Κόσμος|20.10.2024 16:02

Κοινό αμυντικό σχέδιο κατά του Ισραήλ σχεδιάζει η Τουρκία: Διάδρομος-«ασπίδα» και πολυεθνική στρατιωτική δύναμη

Μαρία Ζαχαράκη

Η Τουρκία ετοιμάζεται να προτείνει τη δημιουργία μιας αμυντικής γραμμής ενάντια στο Ισραήλ, δημιουργώντας ένα κοινό στρατιωτικό σώμα στα βόρεια της Συρίας, όπου ελέγχει ήδη μία λωρίδα της.

Τι περιλαμβάνει η στρατηγική

Η στρατηγική περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός διαδρόμου - ασπίδα κατά πιθανών ισραηλινών επιθέσεων με την ανάπτυξη ραντάρ, αντιαεροπορικών και χερσαίων πυραύλων, καθώς και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs και UCAVs).

Παράλληλα, στο στρατιωτικο-πολιτικό σύμφωνο που προσπαθεί να συνάψει η Τουρκία, προτείνει τη συγκρότηση μιας πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης 70-80 χιλιάδων στρατιωτών από τη Συρία-Λίβανο-Ιορδανία-Αίγυπτο-Ιράκ-Κατεχόμενα Κύπρου, στην οποία ο Συριακός Εθνικός Στρατός θα αποτελεί την εμπροσθοφυλακή.

Η Άγκυρα επιχειρεί να εξασφαλίσει τη στήριξη των περιφερειακών συμμάχων της μέσω εντατικών διαβουλεύσεων σε πολιτικό, στρατιωτικό και επίπεδο μυστικών υπηρεσιών, όπως αποκαλύπτει το αποκλειστικό ρεπορτάζ της Τουρκιγέ (εφημερίδα με στενούς δεσμούς με την Υπηρεσία Πληροφοριών Τουρκίας (ΜΙΤ), παρουσιάζοντας την πρότασή της ως μια ιστορική ευκαιρία για την αμυντική θωράκιση του ισλαμικού κόσμου και αντίστασης απέναντι στην ισραηλινή επιρροή.

πύραυλοιΙσραήλΤουρκίαΛωρίδα της Γάζαςεπιθέσειςειδήσεις τώραΣυρίαΤεχεράνη