Κόσμος|21.10.2024 12:57

Φετουλάχ Γκιουλέν: Ποιές οι επιπτώσεις του θανάτου του στη FETO και την πολιτική σκηνή της Τουρκίας

Μαρία Ζαχαράκη

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο επικεφαλής της οργάνωσης FETO (γκιουλενιστές), ο οποίος ζούσε αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ από το 1997.

Η είδηση του θανάτου του Φετουλάχ Γκιουλέν ανακοινώθηκε από τα δημοσιογραφικά όργανα της FETΟ. Ο ανιψιός του, Εμπουσελεμέ Γκιουλέν, επιβεβαίωσε επίσης τον θάνατο του ηγέτη της τρομοκρατικής για την Τουρκία οργάνωσης, στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ο Φετουλάχ Γκιουλέν περπάτησε στους ορίζοντες της ψυχής του. Ο Θεός να τον ελεήσει» ανέφερε ο ανιψιός του στο Χ.

Η δημοσιογράφος Χαντέ Φιράτ ανέφερε σε ζωντανή εκπομπή στο CNN TURK ότι η πολιτική ηγεσία στην Άγκυρα επιβεβαιώνει το θάνατο του αρχηγού της FETO, ενώ η οργάνωση αναμένεται να διασπαστεί, καθώς τίθενται ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση των τεράστιων οικονομικών πόρων της.

«Μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα ότι αυτή η πληροφορία επιβεβαιώνεται στην Άγκυρα. Ο Φετουλάχ Γκιουλέν είναι νεκρός. Η υγεία του αντιμετώπιζε ήδη σοβαρά προβλήματα το τελευταίο διάστημα, είχε νεφρική ανεπάρκεια και διαβήτη καθώς και άνοια. Μετά από αυτό, η οργάνωση αναμένεται να χωριστεί σε διάφορα μέρη, εταιρείες, σχολεία στις ΗΠΑ και χρήματα. Υπάρχει μια ετήσια ροή 200-250 εκατομμυρίων δολαρίων μόνο από τα σχολεία στην Αφρική. Ως εκ τούτου, οι αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές ομάδες βρίσκονται σε έναν σοβαρό αγώνα μεταξύ τους για το ποιος θα διαχειρίζεται πλέον αυτά τα χρήματα», επισήμανε η Τουρκάλα δημοσιογράφος.

Φιντάν: Επιβεβαιώνουμε το θάνατο του - Το κράτος συνεχίζει να πολεμά την οργάνωση

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ανακοίνωσε επίσημα τον θάνατο του ηγέτη της οργάνωσης FETO, Φετουλάχ Γκιουλέν, επισημαίνοντας ότι αυτό το γεγονός δεν θα σταματήσει τον αγώνα της κυβέρνησης κατά της οργάνωσης.

«Οι πηγές πληροφοριών μας επιβεβαιώνουν το θάνατο του αρχηγού της FETO», δήλωσε ο Φιντάν, υπογραμμίζοντας την αταλάντευτη στάση της Τουρκίας απέναντι στο κίνημα Γκιουλέν.

«Το κράτος μας θα συνεχίσει να μάχεται εναντίον αυτής της οργάνωσης. Αυτός ο θάνατος δεν θα μας κάνει να εφησυχάσουμε».

Ο Φιντάν έκανε σαφές ότι το τέλος του Γκιουλέν δεν σημαίνει το τέλος της απειλής, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να την εξαλείψει μέχρι τέλους.

«Ο αρχηγός της σκοτεινής οργάνωσης είναι νεκρός. Η αποφασιστικότητα του έθνους μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί. Αυτή η οργάνωση υπήρξε μια σπάνια εστία απειλών στην ιστορία του έθνους μας».

Παράλληλα, ο υπουργός απευθύνθηκε προς τα μέλη της FETO, καλώντας τα να εγκαταλείψουν την οργάνωση.

«Τα μέλη της FETΟ θα πρέπει να γυρίσουν πίσω από αυτή την προδοσία το συντομότερο δυνατό. Το τέλος αυτού του δρόμου δεν είναι καλό γι' αυτούς».

