Κόσμος|21.10.2024 14:36

Φετουλάχ Γκιουλέν: Τα «καυτά» ερωτήματα μετά τον θάνατό του και ο φόβος του Ερντογάν – «Το κράτος συνεχίζει να πολεμά την οργάνωση»

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, μια από τις αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της Τουρκίας, ένας άνθρωπος που ξεκίνησε ως μέντορας του σημερινού Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και κατέληξε να είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του και ο πλέον πιο μισητός άνθρωπος στη γείτονα χώρα, πέθανε. Αφήνει πίσω του μια κληρονομιά που έχει διχάσει την τουρκική κοινωνία.

Τι θα γίνει η σορός και η τεράστια περιουσία του;

Το ερώτημα είναι τι θα απογίνει με την οργάνωση του Γκιουλέν, τη FETO όπου έχει μια τεράστια περιουσία στο εξωτερικό. Εκτιμάται ότι η περιουσία της είναι πάνω από 300 δισεκατομμύρια δολάρια κυρίως σε σχολεία και εταιρείες στις ΗΠΑ και την Αφρική. Ένα άλλο ερώτημα είναι τι θα απογίνει η σορός του. Αν θα επιστραφεί στην Τουρκία για να ταφεί ή αν θα ταφεί στην Πενσιλβάνια. Ωστόσο, άλλες φήμες υποστηρίζουν ότι θα ταφεί σε τάφο που χτίστηκε πριν από χρόνια σε μια περιοχή κοντά στην έπαυλή του στις ΗΠΑ. Επίσημη δήλωση δεν έχει γίνει ακόμη για το θέμα.

Φιντάν: Το κράτος συνεχίζει να πολεμά την οργάνωση

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ανακοίνωσε επίσημα τον θάνατο του ηγέτη της οργάνωσης FETO, επισημαίνοντας ότι αυτό το γεγονός δεν θα σταματήσει τον αγώνα της κυβέρνησης κατά της οργάνωσης. «Το κράτος μας θα συνεχίσει να μάχεται εναντίον αυτής της οργάνωσης. Αυτός ο θάνατος δεν θα μας κάνει να εφησυχάσουμε».

Ο Φιντάν έκανε σαφές ότι το τέλος του Γκιουλέν δεν σημαίνει το τέλος της απειλής, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να την εξαλείψει μέχρι τέλους. «Ο αρχηγός της σκοτεινής οργάνωσης είναι νεκρός. Η αποφασιστικότητα του έθνους μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί. Αυτή η οργάνωση υπήρξε μια σπάνια εστία απειλών στην ιστορία του έθνους μας».

Παράλληλα, ο υπουργός απευθύνθηκε προς τα μέλη της FETO, καλώντας τα να εγκαταλείψουν την οργάνωση. «Τα μέλη της FETΟ θα πρέπει να γυρίσουν πίσω από αυτή την προδοσία το συντομότερο δυνατό. Το τέλος αυτού του δρόμου δεν είναι καλό γι' αυτούς».

Ο Φιντάν, τονίζοντας τις μεθόδους εξαπάτησης που χρησιμοποιεί η οργάνωση, ανέφερε ότι η FETO έχει παρασύρει χιλιάδες νέους ανθρώπους για να ενταχθούν στις τάξεις της στο όνομα των ιερών αξιών. «Μετέτρεψε αυτούς τους νέους ανθρώπους σε μια μηχανή που πρόδωσε την πατρίδα τους. Αυτοί οι άνθρωποι χρησιμοποιούνται τώρα ως όπλα κατά των εθνών τους, στα χέρια μυστικών υπηρεσιών του εξωτερικού, με αφορμή αυτό το θάνατο, Τα μάγια πάνω τους πρέπει να λυθούν και τους καλώ να εγκαταλείψουν αυτό το λάθος μονοπάτι γεμάτο προδοσία και να σταματήσουν να εργάζονται εναντίον του κράτους τους».

Ιμάμογλου: «Ας τον κρίνει ο Αλλάχ...»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, προσπάθησε να υιοθετήσει έναν ισορροπημένο τόνο, αποφεύγοντας τις σκληρές επιθέσεις και εναποθέτοντας την κρίση του αρχηγού της FETO στο Θεό.

«Μετά το θάνατό του, παραπέμπω τον επικεφαλής της οργάνωσης, η οποία ήταν κάποτε για την Τουρκία ένας μαύρος λεκές, στον Αλλάχ. Θέλω ο Αλλάχ να τον κρίνει, όπως εκείνος ξέρει. Δεν έχει καμία άλλη σημασία για μένα, παρά μόνο ότι έχει προκληθεί ένα μεγάλο τραύμα σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Ιμάμογλου, υπογραμμίζοντας τον πόνο που έχει προκληθεί στη χώρα από τις ενέργειες της οργάνωσης.

Παράλληλα, ο δήμαρχος αναφέρθηκε και σε νέες απειλές που συνεχίζουν να υπάρχουν στο εσωτερικό της Τουρκίας, τονίζοντας την ανάγκη για προσοχή και δράση. «Υπάρχουν ακόμα δομές που διεισδύουν στους θεσμούς της χώρας και διαμορφώνουν μηχανισμούς χρησιμοποιώντας την όμορφη θρησκεία και την πίστη μας. Υπάρχουν ακόμα εκείνοι που σιωπούν μπροστά σε αυτά. Από αυτή την άποψη, δίνω μεγαλύτερη σημασία στις νέες απειλές», επεσήμανε.

ΤουρκίαΦετουλάχ Γκιουλένειδήσεις τώραγκιουλενιστέςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν