Κόσμος|17.10.2024 10:43

Εκλογές ΗΠΑ 2024: «Ανισόρροπος ο Τραμπ, θα πρέπει όλοι να ανησυχούμε», είπε η Χάρις στο Fox News

Newsroom

Η Κάμαλα Χάρις υποσχέθηκε χθες, Τετάρτη, ότι η προεδρία της δεν θα είναι «μια συνέχεια» της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν, στη διάρκεια της συνέντευξης σε τεταμένη ατμόσφαιρα που έδωσε στο Fox News, το τηλεοπτικό δίκτυο που προτιμούν οι συντηρητικοί Αμερικανοί ενόψει των αμερικανικών εκλογών.

«Αντιπροσωπεύω μια νέα γενιά ηγετών»

«Όπως κάθε νέος ηγέτης που αναλαμβάνει τα καθήκοντά του, θα φέρω στο αξίωμα τα βιώματά μου, τις επαγγελματικές εμπειρίες μου και νέες ιδέες», δήλωσε η δημοκρατική υποψήφια 20 ημέρες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Η αντιπρόεδρος, η οποία αντικατέστησε στα μέσα Ιουλίου τον Τζο Μπάιντεν στη μονομαχία του με τον Ντόναλντ Τραμπ, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια λεπτή άσκηση ισορροπίας - καθώς είναι υποχρεωμένη να βάλει το δικό της στίγμα στην εκστρατεία της για την προεδρία, χωρίς ωστόσο να αρνηθεί τη θητεία του 80χρονου προέδρου.

«Αντιπροσωπεύω μια νέα γενιά ηγετών», υπογράμμισε στη διάρκεια της συνομιλίας αυτής η 59χρονη υποψήφια.

Απαντώντας επί περίπου 30 λεπτά στον έμπειρο παρουσιαστή του Fox News Μπρετ Μπέιερ, η Κάμαλα Χάρις πιέστηκε κατά διαστήματα, ιδιαίτερα στο ζήτημα της μετανάστευσης. Της ζητήθηκε να υπερασπιστεί την απόφαση που πήρε η κυβέρνηση Μπάιντεν, όταν ανέλαβε την εξουσία, να άρει μερικές από τις περιοριστικές πολιτικές για τα σύνορα που είχε υιοθετήσει ο Τραμπ όταν ήταν πρόεδρος και να απαντήσει σε μια μητέρα, η οποία κατέθεσε στο Κογκρέσο ότι έχασε την κόρη της που την σκότωσε ένας μετανάστης ο οποίος είχε εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ.

«Λυπάμαι για την απώλειά της, όμως ας μιλήσουμε γι' αυτό που συμβαίνει τώρα. Το θέμα είναι ότι έχουμε ένα μεταναστευτικό σύστημα που πρέπει να επιδιορθωθεί», δήλωσε η Χάρις. Επισήμανε πως ο Τραμπ είπε φέτος στους Ρεπουμπλικανούς να απορρίψουν ένα διακομματικό νομοσχέδιο για τη μετανάστευση επειδή «προτιμούσε να κάνει προεκλογική εκστρατεία πάνω σ' ένα πρόβλημα, αντί να διορθώσει αυτό το πρόβλημα».

Μαχητική, η Χάρις κατηγόρησε επίσης τον Ντόναλντ Τραμπ ότι με την προεκλογική εκστρατεία του «μειώνει» τους Αμερικανούς.

«Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα έπρεπε να είναι ικανός να αντιμετωπίζει επικρίσεις χωρίς να απειλεί να βάλει αυτούς που τις διατυπώνουν στη φυλακή», τόνισε

Στη διάρκεια της συνέντευξης η Χάρις χαρακτήρισε εκ νέου ασταθή και ακατάλληλο για το αξίωμα του προέδρου τον Τραμπ.

Καταστροφική η συνέντευξη της Χάρις, λέει η πλευρά Τραμπ

Λίγα λεπτά μέτα το τέλος της συνέντευξης, η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ εξέδωσε δήλωση χαρακτηρίζοντάς την «καταστροφική» για την Χάρις. «Συγχαρητήρια στον Μπρετ Μπέιερ για μια σκληρή αλλά πολύ δίκαιη συνέντευξη, μια συνέντευξη που έδειξε ξεκάθαρα πόσο εντελώς ανίκανη είναι η Καμάλα Χάρις» έγραψε σε Tweet ο Ντόναλντ Τραμπ.

Δημοκρατικοί είπαν από την πλευρά τους ότι η Χάρις βρέθηκε σε μη φιλικό έδαφος και τα κατάφερε χωρίς να κάνει γκάφες. Οι επανειλημμένες διακοπές την ανάγκασαν να δίνει σύντομες απαντήσεις, και όχι τις μακροσκελείς για τις οποίες είχε επικριθεί κατά το παρελθόν.

Λίγο πριν απ' αυτή την πρώτη συνέντευξή της στο Fox News, η Χάρις είχε ήδη απευθυνθεί στους Ρεπουμπλικανούς στη διάρκεια συγκέντρωσης στην Πενσιλβάνια, επικαλούμενη τον στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ, άλλοτε υψηλόβαθμο στρατιωτικό αξιωματούχο του Τραμπ, ο οποίος έχει πει για τον πρώην πρόεδρο ότι είναι «φασίστας από κορυφής μέχρις ονύχων».

«Γι' αυτούς που μας βλέπουν, αν συμμερίζεστε αυτή την άποψη, όποιο κι αν είναι το κόμμα σας, όποιος κι αν είναι αυτός που ψηφίσατε την προηγούμενη φορά, υπάρχει χώρος για εσάς σ' αυτή την εκστρατεία», δήλωσε.

Εκλογές ΗΠΑ 2024Τζο ΜπάιντενεκλογέςΝτόναλντ ΤραμπΗΠΑΚάμαλα Χάριςειδήσεις τώρα