Ο Φιντάν, τονίζοντας τις μεθόδους εξαπάτησης που χρησιμοποιεί η οργάνωση, ανέφερε ότι η FETO έχει παρασύρει χιλιάδες νέους ανθρώπους για να ενταχθούν στις τάξεις της στο όνομα των ιερών αξιών. «Μετέτρεψε αυτούς τους νέους ανθρώπους σε μια μηχανή που πρόδωσε την πατρίδα τους. Αυτοί οι άνθρωποι χρησιμοποιούνται τώρα ως όπλα κατά των εθνών τους, στα χέρια μυστικών υπηρεσιών του εξωτερικού, με αφορμή αυτό το θάνατο, Τα μάγια πάνω τους πρέπει να λυθούν και τους καλώ να εγκαταλείψουν αυτό το λάθος μονοπάτι γεμάτο προδοσία και να σταματήσουν να εργάζονται εναντίον του κράτους τους».

Ιμάμογλου για το θάνατο του Φετουλάχ Γκιουλέν: «Ας τον κρίνει ο Αλλάχ...»

Σε μια σύντομη δήλωσή του για το θάνατο του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, προσπάθησε να υιοθετήσει έναν ισορροπημένο τόνο, αποφεύγοντας τις σκληρές επιθέσεις και εναποθέτοντας την κρίση του αρχηγού της FETO στο Θεό.

«Μετά το θάνατό του, παραπέμπω τον επικεφαλής της οργάνωσης, η οποία ήταν κάποτε για την Τουρκία ένας μαύρος λεκές, στον Αλλάχ. Θέλω ο Αλλάχ να τον κρίνει, όπως εκείνος ξέρει. Δεν έχει καμία άλλη σημασία για μένα, παρά μόνο ότι έχει προκληθεί ένα μεγάλο τραύμα σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Ιμάμογλου, υπογραμμίζοντας τον πόνο που έχει προκληθεί στη χώρα από τις ενέργειες της οργάνωσης.

Παράλληλα, ο δήμαρχος αναφέρθηκε και σε νέες απειλές που συνεχίζουν να υπάρχουν στο εσωτερικό της Τουρκίας, τονίζοντας την ανάγκη για προσοχή και δράση. «Υπάρχουν ακόμα δομές που διεισδύουν στους θεσμούς της χώρας και διαμορφώνουν μηχανισμούς χρησιμοποιώντας την όμορφη θρησκεία και την πίστη μας. Υπάρχουν ακόμα εκείνοι που σιωπούν μπροστά σε αυτά. Από αυτή την άποψη, δίνω μεγαλύτερη σημασία στις νέες απειλές», επεσήμανε.

Θα αποσταλεί η σορός του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκια;

Το θέμα, που έχει αρχίσει να έρχεται στο προσκήνιο τώρα είναι, αν θα σταλεί στην Τουρκία η σορός του Φετουλάχ Γκιουλέν. Ωστόσο, άλλες φήμες υποστηρίζουν ότι θα ταφεί σε νεκροταφείο και σε τάφο που χτίστηκε πριν από χρόνια σε μια περιοχή κοντά στην έπαυλή του στην Πενσιλβάνια. Επίσημη δήλωση δεν έχει γίνει ακόμη για το θέμα.

Το Αναντολού έξω από το αγρόκτημα

Την ίδια ώρα, το κρατικό πρακτορείο Anadolu σε ζωντανή σύνδεση μεταδίδει έξω από το αγρόκτημα στην Πενσiλβάνια, όπου διέμενε ο Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο άλλοτε ισχυρός μέντορας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αργότερα έγινε ο πιο μισητός αντίπαλός του, αφήνει πίσω του μια κληρονομιά που διχάζει την τουρκική κοινωνία και προκαλεί έντονες αντιδράσεις στα μέσα ενημέρωσης και στο πολιτικό σκηνικό.

Τα περισσότερα ΜΜΕ προβάλλουν τη είδηση ως «ο θάνατος του προδότη», ενώ μη κυβερνητικά ΜΜΕ αντιδρούν πιο ‘ουδέτερα’, με αποτέλεσμα να γίνονται στόχος των φιλο-κυβερνητικών, επειδή αποφεύγουν να τον κατηγορήσουν ως «τρομοκράτη» ή «προδότη».

