Κόσμος|20.10.2024 13:06

Κόβουν το φαγητό απ' έξω οι Τούρκοι λόγω πληθωρισμού - Πανάκριβη η ζωή στην Κωνσταντινούπολη

Μαρία Ζαχαράκη

Η ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού στην Τουρκία έχει αλλάξει δραματικά τη διατροφική κουλτούρα της χώρας, καθιστώντας το φαγητό σε εστιατόρια προνόμιο για λίγους. Στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο πληθωρισμός επηρεάζει κάθε τομέα, οι τιμές στα εστιατόρια έχουν σημειώσει ραγδαία άνοδο. Μέσα σε μόλις 1-1.5 χρόνο, το μέσο κόστος για ένα γεύμα έχει αυξηθεί από 10-20€ στα 50€ ανά άτομο!

Οι αυξήσεις στα συστατικά, το ενοίκιο, την ενέργεια και τους μισθούς ωθούν τις επιχειρήσεις να αυξάνουν τις τιμές, ενώ κατηγορίες για «οπορτουνισμό» κυκλοφορούν ευρέως, πλήττοντας την εμπιστοσύνη των πελατών, γεγονός που κάνει πολλούς καταναλωτές να προτιμούν να μαγειρεύουν πλέον στο σπίτι.

Εκτοξεύεται το κόστος ζωής στην Κωνσταντινούπολη

Κάποιοι μπορεί να δυσκολευτούν να το πιστέψουν, αλλά μια μελέτη της Υπηρεσίας Σχεδιασμού της Κωνσταντινούπολης έδειξε ότι το κόστος ζωής στην Πόλη για μια τετραμελή οικογένεια αυξήθηκε στις 2.000€ τον Σεπτέμβριο.

Ο αριθμός αυτός πρόκειται να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς οι ειδικοί προβλέπουν ότι η έλλειψη προσφοράς στις κατοικίες της Κωνσταντινούπολης θα ωθήσει τις τιμές των ενοικίων έως και στις 2.700€ σε ορισμένες περιοχές.

Η Τουρκία έχει 15-20 χρόνια για να διορθώσει την οικονομία της

Παράλληλα, ο διακεκριμένος οικονομολόγος και καθηγητής του MIT, Νταρόν Ατζέμογλου, προειδοποίησε ότι η Τουρκία έχει μπροστά της 15-20 χρόνια για να αντιμετωπίσει τις κρίσιμες προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας, διαφορετικά θα χάσει το «τρένο» της ανάπτυξης. Σε ομιλία του τόνισε ότι δεν αρκεί η εξεύρεση εξωτερικών κεφαλαίων και η μείωση του πληθωρισμού, αλλά χρειάζεται ένα ευρύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα. Ο Ατζέμογλου επισήμανε τον κίνδυνο του τεχνολογικού πολέμου και την ανάγκη επενδύσεων σε ανθρώπινο κεφάλαιο και τεχνητή νοημοσύνη, καθώς η Τουρκία πρέπει να είναι προετοιμασμένη για τον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας.

Κωνσταντινούποληειδήσεις τώραενοίκιαΤουρκία