Κόσμος|20.10.2024 19:06

Ανησυχία για τη λειψυδρία: Υποχώρησε στο 50% η στάθμη των ποταμών που υπάρχουν στον πλανήτη

Newsroom

Παγκόσμιο πρόβλημα αποτελεί η λειψυδρία και όχι ελληνικό, με τα στοιχεία να καταγράφουν τεράστιες απώλειες νερού στο 50% των ποταμών παγκοσμίως. Μάλιστα, προβλέπεται πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματική αλλαγής.

«Το 2023 ήταν η ξηρότερη χρονιά για τα ποτάμια του πλανήτη, τα τελευταία 33 χρόνια» είπε η Γενική Γραμματέας Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, Σελέστ Σάουλο και τόνισε: «Το νερό αναδεικνύεται ως η πιο εμφατική ένδειξη της κλιματικής κρίσης».

Το 2050 πιστεύεται ότι 3,6 τρισ. άνθρωποι δεν θα έχουν πρόσβαση σε νερό. 

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία 

Για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Ελλάδα υπάρχουν δύο εναλλακτικές, σύμφωνα  με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ: 1) η αφαλάτωση νερού από τη θάλασσα, που ωστόσο ενέχει υψηλό ενεργειακό κόστος και 2) ο καθαρισμός και επαναχρησιμοποίηση λυμάτων για άρδευση και βιομηχανική χρήση. 

O Υπουργός Περιβάλλοντος, Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε: «Έχεις δύο αβεβαιότητες. αν θα έχεις νερό και πού. Το δεύτερο είναι να βάλεις το ενεργειακό κόστος για το οποίο οι αβεβαιότητες είναι πολύ μεγαλύτερες. Η δική μου άποψη είναι ότι στα επόμενα χρόνια θα έχουμε δραματική μείωση του ενεργειακού κόστους. Στο τέλος της ημέρας θα τα βάλουμε όλα κάτω και θα καταλήξουμε στο τελικό καλάθι λύσεων».

Απαιτούνται επενδύσεις συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ από τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης για τη διαχείριση νερού, μέχρι το τέλος του χρόνου. Η νομοθετική ρύθμιση, που πέρασε η κυβέρνηση, θα διευθετήσει ζητήματα που αφορούν τόσο τα χρέη των επιχειρήσεων όσο και την δομή τους προκειμένου να μπορούν προχωρήσουν σε δανεισμό για εκτέλεση των έργων.

Έλλειψη στοιχείων για την κατάσταση των ποταμών 

Η υδρολόγος και Καθηγήτρια ΕΜΠ, Μαρία Μιμίκου σημείωσε: «Είμαστε η μόνη χώρα που έχει έλλειψη μετρήσεων παροχών στα μεγάλα ποτάμια. Στην Ελλάδα έχουμε έλλειμμα τέτοιων σταθμών. Πρέπει να υπάρξει ένα εθνικό δίκτυο το οποίο θα το διαχειρίζεται ένα κεντρικός φορέας».

Οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις δείχνουν πως τους υπόλοιπους μήνες του 2024 η δραματική μείωση των βροχοπτώσεων θα συνεχιστεί, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την παγκόσμια αγροτική παραγωγή.

ειδήσεις τώρανερόβροχοπτώσειςβροχόπτωσηλειψυδρίαΠοτάμι