Κόσμος|21.10.2024 12:17

Γιούλια Ναβάλναγια: «Κάποια μέρα θα γυρίσω στη Ρωσία για να κατέβω ως υποψήφια πρόεδρος»

Newsroom

Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, «θα συμμετάσχω στις εκλογές… ως υποψήφια», είπε σε συνέντευξη της στο BBC η Γιούλια Ναβάλναγια, η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι.

«Ο πολιτικός μου αντίπαλος είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Και θα κάνω τα πάντα για να πέσει το καθεστώς του το συντομότερο δυνατό» είπε.

«Θα επιστρέψω κάποια μέρα στη Ρωσία»

Η Γιούλια Ναβάλναγια, σύζυγος του εκλιπόντος ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε ότι κάποια μέρα θα επιστρέψει στη Ρωσία και θα κατέβει για πρόεδρος όταν ο επικεφαλής του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα βρίσκεται πλέον στην εξουσία, όπως μετέδωσε σήμερα το BBC.

Μετά τον θάνατο του Ναβάλνι σε ρωσική φυλακή στην Αρκτική τον Φεβρουάριο, κανένας μεμονωμένος ηγέτης δεν έχει αναδειχθεί για να ενώσει την ετερόκλιτη αντιπολίτευση στη χώρα και υπάρχουν σημαντικές διαμάχες μεταξύ διαφορετικών ομάδων Ρώσων αντιφρονούντων στο εξωτερικό.

Όταν θα είναι ο κατάλληλος χρόνος, «θα συμμετάσχω στις εκλογές…ως υποψήφια», δήλωσε στο BBC.

Όσο ο Πούτιν, ηγέτης της Ρωσίας από την τελευταία ημέρα του 1999, συνεχίζει να είναι στην εξουσία, η Ναβάλναγια δήλωσε ότι δεν θα επιστρέψει. Ο Πούτιν έγινε 72 ετών αυτό τον μήνα.

Ο θάνατος του Ναβάλνι

Ο Ναβάλνι, 47 ετών, πέθανε ξαφνικά στις 16 Φεβρουαρίου, με τη ρωσική αντιπολίτευση να χάνει τον πλέον χαρισματικό και δημοφιλή ηγέτη της. Εξέτιε ποινές φυλάκισης άνω των 30 ετών συνολικά για κατηγορίες, που, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν κατασκευασμένες και είχαν στόχο να φιμώσουν την κριτική του προς τον Πούτιν.

Το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει τους πολιτικούς συμμάχους του Ναβάλνι επικίνδυνους εξτρεμιστές που έχουν στόχο να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα για λογαριασμό της Δύσης. Δηλώνει ότι ο Πούτιν έχει σε συντριπτικό ποσοστό τη στήριξη των απλών Ρώσων, καταδεικνύοντας τις δημοσκοπήσεις στις οποίες η δημοτικότητα του ξεπερνά το 80%.

Η Ναβάλναγια έχει κατηγορήσει τον Πούτιν ότι έδωσε εντολή να δολοφονηθεί ο σύζυγός της, έναν ισχυρισμό που το Κρεμλίνο έχει κατ’ επανάληψη απορρίψει.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν καταλήξει ότι ο Πούτιν δεν έδωσε εντολή να δολοφονηθεί ο Ναβάλνι, σύμφωνα με το AP και τη Wall Street Journal. Τον Αύγουστο, η Ναβάλναγια απέρριψε τις πληροφορίες ερευνητών σύμφωνα με τις οποίες ο Ναβάλνι πέθανε λόγω «συνδυασμού ασθενειών».

Τέλος, η Γιούλια Ναβάλναγια τόνισε ότι το Ίδρυμα Κατά της Διαφθοράς το οποίο διοικεί εκείνη στη θέση του συζύγου της έχει αποδείξεις τις οποίες εκείνη θα αποκαλύψει όταν θα υπάρχει «ολόκληρη η εικόνα».

Αλεξέι ΝαβάλνιΒλαντίμιρ ΠούτινΡωσίαειδήσεις τώρα