Politico: Η ΕΕ υψώνει «φράχτες» για τους μετανάστες - Μέτρα κατά όσων ζητούν άσυλο, ενώ η ακροδεξιά κερδίζει έδαφος
NewsroomΤα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης λαμβάνουν μέτρα κατά της μετανάστευσης, σε μια περίοδο που οι πόλεμοι αφήνουν καθημερινά χιλιάδες ανθρώπους εκτοπισμένους.
Η Πολωνία υιοθετεί μέτρα κατά όσων ζητούν άσυλο
Τελευταία χώρα που ανακοίνωσε ότι προχωρά σε μέτρα κατά της μετανάστευσης είναι η Πολωνία, που έκανε γνωστό ότι θα λάβει αποφάσεις που θα αποκλείσουν όσους ζητούν άσυλο, παρότι αυτό έρχεται σε σύγκρουση με το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είναι δικαίωμα και καθήκον μας να προστατεύσουμε τα σύνορα της χώρας και της ΕΕ. Η ασφάλεια δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τουσκ.
Σημειώνεται ότι ο Πολωνός πρωθυπουργός προωθεί τη συγκεκριμένη ατζέντα προκειμένου να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση ενόψει των εκλογών στη χώρα. Αυτή η εξέλιξη έρχεται μετά τις ανακοινώσεις της Γερμανίας για λήψη μέτρων στα σύνορά της σχετικά με τους πρόσφυγες.
Η Πολωνία ενημέρωσε ότι προχωρά στην αναστολή των δικαιωμάτων όσων μεταναστών ζητούν άσυλο, πράξη που έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, σύμφωνα με το POLITICO, η Κομισιόν ζητά από τα κράτη - μέλη να αντιμετωπίσουν την εισροή μεταναστών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, χωρίς να διακυβεύονται οι αξίες της ΕΕ.
Πάντως, ο Τουσκ απαντά ότι αυτό το μέτρο υπάρχει ήδη σε άλλες χώρες, με τη Φινλανδία να εφαρμόζει τον περασμένο Μάιο, ενώ τον Νοέμβριο έκλεισε προσωρινά τα σύνορά της με τη Ρωσία, αρνούμενη να εξετάσει αιτήσεις ανθρώπων που ζητούσαν άσυλο. Παράλληλα, η Εσθονία, η Λιθουανία και η Λετονία υπογράμμισαν στο POLITICO ότι δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν την ίδια τακτική, σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν παρόμοια προβλήματα.
Ρήξη μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ
Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που βλέπει την Ακροδεξιά να αυξάνει τα ποσοστά της στις περισσότερες χώρες, κάτι που αποτυπώθηκε και στις ευρωεκλογές.
Η ΕΕ το καλοκαίρι παρουσίασε μια δέσμη μέτρων για τη μετανάστευση, δίνοντας τη δυνατότητα στα κράτη - μέλη να επιστρέφουν όσους δεν πληρούν τα κριτήρια παραμονής. Πάντως, οι χώρες που συνορεύουν με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία θεωρούν ότι δεν μπορούν να περιορίσουν το φαινόμενο της μετανάστευσης, σύμφωνα με δηλώσεις διπλωμάτη από τις χώρες που δέχονται μεγάλες ροές μεταναστών. «Δεν πρέπει να αποφασίζουν οι εχθροί της ΕΕ ποιος θα εισέρχεται στα εδάφη μας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο ίδιος διπλωμάτης ξεκαθάρισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα γίνει την τρέχουσα εβδομάδα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να γίνει μια ειλικρινής συζήτηση, προκειμένου να εντοπιστούν και να κατανοηθούν οι νέοι τύποι κινδύνων.
Πάντως, η κίνηση του Τουσκ προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στις οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και εντάσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού της Πολωνίας.
Κριτική ασκεί στον Πολωνό πρωθυπουργό το πολωνικό γραφεί της Διεθνούς Αμνηστίας, μέσω ανάρτησης στο X: «Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ ότι το δικαίωμα στο άσυλο είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Η αδικαιολόγητη αναστολή αυτού του δικαιώματος, έστω και προσωρινά, είναι απαράδεκτη και έρχεται σε σύγκρουση, μεταξύ άλλων, με τη Σύμβαση της Γενεύης και την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Η Σιμόν Χολόβνια, που βρίσκεται στη θέση της προέδρου του κόμματος «Πολωνία 2050», το οποίο αποτελεί μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού, χαρακτήρισε το άσυλο «ιερό δικαίωμα», αναφέροντας ωστόσο ότι θα μπορούσε να ανασταλεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή στρατιωτικού νόμου.
Πάντως, ο Τουσκ στο παρελθόν -ως αντιπολίτευση- είχε ασκήσει κριτική στην πρώην εθνικιστική κυβέρνηση για την ανέγερση φράχτη κατά μήκος των συνόρων με τη Λευκορωσία, αλλά και για την επαναπροώθηση μεταναστών, χωρίς να έχουν εξεταστεί οι αιτήσεις ασύλου.
Σύμφωνα με το POLITICO, ο Πολωνός πρωθυπουργός φοβάται μια ενδεχόμενη ήττα από το PiS, το ακροδεξιό κόμμα της χώρας, την ώρα που οι πολίτες εμφανίζονται να επιθυμούν μια σκληρή μεταναστευτική πολιτική.
- Επί ποδός για την κακοκαιρία με χιόνια από την Ουκρανία: Υποχρεωτικές οι αλυσίδες σε όλη την Αττική – 112 σε Δροσιά, Εύβοια
- Προσωπικός γιατρός: Εφάπαξ 40.000 ευρώ στους νέους ειδικευόμενους γιατρούς – Οι προϋποθέσεις
- Μαρούσι: Σοκαριστικές λεπτομέρειες για την επίθεση στους 17χρονους – Τους χτύπαγαν 6 άτομα με λοστούς
- Μελίνα Ασλανίδου: «Έχω αποδεχτεί τη φωνή μου και την αξία της, γιατί έχω δουλέψει πολύ»