Κόσμος|20.10.2024 10:18

Τουρκικός Τύπος: Σιωπή για τα Eurofighters – Καλύπτουν το κενό με τις «αφυπνιστικές» δηλώσεις Ερντογάν για το Ισραήλ

Μαρία Ζαχαράκη

Η άκαρπη, όπως αποδείχτηκε χθες συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Όλαφ Σολτς στην Κωνσταντινούπολη, όσον αφορά τα Eurofighters, αντανακλάται σήμερα και στα πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου, με την αισθητή έλλειψη αναφορών στο ζήτημα των μαχητικών, ένα θέμα για το οποίο τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν πολύ αισιόδοξες αναφορές.

Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η γενικόλογη αναφορά της εφημερίδας Μιλιέτ περί «μηνύματος συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία», χωρίς όμως να αναφέρεται σε συγκεκριμένη πρόοδο.

Κυριαρχούν οι δηλώσεις Ερντογάν 

Η έλλειψη θριαμβολογίας στον τουρκικό Τύπο, τουλάχιστον για τα Eurofighters, καλύπτεται με τις εντυπωσιακές δηλώσεις κατά του Ισραήλ, με τα πρωτοσέλιδα να επικεντρώνονται στις νέες «αφυπνιστικές» δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, ο οποίος επιστρατεύοντας ξανά την ‘απειλή Ισραήλ’ προειδοποίησε για την πιθανή επέκταση του πολέμου, αν δεν σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα.

Παράλληλα, αίσθηση έχει προκαλέσει η δήλωση του Ερντογάν για το προσφυγικό, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να ανοίξει ξανά τις πόρτες της Τουρκίας σε πρόσφυγες από το Λίβανο. Ο Τούρκος πρόεδρος προσπάθησε βέβαια να «χρυσώσει το χάπι» για τους επικριτές του στο εσωτερικό, εκφράζοντας την ευαισθησία του με την αναφορά του σε Τουρκομάνους, δηλαδή σε πληθυσμούς τουρκικής καταγωγής, διάσταση που προβάλλει σήμερα ο φιλο-κυβερνητικός τύπος.

Χαρακτηριστικά τα πρωτοσέλιδα σήμερα:

Σαμπάχ: Αν δεν πούμε ‘στοπ’ στο Ισραήλ, ο κόσμος δεν θα βρει ηρεμία

Γενί Σαφάκ: Όσο διαρκούν τα εγκλήματα, ο κόσμος δεν θα βρει ηρεμία

Χουριέτ: Να πούμε ότι «με τα F-35 χτυπήσατε καλά»; Απάντηση Ερντογάν στον Σολτς (για το Ισραήλ)

Ακσάμ: Απάντηση (Ερντογάν) στον Καγκελάριο με ‘γενοκτονία’

Τουρκιγέ: Η πόρτα μας είναι ανοιχτή για όσους έρθουν από το Λίβανο - Υπάρχουν ομογενείς μας εκεί

Καράρ: Ευχαριστώ (Σολτς) στην Τουρκία για το μεταναστευτικό

Μιλιέτ: Mήνυμα συνεργασίας στην αμυντική συνεργασία - Ο πρόεδρος Ερντογάν που συναντήθηκε με τον Γερμανό καγκελάριο, ο οποίος άναψε το πράσινο φως για την αγορά Eurofighters, είπε ότι επιζητούν αύξηση συνεργασίας και στην αμυντική συνεργασία.

ΤουρκίαΓερμανίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΌλαφ ΣολτςEurofighter