Κόσμος|16.10.2024 11:31

Σεισμός τώρα στην Ανατολική Τουρκία

Μαρία Ζαχαράκη

Μεγάλος σεισμός της τάξης των 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στην ανατολική ΤουρκίαΤο επίκεντρο βρίσκεται κοντά στην περιοχή των ρηγμάτων της ανατολικής Ανατολίας και της Μαλάτιας. Eίναι ένας μεγάλος σεισμός, όχι μετασεισμός. Είχε διάρκεια περίπου 20 δευτερόλεπτα.

Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν, «μην πούμε ότι τελείωσε και να μείνουμε στα σπίτια μας. Είναι χρήσιμο να μείνετε έξω για λίγο. Γιατί θα έχει μετασεισμούς». Ειδικά μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου στο Καχραμάνμαράς και τον σεισμό του Ελαζίγ που βιώσαμε το 2020, είναι μια περιοχή με μεγάλη πίεση.

Ένα από τα ρήγματα σε αυτή την περιοχή έχει ενεργοποιηθεί. Αλλά οι πληροφορίες είναι ακόμα πολύ φρέσκες. Είναι ένας σεισμός που δεν είχε βάθος και μπορεί να προκαλέσει ζημιές, αλλά ίσως όχι σοβαρές, αναφέρουν οι σεισμολόγοι.

Τέτοιοι σεισμοί θεωρούνται φυσιολογικοί για όλη αυτή την περιοχή.

Μικροζημιές

Σε μία πρώτη αποτίμηση της κατάστασης από τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγιά, αναφέρεται ότι «Καταγράφηκε μερική κατάρρευση σε συνολικά 3 κτίρια, 1 στη Μαλάτια, 1 στην Σανλιούρφα και 1 στο Ελαζίγ. Δεν υπάρχουν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, ούτε άλλες ζημίες σε περιουσίες».

σεισμόςειδήσεις τώραΤουρκίασεισμός τώρα