Κόσμος|17.10.2024 20:51

BBC: Ένδειξη οργής η απειλή των ΗΠΑ να κόψουν τη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ

Newsroom

Στη βόρεια Γάζα έφτασε η πρώτη ανθρωπιστική βοήθεια μετά από δύο εβδομάδες, έπειτα και από την επιστολή των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, όπου ουσιαστικά υπήρχε η απειλή για διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας.

Μέσω της επιστολής, η κυβέρνηση Μπάιντεν ουσιαστικά άσκησε δημόσια κριτική στον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα. Όπως αναφέρει το BBC, Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν υπογράφουν την επιστολή, η οποία αρχικά ήταν ιδιωτική, ωστόσο στη συνέχεια διέρρευσε σε δημοσιογράφους που βρίσκονται στο Ισραήλ.

Ουσιαστικά οι ΗΠΑ ζητούν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να φτάνει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, αντί να επιβάλλονται περιορισμοί από πλευράς Ισραήλ. Άλλωστε, από τη στιγμή που ξέσπασε εκ νέου η ένταση στη Μέση Ανατολή, 1,7 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι είναι εκτεθειμένοι σε κινδύνους, όπως είναι οι σοβαρές ασθένειες.

Μάλιστα, στην επιστολή γίνεται κουβέντα για τη μακροχρόνια επίθεση του Ισραήλ στην UNRWA, την υπηρεσία που φροντίζει τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες υπό τη σκέπη του ΟΗΕ. Οι ΗΠΑ ανησυχούν για το ενδεχόμενο να θεσμοθετηθούν νέοι νόμοι που θα καταργήσουν προνόμια και ασυλίες, με έναν υπουργό της κυβέρνησης Νετανιάχου να επιθυμεί την κατάσχεση της έδρας της UNRWA στην ανατολική Ιερουσαλήμ, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει για τη δημιουργία εβραϊκού οικισμού.

Οι ΗΠΑ υπογραμμίζουν ότι κατανοούν τον προβληματισμό του Ισραήλ για την UNRWA, υποστηρίζουν ωστόσο ότιο ενδεχόμενοι περιορισμοί θα καταστρέψουν την ανθρωπιστική προσπάθεια στη Γάζα, την εκπαίδευση, αλλά και την ευημερία τεράστιου αριθμού Παλαιστινίων, τόσο στην ανατολική Ιερουσαλήμ, όσο και στη Δυτική Όχθη.

Η απειλή των ΗΠΑ προς το Ισραήλ

Μέσα στην επιστολή ουσιαστικά υπάρχει ευθεία απειλή των ΗΠΑ προς το Ισραήλ για διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας, καθώς οι νόμοι της χώρας απαγορεύουν τη μεταφορά όπλων προς κράτη που εμποδίζουν τη διανομή βοήθειας. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, αλλά και ο Ρον Ντέρμερ, υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, δεν έμειναν ικανοποιημένοι με το περιεχόμενο της επιστολής, με τον πρώτο μάλιστα να ανακοινώνει την «πλήρη πολιορκία» της Λωρίδας της Γάζας, τονίζοντας ότι δεν θα επιτραπεί η είσοδος καυσίμων ή τροφίμων.

Πάντως, οι αμερικανικές πιέσεις προς το Τελ Αβίβ, ανάγκασαν το Ισραήλ να περιορίσει το σχέδιο του Γκάλαντ, όμως οι περιορισμοί έχουν αυστηροποιηθεί το τελευταίο διάστημα. Ο Τζο Μπάιντεν εμφανίζεται οργισμένος με τη στάση της κυβέρνησης Νετανιάχου, που δεν επιτρέπει τη συνεχή ροή βοήθειας προς τη Γάζα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι ότι ο επικεφαλής διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο πολέμου. Μάλιστα, ο Καρίμ Χαν, εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, κατηγόρησε τους Νετανιάχου και Γκάλαντ για λιμοκτονία αμάχων, με αμφότερους να απορρίπτουν τους ισχυρισμούς.

Μάλιστα, ο Νετανιάχου είχε απορρίψει τις κατηγορίες ότι το Ισραήλ λιμοκτονούσε κατοίκους της Γάζας, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη στις 27 Σεπτεμβρίου. Ο πρωθυπουργός του εβραϊκού κράτους θεώρησε τις κατηγορίες ως «σημάδι αντισημιτισμού από τον ΟΗΕ και τα θεσμικά του όργανα», τονίζοντας ότι η χώρα του πολιορκείται από ψέματα και συκοφαντίες.

Τα όσα καταλογίζουν οι ΗΠΑ στην κυβέρνηση Νετανιάχου

Στην επιστολή οι ΗΠΑ αναφέρουν τις πρακτικές του Ισραήλ με τις οποίες διαφωνούν:

  • «Η ποσότητα της βοήθειας που εισήλθε στη Γάζα τον Σεπτέμβριο ήταν η χαμηλότερη από κάθε άλλο μήνα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους» - με άλλα λόγια, από πριν από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι

Οι ΗΠΑ ανησυχούν ιδιαίτερα για «τις πρόσφατες ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης - συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των εμπορικών εισαγωγών, της άρνησης ή της παρεμπόδισης σχεδόν του 90% των ανθρωπιστικών μετακινήσεων μεταξύ της βόρειας και της νότιας Γάζας τον Σεπτέμβριο».

