Κόσμος|15.10.2024 23:12

Τι λένε διπλωματικές πηγές για τη συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν στην Αθήνα: Τα θέματα στο τραπέζι

Newsroom

«Κλείδωσε» η επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στην Αθήνα, καθώς και το τετ α τετ του με τον έλληνα ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη στις 8 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN η Έφη Κουτσοκώστα, η επικείμενη συνάντηση των δύο υπουργών ήταν αναμενόμενη, και βασιζόταν στην εντολή που είχαν δώσει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο. Όπως ισχυρίζεται η Αθήνα, είναι μια πολύ σημαντική συνάντηση, κυρίως γιατί για πρώτη φορά, ένα χρόνο μετά την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών αλλά και την εκκίνηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου, οι δύο υπουργοί εξωτερικών θα μπουν στα πιο βαθιά νερά των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Θα προσπαθήσουν, δηλαδή, να διερευνήσουν εάν μπορούν να βρουν ένα πλαίσιο, ένα κοινό τόπο, προκειμένου να προχωρήσουν στα παρακάτω βήματα, με τελικό προορισμό τη Χάγη, αν δηλαδή μπορούν να συμφωνήσουν κατ’ αρχάς στα θέματα που είναι προς επίλυση. Αυτό θα προσπαθήσουν να κάνουν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών στις 8 Νοεμβρίου. Αυτό που μεταφέρουν από την Αθήνα, είναι ότι οι κόκκινες γραμμές είναι σαφείς, είναι διατυπωμένες και δημόσια από τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών και τον πρωθυπουργό και ότι, το μόνο θέμα προς επίλυση είναι οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και τίποτα άλλο.

Η Αθήνα διαμηνύει πως δε δέχεται και δε διαπραγματεύεται να μπει στη συζήτηση οποιοδήποτε θέμα κυριαρχικών δικαιωμάτων. Αυτό το οποίο λένε ότι παραμένει θετικό, είναι το γεγονός ότι οι δύο πλευρές συνεχίζουν να μιλούν. Ακόμη κι αν δεν συμφωνήσουν, το θετικό σημείο της ελληνοτουρκικής προσέγγισης παραμένει και καλό είναι να κρατήσουμε αυτό. Από εκεί και πέρα, προχωρούν βήμα – βήμα. Όπως χαρακτηριστικά μεταφέρουν οι διπλωματικές πηγές, δεν πρέπει να περιμένουμε άλματα, αλλά ένα ακόμη βήμα μπροστά.


 Η ατζέντα της Άγκυρας

Η τουρκική διπλωματία φαίνεται να έχει «μεγάλες προσδοκίες» για τις συνομιλίες με την Ελλάδα και με «τελάλη» τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης φροντίζει να κάνει γνωστή την «επιθυμία» της Άγκυρας για ουσιαστικό διάλογο με την Αθήνα για μια σειρά ζητημάτων, ειδικά στο Αιγαίο.

Τουρκικές διπλωματικές πηγές διαρρέουν προς τα τουρκικά ΜΜΕ ότι η Τουρκία στις επικείμενες συναντήσεις για τα ελληνο-τουρκικά θα προκρίνει συνεργασίες που καλύπτουν τομείς όπως το περιβάλλον, η ενέργεια και η ασφάλεια.

Αντίθετα, χαμηλά διατηρεί η Άγκυρα τον πήχη στο Κυπριακό, όπου θεωρεί τη λύση της ομοσπονδίας παρωχημένη και βγάζει το ζήτημα εκτός ελληνο-τουρκικής ατζέντας.

Αιγαίο: Η ατζέντα της Τουρκίας

Στο ζήτημα του Αιγαίου, στο μυαλό της Άγκυρας κυριαρχούν θέματα «προκαταρκτικά» της βαριάς ατζέντας, όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η ενέργεια, η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και οι δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης, με την Τουρκία να επισημαίνει την ανάγκη για συνεργασία και αποφυγή κινήσεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση.

«Τουρκικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι μεταξύ των τομέων που η Τουρκία θέλει να συνεργαστεί στο Αιγαίο είναι το περιβάλλον, η ενέργεια, η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και οι δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αποφεύγονται μονομερή βήματα και να υλοποιούνται αμοιβαία επωφελή έργα», αναφέρουν σήμερα τα τουρκικά ΜΜΕ.

Κυπριακό: Απορρίπτει την ομοσπονδία

Όσον αφορά το Κυπριακό, η Άγκυρα -δια των διπλωματικών διαύλων της- απορρίπτει ξανά την ομοσπονδιακή λύση και αντ' αυτού προβάλλει τη λύση των δύο κρατών. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η συνεχιζόμενη απομόνωση της τουρκοκυπριακής πλευράς από τη διεθνή κοινότητα βαθαίνει την κρίση εμπιστοσύνης και ότι οι ελληνοκυπριακές πιέσεις δεν οδηγούν πουθενά.

Κάλεσμα για συγκεκριμένα αποτελέσματα

Η Άγκυρα, επίσης, συνεχίζει να καλεί την Ελλάδα σε συνομιλίες που θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

«Συνοψίζοντας, η Τουρκία τάσσεται υπέρ του εποικοδομητικού διαλόγου και για τα δύο θέματα και αναμένει συγκεκριμένα αποτελέσματα από τις διαπραγματεύσεις. Η Άγκυρα τονίζει ότι υπάρχει αμοιβαία πολιτική βούληση στις σχέσεις με την Ελλάδα, ενώ όσον αφορά την Κύπρο, πιστεύει ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος όσο υπάρχει επιμονή στο μοντέλο της ομοσπονδίας», αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, όπως η φιλο-κυβερνητική Γενί Σαφάκ και πολλές άλλα μέσα.

Γιώργος Γεραπετρίτηςειδήσεις τώραΤουρκίαΚυριάκος Μητσοτάκηςελληνοτουρκικές σχέσειςΧακάν ΦιντάνΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν