Κόσμος|16.10.2024 10:51

Χαμός στις ινδικές αεροπορικές μετά από μπαράζ fake απειλών για βόμβες: Αναγκαστικές προσγειώσεις

Newsroom

Τουλάχιστον 10 πτήσεις ινδικώ εταιρειών έχουν δεχθεί ψευδείς απειλές για βόμβα τις τελευταίες 48 ώρες, οδηγώντας σε μεγάλες καθυστερήσεις και εκτροπές.

Την Τρίτη (15/10), η Πολεμική Αεροπορία της Σιγκαπούρης έστειλε δύο μαχητικά αεροσκάφη για να συνοδεύσουν ένα αεροπλάνο της Air India Express μακριά από κατοικημένες περιοχές μετά από απειλή βόμβας.

Λίγες ώρες πριν από αυτό, ένα αεροπλάνο της Air India από το Δελχί προς το Σικάγο αναγκάστηκε να προσγειωθεί σε ένα καναδικό αεροδρόμιο ως προληπτικό μέτρο.

Συνελήφθη ένας έφηβος

Οι απειλές για βόμβες με φάρσες προς αεροπορικές εταιρείες δεν είναι ασυνήθιστες στην Ινδία, αλλά δεν είναι σαφές τι προκάλεσε την ξαφνική αύξηση από τη Δευτέρα.

Εκτός από την Air India, απειλές δέχθηκαν επίσης οι πτήσεις των εταιρειών IndiGo, SpiceJet και Akasa Air.

Τη Δευτέρα (14/10), τρεις διεθνείς πτήσεις που απογειώθηκαν από τη Βομβάη εκτράπηκαν ή καθυστέρησαν μετά από απειλή για βόμβα. Μετά από έρευνες αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός εφήβου.

Την Τρίτη (15/10), επτά πτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των δύο αεροσκαφών της Air India, επηρεάστηκαν από άλλες απειλές για βόμβα. Η Air India ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι συνεργάζεται με τις αρχές για τον εντοπισμό των ατόμων που βρίσκονται πίσω από τις απειλές και ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο νομικών ενεργειών για την ανάκτηση των ζημιών που προκλήθηκαν.

Φάρσες που… κοστίζουν

Κάθε ινδικό αεροδρόμιο διαθέτει επιτροπή αξιολόγησης απειλών για βόμβες, η οποία αξιολογεί τη σοβαρότητα της απειλής και αναλαμβάνει ανάλογα δράση. Μια απειλή μπορεί να οδηγήσει στην εμπλοκή της ομάδας πυροτεχνουργών, σκύλων ανιχνευτών, ασθενοφόρων, αστυνομικών και γιατρών. Οι επιβάτες αποβιβάζονται από το αεροπλάνο και παίρνουν τις χειραποσκευές τους και τις αποσκευές που παραδίδονται και όλα ελέγχονται ξανά. Οι ομάδες μηχανικών και ασφάλειας ερευνούν επίσης το αεροπλάνο πριν δοθεί ξανά άδεια πτήσης. Η καθυστέρηση που προκύπτει μπορεί να κοστίσει χιλιάδες δολάρια σε ζημιές στις αεροπορικές εταιρείες και στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ιαπωνίαειδήσειςαπειλέςαπειλή για βόμβααεροπορική εταιρείααστυνομίαειδήσεις τώρα