Κόσμος|22.10.2024 18:19

Το Ισραήλ σφυροκοπάει ανελέητα τον Λίβανο: Κατέρρευσε 11όροφο κτίριο μετά από πυραυλική επίθεση

Newsroom

Τα νότια προάστια της Βηρυτού, το προπύργιο της Χεζμπολάχ, μπήκαν και πάλι σήμερα στο στόχαστρο των ισραηλινών δυνάμεων, λίγα λεπτά αφού ένας εκπρόσωπος της φιλοϊρανικής οργάνωσης διέκοψε συνέντευξη Τύπου που παραχωρούσε, σύμφωνα με έναν φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο υπεύθυνος Τύπου της Χεζμπολάχ, ο Μοχάμαντ Αφίφ, διέκοψε τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρούσε σε πολλά μέσα ενημέρωσης, στον τομέα του Γομπεϊρί, λίγη ώρα αφού ο ισραηλινός στρατός έδωσε εντολή εκκένωσης αυτής της περιοχής.

Η συνοικία δέχτηκε τρία πλήγματα, μετέδωσε το λιβανέζικο ειδησεογραφικό πρακτορείο ANI. Ένα κτίριο που χτυπήθηκε «καταστράφηκε ολοσχερώς», πρόσθεσε.

Ένα βίντεο που κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο –το Γαλλικό Πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να το επαληθεύσει– δείχνει τη στιγμή που ένα 11όροφο κτίριο καταρρέει, αφού χτυπήθηκε από έναν πύραυλο.

Τα πλήγματα αυτά σημειώθηκαν μία ημέρα μετά τον θάνατο 13 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ήταν και ένα παιδί, από ισραηλινή επιδρομή στην περιοχή του νοσοκομείου Ραφίκ Χαρίρι.

Τα νότια προάστια, μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, έχουν σχεδόν ερημωθεί αφού οι κάτοικοι έφυγαν μετά την έναρξη των μαζικών βομβαρδισμών του Ισραήλ, στις 23 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το λιβανέζικο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΝΙ, η συνοικία Γομπεϊρί δέχτηκε τρία πλήγματα και ένα κτίριο «καταστράφηκε ολοσχερώς».

Ερυθρός Σταυρός: Τρεις διασώστες τραυματίστηκαν

Επίσης, ο Ερυθρός Σταυρός του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι τρεις διασώστες τραυματίστηκαν σε πλήγμα στην πόλη Ναμπατίγια στον νότο, όπου συνεχίζονται πολλές ημέρες οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί ενάντια σε θέσεις της Χεζμπολάχ

Εξάλλου, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στις δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, η εθνική αεροπορική εταιρεία Middle East Airlines χρειάστηκε να μεταφέρει τις προσγειώσεις των αεροσκαφών της σε άλλον διάδρομο του διεθνούς αεροδρομίου της Βηρυτού, διότι ο κύριος διάδρομος της εγκατάστασης βρίσκεται κοντά σε τοποθεσία όπου εξαπολύθηκε ισραηλινός βομβαρδισμός σε νότιο προάστιο της λιβανικής πρωτεύουσας. Αραβόφωνος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Αβιχάι Αντραΐ, αξίωσε προηγουμένως οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν δυο τομείς αυτής της περιοχής, αναφερόμενος ιδίως σε περίμετρο κοντά στο αεροδρόμιο.

Ο ΟΗΕ καταμετρούσε κάπου 700.000 εσωτερικά εκτοπισμένους

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε κάπου 30 στόχους συνδεόμενους με τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό Αλ Καρντ αλ Χάσαν, θεσμό της Χεζμπολά, που έβαλε στο στόχαστρο σ’ όλο τον Λίβανο από προχθές Κυριακή.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδίκασε τις «μεγάλες ζημιές σε πολιτικές εγκαταστάσεις» εξαιτίας των επιδρομών εναντίον του Αλ Καρντ αλ Χάσαν.

Τουλάχιστον 1.489 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από την 23η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα. Στα μέσα Οκτωβρίου, ο ΟΗΕ καταμετρούσε κάπου 700.000 εσωτερικά εκτοπισμένους στη χώρα, μερικές ημέρες αφού άρχισαν οι ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο την 30ή Σεπτεμβρίου.

Μετά το Ισραήλ, ο Άντονι Μπλίνκεν σκοπεύει να ταξιδέψει στην Ιορδανία, προκειμένου να συζητήσει ιδίως με Ιορδανούς αξιωματούχους για τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε χθες στον Τύπο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, αμερικανός αξιωματούχος επί του αεροσκάφους με το οποίο ταξιδεύει ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Στη Συρία, ισραηλινός βομβαρδισμός έπληξε αυτοκίνητο σκοτώνοντας δύο ανθρώπους στην πρωτεύουσα Δαμασκό, σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Άμυνας. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι είπε πως «εξαλείφθηκε» στον βομβαρδισμό αυτόν ο επικεφαλής της «μονάδας 4.400», ο οποίος ήταν αρμόδιος «για τις μεταφορές κεφαλαίων της Χεζμπολά» που εξασφαλίζονται κυρίως από την πώληση ιρανικού πετρελαίου. Δεν δημοσιοποίησε το όνομά του.

Στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει από την 6η Οκτωβρίου την καταστροφική επίθεσή του εναντίον στοιχείων της Χαμάς στον τομέα όπου βρίσκεται η Τζαμπάλια (βόρεια). Τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν εκεί σε βομβαρδισμούς χθες Δευτέρα, σύμφωνα με την πολιτική προστασία.

Είχαν παγιδευτεί κάπου 400.000 άνθρωποι

Δεκάδες χιλιάδες έφυγαν από τη Γάζα, όπου είχαν παγιδευτεί κάπου 400.000 άνθρωποι την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την UNRWA, την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες. «Έπεφταν καπνογόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, φύγαμε με τα παιδιά μας χωρίς να πάρουμε τίποτα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σαΐμια Νάσιρ, τριαντάρα που προσέφυγε στην πόλη της Γάζας, με τη μικρή κόρη της, εννιά μηνών, στην αγκαλιά.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, αρκετές εκατοντάδες Ισραηλινοί ακροδεξιοί, συμπεριλαμβανομένων βουλευτών και υπουργών, διαδήλωσαν υπέρ την επιστροφής εβραίων εποίκων στον παλαιστινιακό θύλακΑ, ο οποίος έχει υποστεί πελώρια καταστροφή.

Η Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, διατρανώνει πως θα συνεχίσει να πολεμά, παρά τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος χαρακτηριζόταν από την ισραηλινή κυβέρνηση εγκέφαλος της άνευ προηγουμένου εφόδου του στρατιωτικού βραχίονα του ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, που αποτέλεσε το έναυσμα του πολέμου. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα θα διευθύνεται προσωρινά από επιτροπή που έχει τη βάση της στο Κατάρ, ως την εκλογή διαδόχου του, ενημέρωσαν χθες Δευτέρα το AFP δυο πηγές του στη Χαμάς.

κτίριοειδήσεις τώραΙσραήλΛίβανος