Κόσμος|18.10.2024 21:35

Ισραήλ: Κλιμακώνει το σφυροκόπημα στη Γάζα, παρά τις ελπίδες για κατάπαυση μετά τη δολοφονία Σινουάρ

Newsroom

Το Ισραήλ εξαπέλυσε νέες αεροπορικές επιδρομές και έστειλε περισσότερα στρατεύματα στη Γάζα, διαψεύδοντας τις ελπίδες πολλών κατοίκων της περιοχής και τις προσδοκίες που καλλιέργησαν οι ΗΠΑ, ότι η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, θα μπορούσε να δώσει τέλος στην καταστροφική σύγκρουση.

Κλιμακώνει το Ισραήλ στη Γάζα

Ο Σινουάρ, 62 ετών, σκοτώθηκε την Πέμπτη από πυρά αρμάτων μάχης που κατευθύνθηκαν σε κτίριο στη Ράφα, στο μακρινό νότιο τμήμα της Γάζας, μετά από ανταλλαγή πυρών με ισραηλινή περίπολο.

Αρκετές αεροπορικές επιδρομές αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί της Παρασκευής. Τουλάχιστον 62 θάνατοι έχουν καταγραφεί από την Πέμπτη, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές στη Γάζα.

Οι πιο έντονες πρόσφατες συγκρούσεις σημειώθηκαν στην Τζαμπάλια, το μεγαλύτερο από τα οκτώ ιστορικά στρατόπεδα προσφύγων της Γάζας, όπου τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκαν σφοδρές μάχες μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και των μαχητών της Χαμάς που έχουν ανασυνταχθεί εκεί. Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί στην Τζαμπάλια, όπου οι συνθήκες επιδεινώνονται.

Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ισραήλ στέλνει ενισχύσεις για να ενισχύσει την επιχείρησή του στην Τζαμπάλια, εγείροντας φόβους για κλιμάκωση της βίας εκεί. «Πάντα πιστεύαμε ότι όταν [ο Σινουάρ σκοτώθηκε] ο πόλεμος θα τελείωνε και η ζωή μας θα επέστρεφε στο φυσιολογικό», δήλωσε ο Τζεμάα Αμπού Μέντι, ένας 21χρονος κάτοικος της Γάζας. «Αλλά δυστυχώς, η πραγματικότητα επί τόπου είναι ακριβώς το αντίθετο. Ο πόλεμος δεν έχει σταματήσει και οι δολοφονίες συνεχίζονται αμείωτες».

Ο Mustafa al-Zaeem, 47 ετών, κάτοικος της συνοικίας Rimal στη δυτική Γάζα, δήλωσε ότι το Ισραήλ πέτυχε έναν από τους κύριους πολεμικούς του στόχους και θα πρέπει να σταματήσει τις μάχες. «Αν η δολοφονία του Σινουάρ ήταν ένας από τους στόχους αυτού του πολέμου, λοιπόν, σήμερα σκότωσαν τον Γιαχία Σινουάρ», δήλωσε ο Zaeem. «Αρκετός θάνατος, αρκετή πείνα, αρκετή πολιορκία. Αρκετή δίψα και πείνα, αρκετά πτώματα και αίμα».

Ορισμένοι στη Γάζα δήλωσαν ότι εμπνεύστηκαν από τις εικόνες που δημοσίευσε ο ισραηλινός στρατός από τις τελευταίες στιγμές του Σινουάρ, οι οποίες έδειχναν τον βετεράνο ηγέτη καλυμμένο με σκόνη, τραυματισμένο και με το κεφάλι του τυλιγμένο σε ένα παλαιστινιακή κεφίγια. Στα πλάνα, ο Σινουάρ φαίνεται να πετάει ένα ραβδί σε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που τον έχει εντοπίσει σε ένα μισοκατεστραμμένο διαμέρισμα.

Ο Adel Rajab, 60 ετών, δήλωσε ότι δεν είχε υποστηρίξει τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου που πυροδότησαν τη σύγκρουση, πιστεύοντας ότι οι Παλαιστίνιοι δεν ήταν προετοιμασμένοι για ολοκληρωτικό πόλεμο με το Ισραήλ, αλλά θεώρησε ότι ο θάνατος του Σινουάρ ήταν ηρωικός.

«Πέθανε φορώντας ένα στρατιωτικό γιλέκο, πολεμώντας με τουφέκι και χειροβομβίδες, και όταν τραυματίστηκε και αιμορραγούσε πολέμησε με ένα ραβδί. Έτσι πεθαίνουν οι ήρωες». Μια δημοσκόπηση τον Σεπτέμβριο έδειξε ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων στη Γάζα πίστευε ότι η επίθεση στο Ισραήλ, η οποία σκότωσε 1.200 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, και οδήγησε στην απαγωγή 250 ατόμων, ήταν λάθος απόφαση και ένας αυξανόμενος αριθμός Παλαιστινίων αμφισβητεί την προθυμία του Σινουάρ να ξεκινήσει έναν πόλεμο που τους έχει προκαλέσει τόσα δεινά.

Μπάιντεν: Δύσκολη η κατάπαυση στη Γάζα

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι υπάρχει η δυνατότητα να εργαστούμε για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στο Λίβανο, αλλά θα είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί στη Γάζα.

Τα σχόλια αυτά έκανε κατά τη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψής του στο Βερολίνο, όπου είχε συνομιλίες με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Βρετανό πρωθυπουργό Κίρ Στάρμερ.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους αν έχει κατανόηση για το πώς και πότε το Ισραήλ θα απαντήσει στις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν, ο Μπάιντεν απάντησε ναι, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις. Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν εκτόξευσε σχεδόν 200 βαλλιστικούς πυραύλους προς το Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου. Τα περισσότερα από τα βλήματα αναχαιτίστηκαν, σύμφωνα με τον στρατό του Ισραήλ.