Κόσμος|17.10.2024 06:40

Εκλογές ΗΠΑ 2024: Στο νήμα θα κριθεί ο νικητής - Τα υπέρ και τα κατά των δύο μονομάχων

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Στο… νήμα θα κριθούν οι φετινές αμερικανικές εκλογές, οι οποίες έχουν οριστεί για την Τρίτη 5 Νοεμβρίου, με τα πολύ σοβαρά γεγονότα που βρίσκονται σε εξέλιξη, κυρίως σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και μέσα στη χώρα, να παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για την επικράτηση του νικητή και μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες να επηρεάζουν δημοσκοπικά την πρωτιά του ενός ή του άλλου υποψηφίου.

Αυτή είναι η εκτίμηση του διεθνολόγου και καθηγητή Παγκόσμιας Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αθανάσιου Μποζίνη, ο οποίος σημειώνει στο ethnos.gr ότι η απόφαση της αμερικανικής κοινής γνώμης θα επηρεαστεί σημαντικά, από το ποιον από τους δύο μονομάχους, την Κάμαλα Χάρις ή τον Ντόναλντ Τραμπ, θεωρεί ικανότερο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα κρίσεις και παγκόσμιες απειλές ακόμα και φυσικές καταστροφές.

«Όπως φαίνεται, το αποτέλεσμα θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Αυτήν τη στιγμή για καμία από τις δύο υποψηφιότητες δεν μπορούμε να πούμε ότι βγαίνει μπροστά. Το οποιοδήποτε γεγονός στο εξωτερικό αλλά και μέσα στη χώρα θα έχει τη δική του επίδραση μέχρι την τελευταία στιγμή. Εκτιμώ ότι οι Αμερικανοί θα δώσουν ιδιαίτερο βάρος, σε όποιον δείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα παγκόσμιες απειλές, κρίσεις, μέσα στις οποίες περιλαμβάνονται και οι φυσικές καταστροφές αλλά και τα ζητήματα της οικονομίας της χώρας. Σε κάθε περίπτωση εμείς οι διεθνολόγοι αλλά και η παγκόσμια κοινή γνώμη θα θέλαμε να ξέρουμε, ποια θα είναι η στάση των δύο υποψηφίων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Δυστυχώς, αυτό δεν έχει γίνει σαφές ακόμα από κανέναν από τους δύο υποψηφίους», λέει ο κ. Μποζίνης.

Ο διεθνολόγος και καθηγητής Παγκόσμιας Πολιτικής Οικονομίας σκιαγραφεί, παράλληλα, στο ethnos.gr τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός από τους δύο υποψήφιους προέδρους των ΗΠΑ.

«Όπλα» του Τραμπ η εμπειρία και η ικανότητά του στο επιχειρείν

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον κ. Μποζίνη, σημαντικό πλεονέκτημα του Ντόναλντ Τραμπ είναι η εμπειρία του από την προηγούμενη θητεία του ως πρόεδρος των ΗΠΑ αλλά και το πετυχημένο επιχειρείν στο οποίο επιδίδεται εδώ και πολλά χρόνια.

«Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, από τη στιγμή που οι Αμερικανοί πολίτες δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην οικονομία και μάλιστα σε μία περίοδο που η οικονομία της χώρας δεν είναι τόσο δυνατή σε σύγκριση με την Ευρώπη και την Κίνα. Ο Τραμπ έχει δώσει και ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της μετανάστευσης. Αυτό συγκαταλέγεται στα θετικά στοιχεία της προεκλογικής του εκστρατείας, εφόσον μία μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης της χώρας θεωρεί ότι οι μετανάστες τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσουν εχθρούς για την αμερικανική κοινωνία. Στα θετικά του Τραμπ περιλαμβάνεται και το γεγονός ότι στηρίζει τους Αμερικανούς εργάτες», τονίζει ο κ. Μποζίνης.

«Δίκοπο μαχαίρι» για τον Ντόναλντ Τράμπ, κατά τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αποτελεί η στάση του απέναντι στις αμερικανικές υπερπόντιες εταιρείες. Υποστηρίζει ότι αυτές πρέπει να κλείσουν τα γραφεία τους στο εξωτερικό και να επιστρέψουν στις ΗΠΑ. Αυτό από τη μία πλευρά θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αλλά από την άλλη θα αυξήσει τις τιμές των αμερικανικών προϊόντων, με αποτέλεσμα να καταστούν λιγότερο ανταγωνιστικά και έτσι να επηρεαστεί αρνητικά η αμερικανική οικονομία.

Στα αρνητικά του Ντόναλντ Τραμπ συμπεριλαμβάνεται, κατά τον κ. Μποζίνη, αναμφισβήτητα η ήπια στάση του απέναντι στη Ρωσία και μάλιστα σε μία περίοδο που η συγκεκριμένη χώρα αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους Αμερικανούς. Δύσκολα οι πολίτες των ΗΠΑ μπορούν να ξεχάσουν το γεγονός ότι η Ρωσία κατηγορήθηκε για εμπλοκή της σε παλαιότερες αμερικανικές εκλογές προς όφελος του Ντόναλντ Τραμπ.

Σημαντικά μειονεκτήματα για τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο και εκ νέου υποψήφιο είναι η καταδίκη του για σεξουαλική κακοποίηση και βέβαια η έφοδος των οπαδών του στο Καπιτώλιο, όταν ο ηγέτης τους έχασε στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές.

Στα υπέρ της Χάρις η γνώση των νόμων και η στήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ιδιαίτερα θετικό στοιχείο της προσωπικότητας της Κάμαλα Χάρις, κατά τον κ. Μποζίνη, είναι ότι η πάγια θέση της για υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές μειονότητες, στηρίζεται στην πολύ καλή γνώση των νόμων που διαθέτει.

«Η Κάμαλα Χάρις γνωρίζει πολύ καλά τους νόμους και τις διαδικασίες για να υποστηρίξει τα ανθρώπινα δικαιώματα και αυτό αποτελεί ένα ισχυρό πλεονέκτημά της. Επίσης, η πολύ καλή γνώση των νόμων τη βοηθάει στο να διαχειριστεί και θέματα εσωτερικής ασφάλειας. Στα θετικά της συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κράτησε χαμηλούς τόνους», υποστηρίζει ο διεθνολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Στον αντίποδα, κατά τον ίδιο, η Κάμαλα Χάρις δεν έχει πολλές απαντήσεις αναφορικά με τα θέματα που άπτονται της αμερικανικής οικονομίας, ένας τομέας πολύ κρίσιμος για τους ψηφοφόρους.

«Επίσης, κατά τη γνώμη μου στα μειονεκτήματα της Κάμαλα Χάρις περιλαμβάνεται και το ότι δεν έχει μία ξεκάθαρη θέση, για το πώς θα αντιμετωπίσει το μείζον ζήτημα της κρίσης στη Μέση Ανατολή», καταλήγει ο κ. Μποζίνης.

Πανεπιστήμιο ΜακεδονίαςεκλογέςκαθηγητήςΕκλογές ΗΠΑ 2024Ντόναλντ ΤραμπΗΠΑΚάμαλα Χάρις