρτίου 2022.
Αεροπορικές επιδρομές και όπλα
«Είμαι 51 ετών, ζυγίζω 100 κιλά, δεν μπορώ να τρέξω. Νόμιζα ότι θα με έστελναν στα σκουπίδια, αλλά με πήραν!» θυμάται η Βαλεντίνα, κτηνίατρος που κατατάχθηκε στους drone-busters αυτό το καλοκαίρι και τώρα χρησιμοποιεί το διακριτικό Valkyrie.
H Bαλεντίνα στην συνέχεια μιλάει για τους φίλους που έχουν αναπτυχθεί στο μέτωπο αλλά και για αυτούς που έχουν πεθάνει στις μάχες τονίζοντας πως «Μπορώ να κάνω αυτή τη δουλειά. Το κιτ είναι βαρύ, αλλά εμείς οι γυναίκες μπορούμε να το κάνουμε».
Η Βαλεντίνα αποδεικνύει αυτά που λέει λίγες ώρες αργότερα, όταν ενεργοποιείται αεροπορικός συναγερμός σε όλη την περιοχή καθώς η μονάδα της απομακρύνεται από τη βάση της. Η μονάδα της βγαίνει από τη βάση της στο δάσος και η ομάδα του BBC News ακολουθεί το φορτηγό τους μέσα στο σκοτάδι. Η ομάδα των τεσσάρων πηδά έξω για να αρχίσει να τοποθετεί τα όπλα της.
Τα πολυβόλα είναι από μια άλλη εποχή: δύο Maxims κατασκευασμένα το 1939, κιβώτια πυρομαχικών σφραγισμένα με κόκκινα αστέρια από τη σοβιετική εποχή.
Ο Serhiy, ο μοναδικός άνδρας στην ομάδα, πρέπει να ρίχνει με το χέρι εμφιαλωμένο νερό και ψυκτικό υγρό.
Αλλά τα αρχαία όπλα είναι άψογα συντηρημένα και οι Μάγισσες λένε ότι έχουν καταρρίψει τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το καλοκαίρι.
«Ο ρόλος μου είναι να τα αφουγκράζομαι», εξηγεί η Βαλεντίνα. «Είναι νευρική δουλειά. Αλλά πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι, να αφουγκραζόμαστε τον παραμικρό ήχο».
Η φίλη της Inna είναι περίπου 50 ετών και βρίσκεται σε μία από τις πρώτες της αποστολές.
«Είναι τρομακτικό, ναι. Αλλά το ίδιο και ο τοκετός, και παρόλα αυτά το έκανα τρεις φορές», γελάει και μου λέει ότι το δικό της διακριτικό είναι Cherry: “Λόγω του αυτοκινήτου μου, όχι των ντοματών».
Ως καθηγήτρια μαθηματικών, κατά καιρούς πρέπει να επιστρέφει βιαστικά από το δάσος για να κάνει μάθημα.
«Κρατάω τα ρούχα μου στο αυτοκίνητο. Τα τακούνια μου. Βάζω λίγο κραγιόν, διδάσκω το μάθημα. Μετά ξαναμπαίνω στο αυτοκίνητο, αλλάζω γρήγορα στη γωνία και φεύγω».
«Τα παιδιά έχουν φύγει, αλλά εμείς είμαστε εδώ. Τι δεν μπορούν να κάνουν οι Ουκρανές γυναίκες; Μπορούμε να κάνουμε τα πάντα», λέει.
«Περίπου το 90% των ανδρών μου κατέληξε στον στρατό και ένα άλλο 10% κρύφτηκε, σκορπίζοντας σαν αρουραίοι. Δεν μας έμεινε σχεδόν κανένας», λέει ωμά ο συνταγματάρχης Verlaty. «Μόνο άντρες χωρίς πόδια ή με μισό κρανίο να λείπει».
Είχε μια επιλογή: να καλύψει τους ρόλους με άνδρες κάτω από την ηλικία κινητοποίησης ή να στρατολογήσει γυναίκες.
Ανάκτηση του ελέγχου
Οι «Μάγισσες» περνούν τα Σαββατοκύριακά τους, λαμβάνοντας μια ευρύτερη στρατιωτική εκπαίδευση. Την ημέρα που τις επισκέπτεται το BBC είναι το πρώτο τους μάθημα για την έφοδο σε ένα κτίριο. Εξασκούνται στα ερείπια μιας αγροτικής αποθήκης, σπρώχνοντας τουφέκια σε άδειες πόρτες πριν περάσουν προσεκτικά.
