Κόσμος|22.10.2024 10:00

Ισραήλ: Η Χεζμπολάχ κρύβει «μετρητά και χρυσό σε καταφύγιο κάτω από νοσοκομείο» - Τι απαντά ο Λίβανος

Newsroom

Η Χεζμπολάχ φέρεται να έχει κρυμμένα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και χρυσό σε ένα καταφύγιο που έχει χτιστεί κάτω από ένα νοσοκομείο στη Βηρυτό, ανέφερε τη Δευτέρα ο στρατός του Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, μέσα από ένα βίντεο ανέφερε πως οι ισχυρισμοί του βασίζονται σε πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες εδώ και χρόνια.

Σε δήλωση του ο Χαγκάρι δήλωσε ότι ο πρώην ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, τον οποίο το Ισραήλ σκότωσε τον περασμένο μήνα, είχε κατασκευάσει το καταφύγιο.

«Μην επιτρέψετε στη Χεζμπολάχ να χρησιμοποιήσει τα χρήματα»

«Υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και χρυσό μέσα στο καταφύγιο αυτή τη στιγμή. Καλώ τη λιβανέζικη κυβέρνηση, τις λιβανέζικες αρχές και τους διεθνείς οργανισμούς: μην επιτρέψετε στη Χεζμπολάχ να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για την τρομοκρατία και για να επιτεθεί στο Ισραήλ», δήλωσε ο Χαγκάρι. «Η ισραηλινή αεροπορία παρακολουθεί το καταφύγιο, όπως μπορείτε να δείτε. Ωστόσο, δεν θα χτυπήσουμε το ίδιο το νοσοκομείο», τόνισε.

Το Ισραήλ δεν παρείχε αποδείξεις για τον ισχυρισμό του ότι τα μετρητά φυλάσσονταν κάτω από το νοσοκομείο. Αντ' αυτού, δημοσίευσε γραφικά που υποτίθεται πως δείχνουν ένα καταφύγιο κάτω από το νοσοκομείο το οποίο όπως ισχυρίζονται είχε χρησιμοποιήσει και ο Νασράλα σαν κρυψώνα.

Το Ισραήλ απηύθυνε έκκληση στη λιβανέζικη κυβέρνηση να κατασχέσει τα χρήματα που, όπως ισχυρίζεται, η σιιτική μαχητική οργάνωση είχε κλέψει από τον λιβανέζικο λαό.

Για ψευδείς ισχυρισμούς κάνει λόγο ο διευθυντής του νοσοκομείου

Με τη σειρά του, ο Φαντί Αλαμέχ, Λιβανέζος βουλευτής του σιιτικού κόμματος Amal Movement και διευθυντής του νοσοκομείου Αλ Σαχέλ, δήλωσε στο Reuters ότι το Ισραήλ διατυπώνει ψευδείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς και κάλεσε τον στρατό του Λιβάνου να επισκεφθεί το νοσοκομείο και να δείξει ότι διαθέτει μόνο χειρουργικές αίθουσες, ασθενείς και νεκροτομείο.

Επίσης, τόνισε πως το κτίριο έχει εκκενωθεί καθώς το Ισραήλ έχει εξαπολύσει τα τελευταία 24ωρα σφοδρούς βομβαρδισμούς σε υποκαταστήματα του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος  Al-Qard Al-Hassan που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ και κατηγορείται πως χρηματοδοτεί την ομάδα.

ΙσραήλΧεζμπολάχεπίθεσηπύραυλοιειδήσεις τώραΤεχεράνηΛίβανος