Κόσμος|21.10.2024 09:55

Σκάνδαλο στην Τουρκία με τη «συμμορία των βρεφών»: Έστελναν άσκοπα μωρά για θεραπείες - Τουλάχιστον 12 θάνατοι

Newsroom

Μεγάλο σκάνδαλο με θανάτου βρεφών έχει ξεσπάσει στην Τουρκία καθώς κύκλωμα κατηγορείται πως μετέφερε άσκοπα νεογέννητα σε μονάδες εντατικής θεραπείας για οικονομικό όφελος, με πολλά μωρά να πεθαίνουν.

Ο εισαγγελέας ζήτησε πάνω από 500 χρόνια φυλάκιση για τους επικεφαλής του κυκλώματος. Η έρευνα για τη συμμορία, η οποία αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο, ολοκληρώθηκε και η Γενική Εισαγγελία ολοκλήρωσε το κατηγορητήριο.

Πώς δρούσε το κύκλωμα που εμπλέκονται και υγειονομικοί 

Όπως αποκαλύπτεται, αντί να μεταφέρονται σε νοσοκομεία όπου τα βρέφη θα λάμβαναν την κατάλληλη φροντίδα, στέλνονταν σε εγκαταστάσεις που επέλεγαν οι ύποπτοι που συνεργάζονταν με την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης, επιλέγοντας νοσοκομεία που θεωρούνταν «κερδοφόρα για την οργάνωση».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, πρωταρχικός στόχος του κυκλώματος δεν ήταν η ανάρρωση των βρεφών, αλλά η αύξηση των οικονομικών τους κερδών, κατευθύνοντάς τα σε ακριβότερες θεραπείες, όπως η εντατική θεραπεία, αποσπώντας έτσι μεγαλύτερα ποσά από το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Τα κέρδη μοιράζονταν μεταξύ των μελών της συμμορίας, πολλά από τα οποία ήταν εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Στο κατηγορητήριο σημειώνεται ότι «μέσω αυτών των δόλιων πρακτικών, οι ύποπτοι πολλαπλασίασαν τα έσοδα από τις μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών τρεις έως τέσσερις φορές».

Τουλάχιστον 12 θάνατοι βρεφών

Ωστόσο, λόγω της παρατεταμένης και περιττής παραμονής στις επιρρεπείς σε λοιμώξεις μονάδες νεογνών, πολλά βρέφη πέθαναν.

Τουλάχιστον 12 θάνατοι αποδίδονται σε αυτές τις πρακτικές, ενώ πολλά επιζώντα βρέφη υποφέρουν πλέον από σοβαρές, δια βίου παθήσεις.

«Αν το μωρό σας μείνει εδώ, θα πεθάνει»

«Η κόρη μου πέρασε τρεις νύχτες στην εντατική» είπε μια πενθούσα μητέρα στην εφημερίδα Milliyet, της οποίας το νεογέννητο πέθανε στη μονάδα. «Μετά, ο γιατρός μου είπε: "Αυτό το μέρος είναι για μωρά ενός μηνός. Αν το μωρό σας μείνει εδώ, θα πεθάνει. Βρείτε άλλο νοσοκομείο.' Δεν μπορέσαμε να βρούμε κανένα. Ο υπεύθυνος γιατρός της ΜΕΘ συνέστησε τότε ένα νοσοκομείο, εξηγώντας μας ότι το νυχτερινό κόστος της εντατικής θεραπείας ήταν 7.000 τουρκικές λίρες και ότι η κόρη μας θα χρειαζόταν δύο εβδομάδες θεραπείας. Δεχτήκαμε».

Το κατηγορητήριο, το οποίο αναφέρεται στη συμμορία ως «εγκληματική οργάνωση νεογέννητων», περιγράφει λεπτομερώς πώς η συμμορία, που λειτουργούσε με γιατρούς σε πολλά νοσοκομεία, παρείχε υγειονομική περίθαλψη κυρίως μέσω νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών, οδηγώντας στην έξαρση της βρεφικής θνησιμότητας.

Νοσοκόμες παρουσιάζονταν σαν γιατροί και έκαναν θεραπείες 

Σε πολλές περιπτώσεις, οι νοσοκόμες παρουσιάζονταν ως γιατροί στις οικογένειες των βρεφών και χορηγούσαν ιατρικές θεραπείες εν αγνοία των γιατρών, με μοιραίες συνέπειες για τα βρέφη. Οι τηλεφωνικές συνομιλίες που υπέκλεψαν οι αρχές αποκάλυψαν ότι τα μέλη του κυκλώματος γνώριζαν ότι κάποια βρέφη θα πέθαιναν και έλαβαν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι δεν θα θεωρούνταν υπεύθυνοι για τους θανάτους.

Βαριές ποινές προτείνει ο εισαγγελέας

Ο εισαγγελέας ζήτησε ποινές έως και 582 ετών για τον επικεφαλής της σπείρας, τον γιατρό Firat Sari, και δύο άλλα πρόσωπα-κλειδιά.

Δεκαοκτώ επιπλέον ύποπτοι, μεταξύ των οποίων γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης που κυμαίνονται από 10 έως 437 έτη για το ρόλο τους στο θάνατο των βρεφών, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση λόγω παράλειψης. 

Το κύκλωμα απείλησε επίσης με θάνατο τον εισαγγελέα που ερευνούσε την υπόθεση, προσφέροντας μάλιστα 100.000 δολάρια σε έναν ύποπτο για να πραγματοποιήσει τη δολοφονία, αναφέρει η hurriyetdailynews.

κύκλωμαειδήσεις τώραΤουρκίαεισαγγελέαςβρέφη