Κόσμος | 16.10.2024 12:40

Άλεξ Σάλμοντ: Ο πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας πέθανε στην προσπάθειά του να ανοίξει ένα μπουκάλι κέτσαπ

Newsroom

Σε ηλικία 69 ετών πέθανε ο Σκωτσέζος πολιτικός, Αλεξ Σάλμοντ που διετέλεσε πρωθυπουργός Σκωτίας και ηγέτης του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP).

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέθανε από ανακοπή κατά τη διάρκεια γεύματος σε ξενοδοχείο της παραλίμνιας πόλης Οχρίδας της Βόρειας Μακεδονίας στην προσπάθειά του να ανοίξει ένα μπουκάλι κέτσαπ.

Νωρίτερα, είχε δώσει μια ομιλία στο Φόρουμ Πολιτιστικής Διπλωματίας στην πόλη της Οχρίδας, λίγο πριν καταρρεύσει κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος σε μια κατάμεστη αίθουσα.

«Ξαφνικά έπεσε πίσω στην καρέκλα του»

Αυτόπτης μάρτυρας του τραγικού περιστατικού, ήταν ο Μαρκ Ντόνφριντ, διευθυντής της Ακαδημίας Πολιτιστικής Διπλωματίας, όπου περιέγραψε τι είδε στα τελευταία λεπτά του πρώην πρωθυπουργού. Ο κ. Ντόνφριντ δήλωσε στο Times Radio: «Ήρθε μαζί με την Τασμίνα Άχμεντ-Σέιχ, επίσης από το κόμμα Alba στη Σκωτία, και έτρωγαν. Λίγο αργότερα, η Τασμίνα είπε ότι δυσκολευόταν να ανοίξει το κέτσαπ και του είπε, “Μπορείς να με βοηθήσεις;”. Και τη βοηθούσε με αυτό, όταν ξαφνικά έπεσε πίσω στην καρέκλα του, τελείως απρόσμενα, χωρίς καμία προειδοποίηση».

«Δίπλα του καθόταν ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του χρηματιστηρίου της Κύπρου, ο οποίος τον πήρε στην αγκαλιά του. Ήταν πεπεισμένος – όπως μου είπε αργότερα – ότι αμέσως είχε χάσει τις αισθήσεις του. Δεν πιστεύουμε ότι ο Άλεξ υπέφερε από πόνο. Δόξα τω Θεώ. Έπιασε την καρδιά του και δεν ένιωσε κανέναν παλμό», συνέχισε.

Οι τραυματιοφορείς προσπάθησαν να τον επαναφέρουν για μισή ώρα πριν τον κηρύξουν νεκρό, όπως εξήγησε ο κ. Ντόνφριντ. «Ο χρόνος σταμάτησε», ανέφερε. «Όλο το ξενοδοχείο, όλη η διάσκεψη ήταν σε σοκ».

Ποιος ήταν ο Άλεξ Σάλμοντ

Ο Σάλμοντ υπηρέτησε ως πρώτος υπουργός της Σκωτίας από το 2007 έως το 2014 και ήταν ηγέτης του SNP δύο φορές, από το 1990 έως το 2000 και από το 2004 έως το 2014. Παραιτήθηκε από τη θέση του πρώτου υπουργού μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας το 2014, το οποίο κατέληξε σε ποσοστό 55% υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο έναντι 45%. Το 2021, μετά την ένταση στη σχέση του με τη διάδοχό του Νίκολα Στέρτζον, ίδρυσε το αντίπαλο κόμμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, Alba.

Βόρεια ΜακεδονίαΣκωτίαειδήσειςειδήσεις τώραπρωθυπουργόςθάνατος