Κόσμος|21.10.2024 23:00

ΠΟΥ: Θα απομακρύνει από τη Γάζα 1.000 γυναίκες και παιδιά τους επόμενους μήνες

Newsroom

Έως και 1.000 γυναίκες και παιδιά, τραυματισμένα ή άρρωστα, θα απομακρυνθούν στο προσεχές διάστημα από τη Γάζα, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη, τονίζοντας την ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος με τις εμπόλεμες πλευρές.

Το Ισραήλ δεσμεύεται για περίπου «1.000 επιπλέον απομακρύνσεις για ιατρικούς λόγους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, τονίζοντας ότι οι απομακρύνσεις αυτές θα διευκολυνθούν από το γραφείο του, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχουν ήδη απομακρυνθεί 600 άνθρωποι

Από τον Οκτώβριο του 2023, ο ΠΟΥ έχει ήδη διευκολύνει την απομάκρυνση περίπου 600 ανθρώπων για ιατρικούς λόγους προς επτά ευρωπαϊκές χώρες.

«Αυτό δεν ήταν ποτέ δυνατόν εάν δεν είχαμε συνεχίσει τον διάλογο», δήλωσε. «Το ίδιο ισχύει για την Ουκρανία».

«Συνεχίζω τον διάλογο με όλους τους εταίρους. Σήμερα, 15.000 άνθρωποι οροθετικοί ή ασθενείς AIDS στο Ντονμπάς, τα κατεχόμενα εδάφη, λαμβάνουν φάρμακα κατά του HIV και του AIDS», δήλωσε ο 55χρονος Βέλγος γιατρός. «Πρέπει πραγματικά να προσπαθήσουμε να μην πολιτικοποιούμε την υγεία».

Για τον ίδιο, που βρίσκεται στην κεφαλή του ΠΟΥ Ευρώπης από τον Φεβρουάριο του 2020 και του οποίου η θητεία αναμένεται να ανανεωθεί κατά τη διάρκεια συνεδρίασης περιφερειακής επιτροπής στα τέλη Οκτωβρίου, «το σημαντικότερο φάρμακο, είναι η ειρήνη».

Κατά συνέπεια είναι σημαντικό να σέβεται κανείς τα κέντρα υγείας, κυρίως σε περιοχές συγκρούσεων. Από την αρχή της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, στην Ουκρανία έχουν καταγραφεί περίπου 2.000 επιθέσεις κατά υποδομών υγείας.

«Υπάρχει ίσως ένα είδος αποδοχής, αλλά πρέπει να προκαλεί αγανάκτηση κάθε φορά (...) πάντα συνεχίζουμε να το καταδικάζουμε αυτό με τον πλέον ισχυρό τρόπο», δήλωσε ο Κλούγκε, ανήσυχος καθώς πλησιάζει ο τρίτος χειμώνας πολέμου.

Σχεδόν το «80% του μη στρατιωτικού ενεργειακού δικτύου έχει υποστεί ζημιές ή έχει καταστραφεί. Στα νοσοκομεία, βλέπουμε τους χειρουργούς να κάνουν επεμβάσεις με φακούς…αυτό θα είναι πολύ, πολύ δύσκολο».

Σε αυτή την περίοδο της «μόνιμης κρίσης», ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι οι 53 χώρες της περιοχής του, κάποιες εκ των οποίων βρίσκονται στη κεντρική Ασία, μπορούν να συνεργαστούν για το θέμα της προετοιμασίας απέναντι σε πανδημίες.

«Η Ευρώπη πήρε το μάθημά της…αυτό που έχουμε πλέον ανάγκη είναι μια παγκόσμια συνθήκη για τις πανδημίες, διότι ακόμα κι αν κάνουμε αυτό που μας αναλογεί, ποτέ δεν θα μπορέσουμε να εμποδίσουμε τα μικρόβια να μπούνε στην ήπειρό μας», εξήγησε ο ίδιος.

Στις 31 Οκτωβρίου αναμένεται να παρουσιαστεί ευρωπαϊκή στρατηγική για τις πανδημίες.

Παράλληλα, ο ΠΟΥ Ευρώπης ενθαρρύνει τα μέλη του «ταυτόχρονα να προετοιμάζονται και να διαχειριστούν την επόμενη κρίση, διασφαλίζοντας επίσης ότι συνεχίζουν να προσφέρονται οι βασικές υπηρεσίες υγείας για να αποφευχθεί κάθε νέα κρίση», όπως αυτή της Covid.

Η ασφάλεια των εθνικών συστημάτων υγείας είναι τώρα κρίσιμης σημασίας και πρέπει να είναι η προτεραιότητα για όλους.

«Κατά τη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών, τουλάχιστον 25 από τις 53 χώρες έζησαν τουλάχιστον μία κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης που ήταν αρκετά σοβαρή για να θέσει σε δοκιμασία την ασφάλεια της χώρας», δήλωσε.

Η πανδημία άφησε σημάδια στον ευρωπαϊκό πληθυσμό, που ο Κλούγκε περιμένει να εξαλείψει κατά την επόμενη θητεία του.

«Μας γύρισε πίσω δύο χρόνια σε ό,τι αφορά τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες», με αποτέλεσμα να πρέπει να διπλασιαστούν οι προσπάθειες για τη διάγνωση και τη θεραπεία της φυματίωσης, τη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και τον εμβολιασμό.

Επιπλέον, ο Κλούγκε θέλει να υπάρξει κινητοποίηση αναφορικά με ανησυχητικές τάσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά την υγεία των νέων.

«Για την ψυχική υγεία, είναι πολύ ξεκάθαρο, βλέπουμε ότι τα lockdown κατά τη διάρκεια της Covid-19 προκάλεσαν αύξηση κατά 25% των περιπτώσεων άγχους και κατάθλιψης», δήλωσε.

Ένα άλλο θέμα που προκαλεί ανησυχία και για το οποίο δεσμεύθηκε να αναλάβει δράση, οι αυξανόμενες ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών σε όλη την Ευρώπη.

Περίπου το «26% των γυναικών ηλικίας 15 έως 49 ετών στην περιοχή μου δηλώνει ότι έχει υποστεί βία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους», δήλωσε ο Κλούγκε.

ΟΗΕειδήσεις τώραΠΟΥΠαλαιστίνηΙσραήλ