Κόσμος|20.10.2024 11:32

Ανελέητο σφυροκόπημα σε Βηρυτό και Γάζα από το Ισραήλ με δεκάδες νεκρούς - Με ρουκέτες απαντά η Χεζμπολάχ

Newsroom

Συνεχίζεται το ανελέητο σφυροκόπημα στη Γάζα και τη Βηρυτό, από τις ισραηλινές δυνάμεις, με στόχο μαχητές της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, όπως ισχυρίζεται το Ισραήλ, αλλά με βαρύ τίμημα ανθρώπινες ζωές αμάχων, όπως καταγγέλεται. 

Χτυπήθηκε πολυκατοικία στη Βηρυτό 

Δύο ισραηλινά πλήγματα σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στα νότια προάστια της Βηρυτού. «Εχθρικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν το πρωί δύο πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού, το ένα από τα οποία έπληξε πολυκατοικία στο Χάρετ Χρέικ, η οποία βρίσκεται κοντά σ' ένα τζαμί και ένα νοσοκομείο», μετέδωσε το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI.

Πριν από τα πλήγματα αυτά, το Ισραήλ είχε καλέσει τους κατοίκους δύο συνοικιών των νότιων προαστίων να τις εκκενώσουν, ενόψει επίθεσης εναντίον δύο πολυκατοικιών στις οποίες στεγάζονταν, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ.

Οι πολυκατοικίες αυτές βρίσκονται στις συνοικίες Χάρετ Χρέικ και Χαντάτ Μπεϊρούτ, είχε αναφέρει ο ισραηλινός στρατός μερικές ώρες νωρίτερα σε μήνυμά του προς τον πληθυσμό.

«Βρίσκεστε δίπλα σε εγκαταστάσεις και συμφέροντα της Χεζμπολάχ, εναντίον των οποίων οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ θα δράσουν στο εγγύς μέλλον», προειδοποίησε.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι «εξάλειψε» τρεις αξιωματούχους της Χεζμπολάχ.

Τα πλήγματα αυτά πραγματοποιήθηκαν αφού ένα drone εκτοξεύθηκε προς την ιδιωτική κατοικία του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Καισάρεια, χτες Σάββατο, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Ρουκέτες ξανά από τη Χεζμπολάχ

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι αναχαίτισε μια ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο, ενώ δύο άλλες προσγειώθηκαν σε ανοιχτές περιοχές στο βόρειο Ισραήλ.

Σε ανακοίνωση του στρατού αναφέρεται ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 9:37 π.μ. και 9:49 π.μ. τοπική ώρα (06:49 GMT).

«Βομβαρδίστηκε κατοικημένη περιοχή στην Γάζα - Υπάρχουν ακόμα νεκροί στα συντρίμμια»

Η πολιτική προστασία στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε ότι ισραηλινός βομβαρδισμός σκότωσε τουλάχιστον 73 ανθρώπους στον τομέα της Μπέιτ Λάχια, στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου υπό πολιορκία, όπου διεξάγονται νέες επιχειρήσεις εναντίον στοιχείων της Χαμάς από τις αρχές του μήνα.

«Ομάδες της πολιτικής προστασίας εντόπισαν 73 νεκρούς και μεγάλο αριθμό τραυματιών εξαιτίας βομβαρδισμού εναντίον κατοικημένης περιοχής» στην Μπέιτ Λάχια και «υπάρχουν ακόμη νεκροί κάτω από τα συντρίμμια», συνόψισε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας, ο Μαχμούντ Μπασάλ.

Σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες για να ανασύρουν επιζήσαντες, όμως τους λείπουν τα μέσα για να κάνουν σωστά την έρευνα, ιδίως να απομακρύνουν συντρίμμια, πρόσθεσε.

Όλα τα θύματα —ανάμεσά τους ολόκληρες οικογένειες— διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, στον καταυλισμό προσφύγων στην Τζαμπάλια, νότια της Μπέιτ Λάχια, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Η υπηρεσία ενημέρωσης και ΜΜΕ της κυβέρνησης της Χαμάς επιβεβαίωσε τον απολογισμό αυτόν, υπογραμμίζοντας πως ανάμεσα στα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά.

Τι λέει το Ισραήλ 

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως οι αριθμοί τους οποίους δημοσιοποίησαν οι αρχές στη Λωρίδα της Γάζας «δεν ανταποκρίνονται» στις πληροφορίες που έχει εκείνος στην κατοχή του. Διαβεβαίωσε πως χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά «ακριβείας» εναντίον «στόχου» που ανήκε στη Χαμάς.

Ο στρατός του Ισραήλ διεξάγει νέα αεροπορική και χερσαία επιχείρηση στο βόρειο τμήμα του μικρού παλαιστινιακού θυλάκου από την 6η Οκτωβρίου, για να αποτραπεί η ανασύνταξη μονάδων της Χαμάς, κατ’ αυτόν.

Έκτοτε, έχουν σκοτωθεί στον συγκεκριμένο τομέα πάνω από 400 άνθρωποι, είπε νωρίτερα στο AFP ο Μαχμούντ Μπασάλ.

«Πρέπει να σταματήσουν οι φρικαλεότητες»

Οι Παλαιστίνιοι βιώνουν «απερίγραπτη φρίκη» στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, κατήγγειλε χθες Σάββατο το βράδυ η μεταβατική επικεφαλής υπηρεσίας του ΟΗΕ αρμόδιας για την ανθρωπιστική βοήθεια, η Τζόις Μισούγια.

«Φρικιαστικές ειδήσεις από τη βόρεια Γάζα, όπου οι Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να υφίστανται ανείπωτη φρίκη υπό πολιορκία των (ενόπλων) δυνάμεων του Ισραήλ», ανέφερε μέσω X η 55χρονη Tανζανή μικροβιολόγος η οποία διευθύνει το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών.

«Αυτές οι φρικαλεότητες πρέπει να σταματήσουν», υπογράμμισε η κυρία Μισούγια.

Μπένιαμιν ΝετανιάχουΛωρίδα της ΓάζαςΙσραήλΓάζαΒηρυτόςΧεζμπολάχειδήσεις τώρα