Κόσμος|17.10.2024 21:55

Οι Τούρκοι ξανα...συμπαθούν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ

Μαρία Ζαχαράκη

Μετά από δεκαετίες... διάστασης, η Τουρκία φαίνεται να ξανα-κοιτάζει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Δύση με νέα μάτια. Η μεταβολή αυτή παρατηρείται σε μια περίοδο αυξανόμενης πολιτικής δυσπιστίας και θεσμικής αβεβαιότητας απέναντι στην τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με έρευνα του ερευνητικού κέντρου Pew με έδρα τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 55% των Τούρκων έχει αρνητική άποψη για τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, ενώ η δυσπιστία στους εθνικούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του δικαστικού συστήματος, των τραπεζών, των θρησκευτικών ηγετών και των μέσων ενημέρωσης, φτάνει σε πρωτοφανή επίπεδα. Ένα εντυπωσιακό 14% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θεωρεί το στρατιωτικό καθεστώς ως έναν καλό τρόπο διακυβέρνησης, από 9% στην έρευνα του Pew το 2017.

Το 80% των ερωτηθέντων εκφράζει επίσης δυσαρέσκεια προς τις ΗΠΑ, αλλά η προτίμηση για την ένταξη στην ΕΕ σημείωσε άνοδο στο 56%, σε σύγκριση με το 40% το 2017. Αξιοσημείωτο είναι πως η αλλαγή αυτή εντοπίζεται κυρίως στους νέους, ηλικίας 18-34 ετών, που φαίνονται να αναζητούν μια νέα πορεία για τη χώρα τους, μακριά από πολιτικές αστάθειες και προς μια ευρωπαϊκή/δυτική προοπτική.

Ουκρανία και Ρωσία αντιμετωπίζονται με σχεδόν ίση δυσπιστία, ενισχύοντας την αίσθηση ότι οι Τούρκοι αναζητούν εναλλακτικές λύσεις πέρα από τις παραδοσιακές σφαίρες επιρροής.

ΕΕΤουρκίαειδήσεις τώραΝΑΤΟ