Η Γάζα «εγκλωβισμένη» στον πόνο και την απόγνωση: Ζωή στα συντρίμμια για τους αμάχους - Ο στόχος του Ισραήλ
NewsroomΤο Ισραήλ επιτέθηκε το Σάββατο (19/10) στην Μπέιτ Λαχίγια, πλήττοντας κατοικίες και προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 87 ανθρώπων ενώ δεκάδες αγνοούνται. Οι ισραηλινές δυνάμεις πολιόρκησαν τη βόρεια Γάζα πριν από δύο εβδομάδες και έκτοτε επιτίθεται με σφοδρότητα σε όποιον έχει απομείνει στην περιοχή, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πολλοί άμαχοι.
Ο στόχος του Ισραήλ στη βόρεια Γάζα
Το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεση στη βόρεια Γάζα στις 6 Οκτωβρίου, ισχυριζόμενο ότι έχει ως στόχο να σταματήσει τη Χαμάς από το να ανασυνταχθεί. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Avichay Adraee, δήλωσε ότι η Χαμάς είχε δημιουργήσει «τρομοκρατική υποδομή στην περιοχή σας, εκμεταλλευόμενη τον πληθυσμό, τα καταφύγια και τις υγειονομικές εγκαταστάσεις ως ανθρώπινη ασπίδα».
Το Ισραήλ απαίτησε την εκκένωση των αμάχων από μεγάλες εκτάσεις, όπως η Τζαμπάλια, η Μπέιτ Λαχίγια και η Μπέιτ Χανούν, καλώντας τους κατοίκους να φύγουν νότια, μεταξύ άλλων στην ήδη υπερπλήρη «ανθρωπιστική ζώνη» στο αλ-Μαβάσι.
Το Ισραήλ έχει επιτεθεί αρκετές φορές σε ανθρωπιστικές ζώνες, αναγκάζοντας τα Ηνωμένα Έθνη να δηλώσουν επανειλημμένα ότι κανένα μέρος στον θύλακα δεν είναι ασφαλές.
«Νιώθουμε σαν να είμαστε σώματα χωρίς ψυχή. Ο βομβαρδισμός ήταν έντονος και ανελέητος γύρω από το σπίτι μας, αδιαφορώντας για την παρουσία παιδιών και γυναικών μέσα», δήλωσε ένας κάτοικος της βόρειας Γάζας στο Al Jazeera. «Τα πτώματα έχουν μείνει στους δρόμους. Έχουν γίνει τροφή για τα σκυλιά».
Οι προσπάθειες διάσωσης στο βορρά παρεμποδίζονται από τη διακοπή των επικοινωνιών και τα εμπόδια στους δρόμους λόγω της πολιορκίας. Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα που δείχνουν δεκάδες Παλαιστίνιους να συλλαμβάνονται κοντά στο νοσοκομείο της Ινδονησίας, όπου πολλοί είχαν βρει καταφύγιο. Ανάμεσα στους συλληφθέντες διακρίνονται άνθρωποι σε αναπηρικά καροτσάκια.
Παραμέμουν στην... κόλαση
Η εντολή εκκένωσης έχει επηρεάσει περίπου 400.000 ανθρώπους που ζουν εκεί, περίπου το 20% του πληθυσμού της Γάζας, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ. Πολλοί από αυτούς είναι παγιδευμένοι, μη μπορώντας να φύγουν λόγω των έντονων βομβαρδισμών, των ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών και των χερσαίων στρατευμάτων.
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Βόλκερ Τερκ προειδοποίησε το Ισραήλ ότι «οποιαδήποτε βίαιη μεταφορά μεγάλου μέρους του πληθυσμού της βόρειας Γάζας θα ισοδυναμούσε με έγκλημα πολέμου». Οι αναλυτές λένε ότι οι εντολές εκκένωσης του Ισραήλ στη Γάζα δείχνουν ότι όσοι δεν μπορούν ή επιλέγουν να μην φύγουν θεωρούνται στρατιωτικοί στόχοι, με τις «περιοχές εκκένωσης» να αντιμετωπίζονται ως «ζώνες θανάτου».
