Κόσμος|22.10.2024 12:05

Ισραήλ: Στην αντεπίθεση η Χεζμπολάχ με ομοβροντία ρουκετών - Νέα περιοδεία Μπλίνκεν σε Μέση Ανατολή

Newsroom

Στην αντεπίθεση πέρασε σήμερα, Τρίτη, η Χεζμπολάχ μετά τους ασταμάτητους βομβαρδισμούς των προηγούμενων 24ωρων στον Λίβανο, εκτοξεύοντας ρουκέτες εναντίον θέσεων στο Ισραήλ, μεταξύ των οποίων μια ναυτική βάση κοντά στη Χάιφα και μια βάση των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών κοντά στο Τελ Αβίβ. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ βάζουν μπροστά την διπλωματική ατζέντα και πάλι, με τον Άντονι Μπλίνκεν να συναντάται σήμερα με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ομοβροντία ρουκετών στο Ισραήλ  - Σειρήνες στο Τελ Αβίβ

«Ομοβροντία ρουκετών» στοχοθέτησε «τη βάση Γκλιλότ της Μονάδας 8200 της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών», σύμφωνα με ανακοίνωση της Χεζμπολάχ.

Το φιλοϊρανικό κίνημα ανέλαβε επίσης σήμερα την ευθύνη για πυρά ρουκετών εναντίον μιας άλλης θέσης «σε προάστιο του Τελ Αβίβ», στοχοθετώντας την τοποθεσία Νιρίτ, σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων ανατολικά του Τελ Αβίβ, ενώ οι σειρήνες ηχούν στην πόλη από τα ξημερώματα

Στο βόρειο Ισραήλ, «ομοβροντία ρουκετών» στοχοθέτησε επίσης τη «ναυτική βάση του Στέλα Μάρις βορειοδυτικά της Χάιφα», σύμφωνα με την Χεζμπολάχ.

Υπενθυμίζεται πως ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι μέσα σε 24 ώρες έπληξε περίπου 300 στόχους της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, αφού διεύρυνε την επίθεσή του στοχοθετώντας το χρηματοοικονομικό σύστημά της.

Περιοδεία στη Μέση Ανατολή από τον Μπλίνκεν - Πρώτος σταθμός το Ισραήλ

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, έχει φτάσει στο Τελ Αβίβ. Πρόκειται για το 11ο ταξίδι του στη Μέση Ανατολή μετά την έναρξη του πολέμου.

Ο Μπλίνκεν, που ξεκινά την περιοδεία του στην περιοχή ακριβώς δύο εβδομάδες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, και θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αισιοδοξούν για πρόοδο, αλλά υποβαθμίζουν τις πιθανότητες μιας άμεσης τομής για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.

Αποκλιμάκωση με το Ιράν στην ατζέντα του Μπλίνκεν

Αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι ο κ. Μπλίνκεν σχεδιάζει να μιλήσει στους Ισραηλινούς αξιωματούχους για το αναμενόμενο στρατιωτικό χτύπημα στο Ιράν και να αποθαρρύνει οποιαδήποτε κίνηση που θα μπορούσε να κλιμακώσει επικίνδυνα την περιφερειακή σύγκρουση.

Η Τεχεράνη βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού καθώς προετοιμάζεται για την απάντηση του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου.

Δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στην επίθεση της Τεχεράνης με βαλλιστικούς πυραύλους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε πάντως το Ισραήλ να μην πλήξει τις ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Εκτιμάται πως το Ισραήλ να προσπαθήσει να πλήξει το σύμπλεγμα βάσεων πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν, την οικονομική του υποδομή ή τους τερματικούς σταθμούς του πετρελαίου.

Αυξήθηκαν οι νεκροί από το χτύπημα του Ισραήλ κοντά σε νοσοκομείο της Βηρυτού

Παράλληλα, αυξήθηκε και ο απολογισμός των νεκρών από το ισραηλινό πλήγμα χθες βράδυ στην πρωτεύουσα, κοντά στο μεγαλύτερο δημόσιο νοσοκομείο της χώρας. 

Δεκατρείς άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, σκοτώθηκαν και 57 τραυματίστηκαν στον Λίβανο, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

Στο σημείο του πλήγματος, οι έρευνες συνεχίζονται στα χαλάσματα για τον εντοπισμό θυμάτων.

Τελ ΑβίβεπίθεσηΛίβανοςΧεζμπολάχΙράνΙσραήλΤεχεράνηΑντονι Μπλίνκενειδήσεις τώραπύραυλοι