Κόσμος|16.10.2024 19:40

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Σε πρώτο πλάνο το μεταναστευτικό - Η ατζέντα και τα «φλέγοντα» ζητήματα

Newsroom

Το μεταναστευτικό βρίσκεται στην κορυφή των θεμάτων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το θέμα της παράνομης μετανάστευσης να είναι αυτό που «καίει» τα κράτη - μέλη.

Όπως ανέφερε στο κεντρικό δελτίο του OPEN η ανταποκρίτρια στις Βρυξέλλες, Μαρία Αρώνη, το θέμα της παράνομης μετανάστευσης διχάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο, το κλίμα έχει αλλάξει το τελευταίο διάστημα, με τις χώρες να σκληραίνουν τη στάση τους.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με επιστολή της προτείνει τη δημιουργία κόμβων επιστροφής παράνομων μεταναστών σε τρίτες χώρες, ζήτημα το οποίο αποτελούσε ταμπού για την ΕΕ μέχρι πρότινος.

Αντίθετη η Ισπανία

Μάλιστα, γίνεται αναφορά στη συμφωνία Ιταλίας - Αλβανίας, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να τονίζει ότι «θα μπορούσαμε να αντλήσουμε διδάγματα από αυτή την εμπειρία».

Είναι γεγονός ότι η ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο, με τη Γερμανίδα πολιτικό να ζητά να γίνουν αλλαγές, ώστε να πραγματοποιούνται αναγκαστικά οι απελάσεις σε τρίτες χώρες και όχι στους τόπους καταγωγής. Με αυτή τη στάση συμφωνούν όλο και περισσότερες χώρες, κάτι που αποτυπώθηκε στο non paper που συνέταξαν από κοινού η Ολλανδία με την Αυστρία, την οποία και συνυπογράφουν άλλες 14 ώρες, μεταξύ αυτών η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία.

Σημειώνεται ότι την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε αλλαγή σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό έχει εκφράσει η Ισπανία.

Σύνοδος ΚορυφήςΕυρωπαϊκή Ένωσημεταναστευτικό