Κάποιες καταφέρνουν να φαίνονται πιο πειστικές από άλλες, αλλά η αφοσίωση και η συγκέντρωση των γυναικών είναι ξεκάθαρη - επειδή οι λόγοι που τις ωθούν να το κάνουν αυτό είναι βαθιοί και προσωπικοί.
«Θυμάμαι την κατοχή. Θυμάμαι τη φρίκη. Θυμάμαι τις κραυγές του ίδιου μου του παιδιού», λέει η Βαλεντίνα, μέσα από μικρούς αναστεναγμούς. «Θυμάμαι τα πτώματα, όταν φεύγαμε», καταλήγει η ίδια.
Η οικογένειά της δραπέτευσε από την Μπούχα, περνώντας μπροστά από καμένα τανκς, νεκρούς στρατιώτες και πολίτες. Σε ένα ρωσικό σημείο ελέγχου λέει ότι ένας στρατιώτης τους ανάγκασε να κατεβάσουν το παράθυρο του αυτοκινήτου και μετά έβαλε ένα όπλο στο κεφάλι του γιου της.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Βαλεντίνα αρνείται να σταματήσει να πιστεύει στη νίκη της Ουκρανίας, παρά την κατήφεια που έχει κυριαρχήσει σε μεγάλο μέρος της χώρας της μετά από σχεδόν 1.000 ημέρες πολέμου πλήρους κλίμακας.
«Η ζωή έχει αλλάξει, όλα τα σχέδιά μας έχουν διαλυθεί. Αλλά είμαι εδώ για να βοηθήσω να επιταχυνθεί το τέλος αυτού του πολέμου. Όπως λένε τα κορίτσια μας εδώ, δεν θα τελειώσει χωρίς εμάς».
Πάνω από σπασμένα γυαλιά και χαλάσματα με στρατιωτικές μπότες, με το τουφέκι στο χέρι, η υπάλληλος γραφείου, Anya είναι μια άλλη εθελόντρια μάγισσα. Τώρα 52 ετών, βρίσκει τη στρατιωτική εκπαίδευση δυναμωτική.
«Υπό κατοχή, ένιωθα το απόλυτο νόημα της ύπαρξής μου. Δεν μπορούσα ούτε να βοηθήσω κανέναν άλλον, ούτε να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Ήθελα να μάθω να χρησιμοποιώ τα όπλα, ώστε να μπορώ να είμαι χρήσιμη».
Οι γυναίκες ενίοτε διασκεδάζουν. Αλλά αργότερα το ίδιο βράδυ, στη βάση τους στο δάσος, μία από αυτές ανοίγεται ακόμα περισσότερο και μοιράζεται μια ανατριχιαστική ιστορία.
Όταν η Μπούτσα καταλήφθηκε, οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι. Βίαζαν και δολοφονούσαν. Τότε, μια μέρα, διαδόθηκε μια φήμη ότι οι κατακτητές έρχονταν να σκοτώσουν τα παιδιά.
«Για την απόφαση που πήρα εκείνη την ημέρα, δεν θα συγχωρήσω ποτέ τους Ρώσους», εκμυστηρεύεται αυτή η γυναίκα.
Δεν θα μοιραστώ τις λεπτομέρειες των όσων μου είπε -την ακραία απόφαση που πήρε- μόνο ότι οι στρατιώτες δεν ήρθαν ποτέ και ότι δεν χρειάστηκε ποτέ να την εφαρμόσει. Αλλά αυτή η γυναίκα στοιχειώνεται από εκείνη τη στιγμή και από τότε από ενοχές.
Η πρώτη φορά που ένιωσε ανακούφιση ήταν όταν άρχισε να μαθαίνει να υπερασπίζεται τον εαυτό της, την οικογένειά της και τη χώρα της.
«Ο ερχομός μου εδώ βοήθησε πραγματικά», μου λέει ήσυχα. «Γιατί δεν θα καθίσω ποτέ ξανά σαν θύμα και δεν θα φοβάμαι τόσο πολύ».
- «Αστακός» με 5.500 αστυνομικούς η Αθήνα και ειδικό σχέδιο για ισραηλινούς στόχους: Με τη μεγάλη πορεία κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο
- Χατζηδάκης: Ο κ. Σαμαράς επιδίωκε τη διαγραφή του - Δεν υπήρχε τρόπος να προχωρήσουμε
- Σοβαρή καταγγελία: Θάνατος εργαζόμενης μητέρας ενώ ήταν σε τηλεργασία - Η εταιρεία αρνείται να δηλώσει εργατικό
- Γαλλικά μέσα λένε ότι ο ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ έχει πέσει σε κώμα - Έντονη φημολογία στα social media