Κόσμος|16.10.2024 18:13

Επικίνδυνη ένταση στη βόρεια Συρία - Η Τουρκία ενισχύει τις δυνάμεις της

Μαρία Ζαχαράκη

Στις ζώνες αποκλιμάκωσης στη βορειοδυτική Συρία, γνωστές ως ζώνη Ρωσίας-Τουρκίας, καταγράφονται πρωτοφανείς εντάσεις, με επιθέσεις και στρατιωτικές ενισχύσεις από διάφορες πλευρές.

Βομβαρδισμοί σε τουρκικές βάσεις και ρωσικές επιδρομές

Η κατάσταση στην περιοχή επιδεινώθηκε ραγδαία τις τελευταίες ημέρες, όταν δύο στρατιωτικές βάσεις της Τουρκίας κοντά στο Αζάζ και το Μερτζιμπαντίκ, στα βόρεια του Χαλεπιού, δέχτηκαν βομβαρδισμούς. Οι επιθέσεις προήλθαν από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και τον Συριακό Στρατό.

Παράλληλα, οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό στην επαρχία του Ιντλίμπ και τη βόρεια ύπαιθρο της Λατάκειας, ενώ οι βομβαρδισμοί μεταξύ των συριακών καθεστωτικών δυνάμεων και της Hayat Tahrir al-Sham (HTS) ενισχύουν την ανασφάλεια στην περιοχή. Με την HTS να προετοιμάζεται για μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στο Χαλέπι, η Τουρκία φοβάται ότι αυτό θα επιδεινώσει την ήδη δεινή ανθρωπιστική κρίση στο Ιντλίμπ, όπου βρίσκονται περίπου 4 εκατομμύρια εκτοπισμένοι.

Η Τουρκία ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία

Αντιμέτωπη με την αυξανόμενη απειλή, η Τουρκία αποφάσισε να ενισχύσει τις δυνάμεις της στη βόρεια Συρία. Με μια αυτοκινητοπομπή 15 φορτηγών φορτωμένων με πυρομαχικά και στρατιωτικό εξοπλισμό, και περισσότερα από 10 τεθωρακισμένα οχήματα να καταφθάνουν στην περιοχή του Jabal ez-Zawiya, ο τουρκικός στρατός δείχνει να ετοιμάζεται για πιθανές εξελίξεις.

Για το λόγο αυτό, εγκατέστησε επίσης ένα πολεμικό ραντάρ και ένα σύστημα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς στην περιοχή. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR), η Τουρκία έχει ήδη ενεργοποιήσει σύγχρονα συστήματα παρεμβολής στη βόρεια ύπαιθρο της Λατάκειας και στην πεδιάδα Gab.

Στρατιωτικές ενισχύσεις και στις άλλες ζώνες επιρροής

Η Τουρκία δεν περιορίστηκε μόνο στη βόρεια ύπαιθρο του Ιντλίμπ, καθώς έστειλε και 3 φάλαγγες στρατιωτικών ενισχύσεων και σε άλλες ζώνες, όπως εκεί που διεξάγεται η «Ασπίδα του Ευφράτη» και ο «Κλάδος Ελαίας». Η ανάπτυξη αυτή περιλάμβανε 107 στρατιωτικά οχήματα και άλλες υλικοτεχνικές προμήθειες για να αποτρέψει οποιαδήποτε περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

ειδήσεις τώραΤουρκίαΣυρία