Κόσμος|15.10.2024 22:39

«Ώρα μηδέν» για τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν - Δόθηκε το πράσινο φως από ΗΠΑ με τελεσίγραφο για τη Γάζα

Newsroom

Έτοιμο να χτυπήσει ακόμη και ταυτόχρονα προς δύο κατευθύνσεις φέρεται να είναι το Ισραήλ που τις τελευταίες ώρες διεθνείς αναφορές κάνουν λόγο για «ώρα μηδέν» στις παράλληλες επιχειρήσεις προς Λίβανο και Ιράν. Μάλιστα, πηγές ασφαλείας και αναλυτές σημειώνουν πως η επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεων κατά της Χεζμπολάχ, συνδυάζονται με την ταυτόχρονη ενίσχυση της δικής του άμυνας.

Ισραηλινά στρατεύματα έχουν εκκαθαρίσει νάρκες και έχουν δημιουργήσει νέα εμπόδια στα σύνορα μεταξύ των Υψωμάτων του Γκολάν και μιας αποστρατιωτικοποιημένης λωρίδας που συνορεύει με τη Συρία. Η κίνηση αυτή υποδηλώνει ότι το Ισραήλ μπορεί να επιδιώξει να χτυπήσει τη Χεζμπολάχ για πρώτη φορά από πιο ανατολικά κατά μήκος των συνόρων του Λιβάνου.

Συγκεκριμένα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να δεσμεύτηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, κατά την οποία οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τα σχέδια του Ισραήλ, να ανταποδώσει την πυραυλική επίθεση που δέχθηκε από το Ιράν την 1η Οκτωβρίου πλήττοντας ωστόσο μόνο στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν. Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται αν στους στόχους συμπεριλαμβάνονται δολοφονίες, όπως αξιωματούχων του Ιράν.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι ο Λευκός Οίκος δεν επρόκειτο να συμφωνήσει σε αντίποινα που θα είχαν αντίκτυπο στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, όπως χτυπήματα σε πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, τουλάχιστον όχι σε αυτό τον γύρο των αντιποίνων.

Επίσης, η πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ σχετίζεται και με την πιθανή απάντηση του Ιράν. Η Ουάσιγκτον είναι βέβαιη ότι αν τα αντίποινα είναι περιορισμένα τότε το Ιράν δε θα απαντήσει και έτσι θα αποφευχθεί μια περαιτέρω κλιμάκωση.

Τελεσίγραφο ΗΠΑ σε Ισραήλ για τη Γάζα

Yπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσαν ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει επειγόντως μέτρα για να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα για την αποφυγή νομικών ενεργειών αναφορικά με τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ, μετέδωσε σήμερα ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios.

«Υπογραμμίζουμε τη βαθιά ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης»

«Σας γράφουμε τώρα για να υπογραμμίσουμε τη βαθιά ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και να αναζητήσουμε επείγουσες και βιώσεις ενέργειες από την κυβέρνησή σας αυτόν τον μήνα για να αντιστρέψουμε αυτήν την πορεία», έγραψαν σε επιστολή τους στις 13 Οκτωβρίου προς τους Ισραηλινούς ομολόγους τους Μπλίνκεν και Όστιν, σύμφωνα με ανάρτηση δημοσιογράφου του Axios στο X.

Το Πεντάγωνο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

ειδήσεις τώραΜέση ΑνατολήΤζο ΜπάιντενΙσραήλΙράνΜπένιαμιν Νετανιάχου