Χαρακτηριστικά:

- Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Τουρκιγέ υποστηρίζει ότι «χρησιμοποίησε στίχους και ερμήνευσε το Ισλάμ σύμφωνα με τα συμφέροντά του! Ο ηγέτης της FETO Φετουλάχ Γκιουλέν κρύφτηκε πίσω από τη θρησκευτική παραποίηση»

- H Γενί Σαφάκ κατηγορεί το Medyascope, ένα μέσο που θεωρείται χρηματοδοτούμενο από τις ΗΠΑ, ότι μετέδωσε την είδηση του θανάτου του επικεφαλής της FETΟ Φετουλάχ Γκιουλέν ως "ηγέτη του κινήματος Γκιουλέν".

- Μετά την ανακοίνωση αυτής της είδησης, η Τζανσού Τζανάν, παρουσιάστρια εκπομπής στο κανάλι TV100, καταράστηκε τον Φετουλάχ Γκιουλέν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μακάρι να καεί στην κόλαση. Οι γιοι αυτής της χώρας, η δημοκρατία αυτής της χώρας, η δικαιοσύνη και σημαντικοί θεσμοί αυτής της χώρας είχαν διεισδύσει στη συμμορία. Μετά το θάνατο αυτού του επικεφαλής τρομοκράτη, ο οποίος με τη μέθοδο της στρατολόγησης τούς έκανε εχθρούς της ίδιας του της χώρας με σκοπό την κατάλυση αυτής της χώρας, δεν μπορούμε να πούμε παρά ‘Να καεί στην κόλαση’. Δεν μπορώ να λάβω καθόλου υπόψη μου τις αρχές της ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης εδώ. Λυπάμαι. Το τέλος όλων όσων είναι προδότες είναι να πεθαίνουν μακριά από τη χώρα τους. Ειλικρινά, είμαι ευτυχής που μοιράζομαι την είδηση του θανάτου του επικεφαλής τρομοκράτη της FETO, Φετουλάχ Γκιουλέν, στο Hayata Dair σήμερα. Είναι πολύ σημαντική πληροφορία ότι ένας τέτοιος τρομοκράτης είναι νεκρός».

Η επόμενη μέρα στη FETO

Μετά τον θάνατο του Γκιουλέν, πολλοί αναρωτιούνται για το μέλλον της FETO και τις πιθανές επιπτώσεις στη διεθνή πολιτική σκηνή. Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο θάνατός του θα οδηγήσει στην αποσύνθεση της οργάνωσης, ενώ άλλοι εκτιμούν πως μπορεί να ενδυναμωθεί η πάλη για τον έλεγχο των τεράστιων οικονομικών πόρων που διαθέτει η FETO, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και την Αφρική.

Μία από τους σφοδρούς επικριτές της κυβέρνησης Ερντογάν, η Αμπερίν Ζαμάν, αρθρογράφος στο think tank Al-Monitor, εκτιμά ότι «για την Τουρκία του Ερντογάν, ο θάνατος του Γκιουλέν θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευκαιρία για κλείσιμο και αλλαγή σελίδας».

H τελευταία φωτογραφία του Γκιουλέν

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν φωτογραφήθηκε να φεύγει από το σπίτι του στην Πενσυλβάνια τον Απρίλιο, όπου διέμενε από το 1999.

Από μέντορας ο πιο μισητός άνθρωπος στην Τουρκία

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν γεννήθηκε στις 27 Απριλίου 1941 στο Ερζερούμ της Τουρκίας. Ο πατέρας του Ραμίζ Γκιουλέν ήταν ιμάμης και η μητέρα του Ρεφιά Γκιουλέν νοικοκυρά. Ο Γκιουλέν είναι ο δεύτερος από τα 8 αδέλφια της οικογένειας, που αποτελούνταν από 6 αγόρια και 2 κορίτσια.

Η οργάνωση FETΟ ιδρύθηκε από τον Φετουλάχ Γκιουλέν τη δεκαετία του 1960. Σύμφωνα με τους επικριτές του Γκιουλέν, παραποίησε στίχους του Κορανίου και ερμήνευσε το Ισλάμ προς όφελός του. Με τις φοιτητικές εστίες που άνοιγε, τα λεγόμενα κηρύγματα και τα βιβλία του προσπαθούσε να προσηλυτίσει κυρίως νέους και επιχειρηματίες. Μετά το μεταμοντέρνο πραξικόπημα της 28ης Φεβρουαρίου 1997, άρχισε μια νέα εποχή και ο επικεφαλής της FETΟ Γκιουλέν διέφυγε στις ΗΠΑ και δεν επέστρεψε ποτέ.