Οι Αμερικανοί επικρίνουν επίσης τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ επιβραδύνει την παράδοση της βοήθειας, επιβάλλοντας επαχθείς κανόνες, και διατυπώνουν μια σειρά από συγκεκριμένα αιτήματα:

  • Θέλουν την άρση των περιορισμών στη χρήση κλειστών φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων και την αύξηση του αριθμού των ελεγχόμενων οδηγών σε 400. Οι οργανισμοί του ΟΗΕ λένε ότι η έλλειψη οδηγών και φορτηγών έχει καταστήσει πολύ πιο δύσκολη τη μεταφορά της βοήθειας στη Γάζα.
  • Το Ισραήλ πρέπει να αυστηροποιήσει και να επιταχύνει τους ελέγχους ασφαλείας και τους τελωνειακούς ελέγχους. Οι οργανώσεις βοήθειας λένε ότι οι δυσκίνητοι κανόνες χρησιμοποιούνται για να επιβραδύνουν τις παραδόσεις.
  • Οι Αμερικανοί θέλουν η βοήθεια να διοχετεύεται μέσω του λιμανιού του Ασντόντ σε μια «ταχεία» διαδρομή προς τη Λωρίδα της Γάζας. Το Ασντόντ είναι ένα σύγχρονο ισραηλινό λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων σε μικρή απόσταση βόρεια της Γάζας. Αφού το Ισραήλ αρνήθηκε να το αφήσει να χρησιμοποιηθεί, οι ΗΠΑ δαπάνησαν περίπου 230 εκατομμύρια δολάρια (174 εκατομμύρια λίρες) για μια πλωτή προβλήτα για τις παραδόσεις βοήθειας στη Γάζα, η οποία διαλύθηκε λόγω κακοκαιρίας πριν προλάβει να κάνει τη διαφορά.
  • Θέλουν την άρση των περιορισμών στη χρήση κλειστών φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων και την αύξηση του αριθμού των ελεγχόμενων οδηγών σε 400. Οι οργανισμοί του ΟΗΕ λένε ότι η έλλειψη οδηγών και φορτηγών έχει καταστήσει πολύ πιο δύσκολη τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα.
  • Το Ισραήλ πρέπει να αυστηροποιήσει και να επιταχύνει τους ελέγχους ασφαλείας και τους τελωνειακούς ελέγχους. Οι οργανώσεις βοήθειας λένε ότι οι δυσκίνητοι κανόνες χρησιμοποιούνται για να επιβραδύνουν τις παραδόσεις.
  • Οι Αμερικανοί θέλουν η βοήθεια να διοχετεύεται μέσω του λιμανιού του Ασντόντ σε μια «ταχεία» διαδρομή προς τη Λωρίδα της Γάζας. Το Ασντόντ είναι ένα σύγχρονο ισραηλινό λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων σε μικρή απόσταση βόρεια της Γάζας. Αφού το Ισραήλ αρνήθηκε να το αφήσει να χρησιμοποιηθεί, οι ΗΠΑ δαπάνησαν περίπου 230 εκατομμύρια δολάρια (174 εκατομμύρια λίρες) για μια πλωτή προβλήτα για τις παραδόσεις βοήθειας στη Γάζα, η οποία διαλύθηκε λόγω κακοκαιρίας πριν προλάβει να κάνει τη διαφορά.
  • Το Ισραήλ θα πρέπει επίσης να άρει τους περιορισμούς στις παραδόσεις από την Ιορδανία.

Από τη μεριά του το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η Χαμάς κλέβει την ανθρωπιστική βοήθεια και τη μεταπωλεί, ωστόσο οι ΗΠΑ ζητούν να σταματήσει η απομόνωση της βόρειας Γάζας, εκεί όπου οι υπερεθνικιστές της κυβέρνησης Νετανιάχου σκοπεύουν να εγκαταστήσουν Εβραίους εποίκους, αντικαθιστώντας τους Παλαιστίνιους.

Οι εξελίξεις που έφερε η επιστολή των ΗΠΑ

Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε προθεσμία 30 ημερών στο Ισραήλ για αν αλλάξει την κατάσταση στη Γάζα, κάτι που οδήγησε στο να επιτραπεί για πρώτη φορά η είσοδος αυτοκινητοπομπών με φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια, έστω και σε μικρότερη κλίμακα σε σχέση με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ.

Με δεδομένο ότι πλησιάζουν οι εκλογές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν τη μεταφορά όπλων προς το Τελ Αβίβ, ιδιαίτερα από τη στιγμή που είναι ορατός ένας γενικευμένος πόλεμος με την εμπλοκή του Ιράν. Σε περίπτωση νίκης της Κάμαλα Χάρις έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, τότε ο Μπάιντεν θα είναι σε πλεονεκτική θέση, προκειμένου να πιέσει τον Νετανιάχου, για να δεχτεί τους όρους που έχουν τεθεί για τη Γάζα.

Ασφαλώς, σε περίπτωση που επικρατήσει ο Τραμπ, τότε ο Νετανιάχου θα αισθάνεται πολύ πιο ισχυρός, προκειμένου να συνεχίσει -πιθανόν και να αυστηροποιήσει- τους περιορισμούς, ενώ ούτως ή άλλως τους τελευταίους μήνες έχει αγνοήσει πολλές «επιθυμίες» της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

ΗΠΑΤζο ΜπάιντενΝτόναλντ Τραμπανθρωπιστική βοήθειαΛωρίδα της ΓάζαςΙσραήλΚάμαλα ΧάριςΜέση Ανατολή