Κόσμος|21.10.2024 22:50

Ισραήλ: Περιεργάζεται εκεχειρία με ανταλλάγματα - Ο «σκελετός» της νέας συμφωνίας και οι διαφωνούντες

Newsroom

Ο «σκελετός» συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα φαίνεται πως συζητήθηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης του Ισραήλ, την Κυριακή.

Η συμφωνία προβλέπει εκεχειρία δύο εβδομάδων στη διάρκεια των οποίων η Χαμάς θα απελευθερώσει τουλάχιστον 5 ομήρους που κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακα. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο και το Ισραήλ να απελευθερώσει Παλαιστίνιους κρατούμενους που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές.

Τη συμφωνία μέχρι στιγμής φέρεται να υποστηρίζουν ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant, ο υπουργός Εξωτερικών Yisrael Katz και ο υπουργός Δικαιοσύνης Yariv Levin. Εναντίον της τοποθετήθηκαν ο υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich και ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben Gvir.

Μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Γιάχια Σινουάρ, έχουν ενταθεί οι πιέσεις της διεθνής κοινότητας στο Ισραήλ να δεχθεί συμφωνία για κατάπαυση πυρός στη Γάζα. Από την πλευρά της η Χαμάς έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύσει να απελευθερώσει ομήρους αν δεν αποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα από τον θύλακα.

Περισσότεροι από 42.519 Παλαιστίνιοι, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, έχουν χάσει τις ζωές τους από την 7η Οκτωβρίου που το Ισραήλ εισέβαλε στη Γάζα σε αντίποινα στην επίθεση των μαχητών της Χαμάς. 

Η διεθνής κοινότητα πιέζει το Ισραήλ - Οι νέες δηλώσεις Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε τη Δευτέρα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού κατά της στρατιωτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο και τόνισε ότι ο ΟΗΕ πρέπει να διαδραματίσει «τον πλήρη ρόλο του» στον νότιο Λίβανο, ούτως ώστε να καταστεί εφικτή «η επιστροφή των αμάχων στα σπίτια τους, με ασφάλεια και στις δύο πλευρές των συνόρων μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ».

«Τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να διαδραματίζουν πλήρως τον ρόλο τους στο νότιο Λίβανο, για να επιτρέψουν την επιστροφή των αμάχων στα σπίτια τους, με ασφάλεια, και στις δύο πλευρές των συνόρων μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ», είπε χαρακτηριστικά, ο Εμάνουελ Μακρόν.

Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας ζήτησε, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Ελιζέ, από τον Μπένιαμιν Νετανιάχου «να διατηρηθούν οι υποδομές, να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός και να διαταχτεί, το συντομότερο δυνατόν, κατάπαυση του πυρός» στον Λίβανο.

Ο θάνατος του Σινουάρ ευκαιρία για να νέο γύρο διαπραγματεύσεων για τη Γάζα 

Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν, επίσης, στις ευθύνες του Ιράν αναφορικά με την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, με τον Γάλλο πρόεδρο να δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις του με την πολιτική ηγεσία του Ιράν σε θέματα όπως το πυρηνικό το πρόγραμμα.

Όσον αφορά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος σκοτώθηκε στις 16 Οκτωβρίου από Ισραηλινούς στρατιώτες, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε πως πρέπει να αποτελέσει «μια ευκαιρία για την έναρξη μιας νέας φάσης διαπραγματεύσεων για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, την απελευθέρωση όλων των ομήρων και την μαζική παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας». 

Η UNIFIL, η οποία διαθέτει 10.000 κυανόκρανους στον Λίβανο, κατήγγειλε χθες πως ο ισραηλινός στρατός «κατεδάφισε εσκεμμένα» έναν από τα «παρατηρητήρια» της στη Μαρουάχιν στον νότιο Λίβανο.Την προηγούμενη εβδομάδα, είχε κατηγορήσει τα ισραηλινά στρατεύματα ότι «επανειλημμένα» και «σκόπιμα» πυροβολούν προς τις θέσεις της.

Από πενταμελής επιτροπή θα διοικείται η Χαμάς 

Το κενό ηγεσίας, που προέκυψε μετά τη δολοφονία του Σινουάρ, θα καλύψει προσωρινά μία πενταμελής επιτροπή που εδρεύει στο Κατάρ. Η επιτροπή είχε συσταθεί τον Αύγουστο, μετά τη δολοφονία του Χανίγια, για να διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων, λόγω της δυσκολίας που υπήρχε τότε στην επικοινωνία με τον Σινουάρ.

«Η προσέγγιση της διοίκησης της Χαμάς είναι να μην ορίσει διάδοχο του αποθανόντος ηγέτη, του μάρτυρα Γιαχία Σινουάρ, πριν από τις επόμενες εκλογές» του κινήματος, «εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες» ανέφερε μία από τις πηγές που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι εκλογές αυτές πρόκειται να διεξαχθούν τον προσεχή Μάρτιο.

Η επιτροπή εδρεύει αποτελείται από εκπροσώπους της οργάνωσης για τη Λωρίδα της Γάζας (Χαλίλ αλ Χάγια), την κατεχόμενη Δυτική Όχθη (Ζάχερ Τζαμπαρίν) και τη διασπορά (Χαλέντ Μεσάαλ), καθώς και του Συμβουλευτικού Συμβουλίου της Σούρα (Μοχάμεντ Νταρουίς) και τον γραμματέα του πολιτικού γραφείου που παραμένει ανώνυμος για λόγους ασφαλείας, πρόσθεσε.

Μια άλλη πηγή της Χαμάς διαβεβαίωσε ότι τα ηγετικά στελέχη συζήτησαν την πιθανότητα να ορίσουν έναν πολιτικό ηγέτη χωρίς να ανακοινώσουν το όνομά του, αλλά το απέκλεισαν.

ΧαμάςΓάζαΛωρίδα της ΓάζαςΙσραήλειδήσεις τώρα