Ο ίδιος, ωστόσο, θεωρούνταν ο «πνευματικός πατέρας» του σημερινού προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο άνθρωπος που τον ανέδειξε στην εξουσία, αφού είχε καταφέρει, δημιουργώντας κυψελοειδείς δομές, να διεισδύσει σε στρατηγικής σημασίας δημόσιους θεσμούς, όπως ο τουρκικός στρατός, η αστυνομία και το δικαστικό σώμα. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις τέθηκαν στο στόχαστρο και αποδυναμώθηκαν μέσω των σχεδίων Βαριοπούλα και Εργκενεκόν.

Οι σχέσεις μεταξύ Ερντογάν και Γκιουλέν, ωστόσο, άρχισαν να κλονίζονται μετά το 2010. Η πρώτη φερόμενη απόπειρα της FETΟ να στοχοποιήσει ανοιχτά την τουρκική κυβέρνηση έγινε στις 7 Φεβρουαρίου 2012 με τη συνωμοσία κατά της MΙT και του τότε διοικητή, Χακάν Φιντάν, σήμερα υπουργός Εξωτερικών με αφορμή συνομιλίες που φέρεται να διεξήγαγε στο Όσλο με την οργάνωση ΡΚΚ.
Στη συνέχεια, η επόμενη φερόμενη απόπειρα να ανατρέψει την κυβέρνηση Ερντογάν με αποκάλυψη σκανδάλων διαφθοράς προσώπων κοντά στον τότε πρωθυπουργό ήταν η επιχείρηση 17ης-25ης Δεκεμβρίου 2013.

Η τελευταία απόπειρα να ανατρέψει τον Ερντογάν ήταν στις 15 Ιουλίου 2016, όπου ο Φετουλάχ Γκιουλέν φέρεται να ήταν ο ενορχηστρωτής ενός πραξικοπήματος που τελικά απέτυχε.

Ζητήθηκε έκδοση από τις ΗΠΑ, αλλά δεν εγκρίθηκε

Μετά την επιχείρηση στις 17-25 Δεκεμβρίου 2013, ζητήθηκε από τις ΗΠΑ η έκδοση του αρχηγού της FETΟ. Ωστόσο, οι ΗΠΑ αρνήθηκαν. Στις 15 Ιουλίου 2016, η Τουρκία επανέλαβε το αίτημά της για την έκδοση του Γκιουλέν. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να προσκομίσει στοιχεία για την έκδοση του Γκιουλέν. Κατόπιν τούτου, ο φάκελος που ετοίμασε το Υπουργείο Δικαιοσύνης με τίτλο "γεγονότα που σχετίζονται με τη διάπραξη του αδικήματος" στάλθηκε στις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ. Ωστόσο, η έκδοση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν θεωρούνταν ο βασικός κατηγορούμενος σε 45 υποθέσεις που σχηματίστηκαν εναντίον του, συμπεριλαμβανομένων εγκλημάτων που φέρεται να διέπραξαν οι γκιουλενιστές πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

Ο επικεφαλής της FETΟ κατηγορείται συγκεκριμένα για: "απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης", "ίδρυση και καθοδήγηση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης", "απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας ή μερικής ή ολικής παρεμπόδισης της εκπλήρωσης των καθηκόντων της με τη χρήση βίας", "πληροφορίες που πρέπει να παραμείνουν εμπιστευτικές όσον αφορά την ασφάλεια ή τα εσωτερικά ή εξωτερικά πολιτικά συμφέροντα του κράτους", "πολιτική ή στρατιωτική κατασκοπεία", "δολοφονία του προέδρου", "απάτη", "πλαστογράφηση επίσημων εγγράφων", "κλοπή εξεταστικών θεμάτων", "αθέμιτη υποκλοπή", "ξέπλυμα εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες", "παραβίαση της ιδιωτικής ζωής".

ειδήσεις τώραΤουρκίαγκιουλενιστέςΦετουλάχ Γκιουλέν