Κόσμος|16.10.2024 18:07

Η Νότια Καλιφόρνια στο έλεος των σεισμών - Υπάρχει πιθανότητα για έναν πολύ μεγάλο;

Newsroom

Η Νότια Καλιφόρνια είναι γνωστή για πολλά πράγματα, ένα εκ των οποίων είναι και οι σεισμοί.

Ωστόσο, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και προς μεγάλη ανακούφιση εκατομμυρίων ανθρώπων, τα πολλά ενεργά ρήγματα που διαπερνούν τη γη ήταν σχετικά ήσυχα.

Σύμφωνα με το CNN, αυτή η ηρεμία όμως πρόσφατα κλονίστηκε από αρκετούς σεισμούς που τράβηξαν την προσοχή, συμπεριλαμβανομένης μιας δόνησης 4,4 βαθμών κάτω από την Πασαντίνα στα μέσα Αυγούστου που ταρακούνησε και το Λος Άντζελες. Δεν προκάλεσε καταστροφές, αλλά ήταν αρκετά ισχυρός σεισμός για να ανησυχήσει τους κατοίκους. 

Φόβοι για ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού

«Κάτω από κάθε λόφο και βουνό που έχουμε εδώ στη Νότια Καλιφόρνια, υπάρχει ένα ενεργό ρήγμα που συμβάλλει στην παραγωγή αυτής της τοπογραφίας», δήλωσε η Kate Scharer, ερευνητής γεωλόγος στο Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών. Αν και το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα είναι το πιο διάσημο, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι δεν είναι το μόνο που μπορεί να προκαλέσει ισχυρό σεισμό στη Νότια Καλιφόρνια.

«Οι σεισμοί μεγέθους 7 Ρίχτερ είναι πολύ πιθανοί σε αυτή την περιοχή κατά μήκος του μετώπου των βουνών San Gabriel», δήλωσε ο Robert de Groot, επικεφαλής της ομάδας επιχειρήσεων ShakeAlert στο Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. 

Όλα αυτά τα ρήγματα έχουν συγκρουστεί μεταξύ τους κατά τη διάρκεια των δεκαετιών. Η χειρότερη «σκηνή» στη σύγχρονη ιστορία του Λος Άντζελες ήταν ο σεισμός του Νόρθριτζ 6,7 βαθμών το 1994, ο πρώτος που έπληξε μια μεγάλη μητροπολιτική περιοχή από τη δεκαετία του 1930.

Οδογέφυρες, κτίρια γραφείων και γκαράζ κατέρρευσαν από τη βίαιη δόνηση που διήρκεσε 10 έως 20 δευτερόλεπτα κατά μήκος ενός ρήγματος που οι επιστήμονες δεν γνώριζαν καν την ύπαρξή του. Χιλιάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν και δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν. Με δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, ήταν μια από τις πιο δαπανηρές φυσικές καταστροφές στην αμερικανική ιστορία μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Τίποτα δεν έχει συγκριθεί με εκείνο τον σεισμό από τότε, και σε αυτό το διάστημα, ο πληθυσμός της κομητείας του Λος Άντζελες αυξήθηκε από περίπου 9 εκατομμύρια σε περισσότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους. Πολλοί νεότεροι δεν έχουν ιδέα για τον όλεθρο που μπορεί να προκαλέσει ένας μεγάλος σεισμός, συμπεριλαμβανομένων των νεαρών Angelinos που μεγάλωσαν στις ήσυχες εποχές της Νότιας Καλιφόρνιας.

«Όταν κοιτάμε πίσω στον παρελθόν, από τη δεκαετία του 1930 μέχρι σήμερα, βλέπουμε ότι αυτό το πράγμα συμβαίνει κάθε τόσο», δήλωσε ο Allen Husker, καθηγητής έρευνας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας και διευθυντής του Σεισμικού Δικτύου της Νότιας Καλιφόρνιας.

«Μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι πάντα θα υπάρχει ένας μεγάλος» σε έναν κύκλο που συνεχίζεται εδώ και αιώνες, δήλωσε ο Husker στο CNN. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι το πότε θα υπάρξει άλλος ένας μεγάλος σεισμός στην Καλιφόρνια κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής μας», δήλωσε ο Husker.

Γιατί είναι δύσκολο να μελετηθούν οι σεισμοί

«Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε ένα αεροπλάνο και θα σας πουν, «είμαστε στα 30.000 πόδια (πάνω από τη στάθμη της θάλασσας)» ή «σε ύψος πλεύσης», αυτό είναι περίπου το υψόμετρο πάνω από την επιφάνεια της γης», εξήγησε ο Scharer. 

«Τα πιο σημαντικά αντικείμενα είναι το νερό, τα τρόφιμα και τα φάρμακα» κατέληξε  ο Scharer.

Τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών συνιστούν να έχετε προμήθεια νερού καθώς και τρόφιμα που δεν φθείρονται και επιπλέον φάρμακα για τουλάχιστον τρεις ημέρες. Μπορεί να χρειαστεί κάποιος χρόνος για να ανοίξουν ξανά τα καταστήματα και τα φαρμακεία. Ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός έχει επίσης οδηγίες για το πώς να προετοιμαστείτε για έναν σεισμό.

Προτείνουν επίσης μια αλλαγή στον τρόπο σκέψης: Προετοιμαστείτε για την κοινότητά σας και μαζί με αυτήν. Όταν ξεσπάσει η κόλαση, θα είστε μαζί.

«Θα συνιστούσα (στους κατοίκους) να σκεφτούν πώς θα βοηθήσουν τους φίλους και την οικογένειά τους και την τοπική τους κοινότητα αν γίνει σεισμός», συμβούλευσε ο Scharer. «Ξεκινήστε με τον εαυτό σας και την οικογένειά σας και στη συνέχεια συνδεθείτε με τη γειτονιά σας και προσπαθήστε να σκεφτείτε πώς θα αντιδράσετε».

Ένα σχετικά νέο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης - το ShakeAlert - καλύπτει 50 εκατομμύρια ανθρώπους στην Καλιφόρνια, το Όρεγκον και την Ουάσινγκτον. Ανιχνεύει την εδαφική κίνηση μόλις αρχίσει ο σεισμός στην επιφάνεια της γης.

Το εκτιμώμενο μέγεθος και η τοποθεσία υπολογίζονται γρήγορα και γίνονται η βάση για ειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης απευθείας σε κινητά τηλέφωνα, δήμους και σχολεία.

«Θέλουμε οι άνθρωποι να το σκέφτονται ως κάτι που μπορούν να προσθέσουν στο οπλοστάσιό τους και να το χρησιμοποιήσουν για να είναι έτοιμοι πριν από το σεισμό, κατά τη διάρκεια του σεισμού και φυσικά μετά το σεισμό», δήλωσε ο ντε Γκρουτ, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι πρέπει να θυμούνται να εξασκούνται στο “πέστε, καλυφθείτε και κρατηθείτε” όταν αισθάνονται σεισμό - ακόμη και αν το τηλέφωνό τους δεν τους στέλνει ειδοποίηση.

Να σημειωθεί, πως η 17η Οκτωβρίου είναι μια μέρα αφιερωμένη στις ασκήσεις ασφαλείας απέναντι στον σεισμό.

ειδήσεις τώραΚαλιφόρνιασεισμός