Κόσμος|18.10.2024 17:10

Τουρκία: Στη «μάχη» απόκτησης των Eurofighter - «Κλειδί» οι επαφές με Σολτς

Μαρία Ζαχαράκη

Ένα μεγάλο «ναι» περιμένει το Σάββατο (19/10) η Τουρκία από τον Όλαφ Σολτς για τα μαχητικά Eurofighters. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να θέσει το θέμα στην αυριανή συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο, ελπίζοντας σε μία θετική πρώτη αντίδραση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNNTurk, η τουρκική πλευρά έχει μεγάλες προσδοκίες ότι το Βερολίνο θα αποδεχθεί κατ' αρχήν την πρόταση.

«Αναμένεται ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα θέσει το θέμα αυτό στην ημερήσια διάταξη στην αυριανή συνάντησή του με τον Σολτς και ο Σολτς αναμένεται να πει κατ' αρχήν "ναι". Η προσδοκία αυτή είναι μεγάλη», σύμφωνα με το ρεπορτάζ CNNTurk.

Αγορά μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου

Παρότι η Γερμανία είναι ο κεντρικός παράγοντας στις διαπραγματεύσεις, αυτές δεν διεξάγονται απευθείας με το Βερολίνο. Η Άγκυρα βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Βρετανία, καθώς τα μαχητικά Eurofighter Typhoon κατασκευάζονται εκεί. Εάν επιτευχθεί συμφωνία, η Τουρκία αναμένεται να αγοράσει έως και 40 αεροσκάφη, με τις παραδόσεις να γίνονται σταδιακά.

«Η προσδοκία στην Άγκυρα είναι ότι το θέμα μπορεί να επιλυθεί πριν από τις αρχές του έτους. Η Τουρκία δεν διεξάγει αυτές τις διαπραγματεύσεις απευθείας με τη Γερμανία. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου», σημειώνει το ρεπορτάζ του φιλοκυβερνητικού δικτύου.

Σε 2-3 χρόνια η πρώτη παρτίδα

Οι τεχνικές συζητήσεις για την προμήθεια των Eurofighters βρίσκονται στο στάδιο όπου εξετάζονται σημαντικά θέματα όπως η συντήρηση, η αποθήκευση των ανταλλακτικών και η εκπαίδευση των πιλότων.

«Εάν επιτευχθεί συμφωνία, θα αγοραστούν έως και 40 αεροσκάφη και τα αεροσκάφη αυτά θα έρθουν σε παρτίδες σε πρώτο στάδιο. Στόχος είναι να παραχθούν στη Βρετανία και να σταλούν στην Τουρκία», διευκρινίζει το CNNTurk.

Εάν οι διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν θετικά πριν από τις αρχές του νέου έτους, η πρώτη παρτίδα αεροσκαφών θα μπορούσε να φτάσει στην Τουρκία μέσα σε 2-3 χρόνια. Με βάση τις λεπτομέρειες που δίνονται οι πιλότοι θα μπορούν να είναι έτοιμοι επίσης μέσα σε ένα χρόνο και αυτά τα αεροσκάφη θα μπορούν να ενσωματωθούν στο στόλο μέσα σε ένα χρόνο επίσης.

5-6 δις. € το συνολικό κόστος

Το συνολικό κόστος της προμήθειας θα ποικίλει, ανάλογα με το αν τα αεροσκάφη θα αγοραστούν με πυρομαχικά, όπως πυραύλους. Σύμφωνα με το CNNTurk, το τελικό ποσό μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 5-6 δισεκατομμυρίων ευρώ, αν συμπεριληφθούν και τα πυρομαχικά.

«Αν τα αεροσκάφη EuroFighter αγοραστούν με πυρομαχικά, μπορούμε να μιλάμε για 5-6 δισεκατομμύρια ευρώ όσον αφορά το κόστος», καταλήγει το ρεπορτάζ.

Φήμες για περιορισμούς στη χρήση τους

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ημέρες ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αποκτήσει τα μαχητικά αυτά υπό ορισμένους όρους, όπως η μη χρήση τους εναντίον του PKK στη Συρία ή κατά της Ελλάδας, το CNNTurk επισημαίνει ότι το τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας διέψευσε κατηγορηματικά χθες κάθε τέτοιο σενάριο, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν τεθεί όροι στη διαπραγμάτευση.


ΤουρκίαειδήσειςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΌλαφ Σολτςειδήσεις τώραEurofighter