Οι συνθήκες ζωής για τους κατοίκους της βόρειας Γάζας
Καμία επισιτιστική βοήθεια δεν έχει εισέλθει στο βόρειο τμήμα από τις 2 Οκτωβρίου, ανέφερε σε έκθεσή του ο εκτελών χρέη αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Ανθρωπιστικών Υποθέσεων και Έκτακτης Ανάγκης του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι «όλες οι βασικές προμήθειες για την επιβίωση εξαντλούνται». Προειδοποίησε ότι ενώ η διανομή των «υφιστάμενων προμηθειών τροφίμων» συνεχίζεται, τα αποθέματα αυτά «μειώνονται γρήγορα».
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ δήλωσε στις 12 Οκτωβρίου ότι ο βορράς είναι «ουσιαστικά αποκομμένος και δεν είμαστε σε θέση να λειτουργήσουμε εκεί». Ο Τζέιμς Σμιθ, ένας γιατρός επειγόντων περιστατικών που επέστρεψε πρόσφατα μετά από εργασία στη Γάζα, δήλωσε στο Al Jazeera ότι συμμετείχε σε διάφορες αυτοκινητοπομπές βοήθειας και ιατρικής περίθαλψης που προσπάθησαν να μετακινηθούν από το νότιο τμήμα της Γάζας προς το βόρειο.
«Τις περισσότερες φορές μας αρνούνταν την πρόσβαση ο ισραηλινός στρατός που επάνδρωνε τα σημεία ελέγχου», είπε. «Πολύ λίγες αυτοκινητοπομπές του ΟΗΕ που προσπάθησαν να φτάσουν στο βορρά έφτασαν. Αυτό σήμαινε επίσης, κατά περίπτωση, ότι δεν μπορούσαμε να ανακτήσουμε τραυματίες και ασθενείς από το βορρά».
Ο ισραηλινός στρατός έχει αρνηθεί τον περιορισμό των προμηθειών βοήθειας, λέγοντας ότι από την 1η Οκτωβρίου περισσότεροι από 9.000 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν εισέλθει στη Γάζα μέσω διαφόρων διαβάσεων.
Είπε ότι μέρος αυτής της βοήθειας μεταφέρθηκε απευθείας στη βόρεια Γάζα. Το Γραφείο Τύπου της κυβέρνησης διέψευσε τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι τα «ψέματα» του Ισραήλ σχετικά με την είσοδο φορτηγών είναι εντελώς ψευδή.
Πόσους ανθρώπους έχει σκοτώσει ο ισραηλινός στρατός
Το Ισραήλ έχει σκοτώσει τουλάχιστον 450 ανθρώπους στη βόρεια Γάζα από την πολιορκία της στις 6 Οκτωβρίου, σύμφωνα με γιατρούς που μίλησαν στο Al Jazeera.
Επίκεντρο των ισραηλινών επιθέσεων στα βόρεια ήταν η Τζαμπάλια, ο μεγαλύτερος προσφυγικός καταυλισμός στη Γάζα. Την Παρασκευή σκοτώθηκαν τουλάχιστον 33 άνθρωποι στην Τζαμπάλια.
Αγωνία για τους τραυματίες
Τρία νοσοκομεία εξακολουθούν να λειτουργούν εν μέρει στη βόρεια Γάζα - το al-Awda, το Ινδονησιακό και το νοσοκομείο Kamal Adwan. Αυτές οι υγειονομικές εγκαταστάσεις έχουν δει μαζική εισροή ασθενών κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Ισραήλ που διαρκεί δύο εβδομάδες, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας. Την περασμένη Παρασκευή, ο γενικός διευθυντής νοσοκομείων του υπουργείου Μοχάμεντ Ζακούτ δήλωσε ότι και οι τρεις εγκαταστάσεις βομβαρδίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της τελευταίας ισραηλινής επιχείρησης.
Το υπουργείο ανέφερε ότι δύο ασθενείς στο νοσοκομείο της Ινδονησίας πέθαναν εξαιτίας της διακοπής ρεύματος και της ισραηλινής πολιορκίας, η οποία εμποδίζει τις ιατρικές προμήθειες να φθάσουν. Εν τω μεταξύ, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι τραυματίστηκαν μετά τον βομβαρδισμό της εισόδου του νοσοκομείου Kamal Adwan από τις ισραηλινές δυνάμεις το Σάββατο. Ωστόσο, παρά τις εντολές εκκένωσης από τον ισραηλινό στρατό, οι γιατροί και στις τρεις εγκαταστάσεις αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τους ασθενείς τους.
- Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
- Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει νέο πρόεδρο: Ανοιχτές οι κάλπες - Όλες οι εξελίξεις στο ethnos.gr
- Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
- Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης