Κόσμος|23.10.2024 10:21

Εκλογές ΗΠΑ 2024 - Σάλος με ατάκα που αποδίδεται στον Τραμπ: «Χρειάζομαι στρατηγούς σαν κι αυτούς που είχε ο Χίτλερ»

Newsroom

Αίσθηση προκαλεί στις ΗΠΑ η αποκάλυψη για τα όσα φέρεται να είχε πει ο Ντόναλντ Τραμπ την εποχή που ήταν πρόεδρος της χώρας στον τότε προσωπάρχη του, για τα πεπραγμένα του αδόφλου Χίτλερ.

Το The Atlantic, επικαλείται δύο άτομα που άκουσαν τον Ντόναλντ Τραμπ να λέει σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες ότι χρειαζόταν «το είδος των στρατηγών που είχε ο Χίτλερ»,

«Χρειάζομαι το είδος των στρατηγών που είχε ο Χίτλερ, άνθρωποι που του ήταν απόλυτα αφοσιωμένοι, που ακολουθούν διαταγές», φέρεται να είπε ο Τραμπ.

Ο εκπρόσωπος του προεκλογικού του επιτελείου, Άλεξ Πφάιφερ, διέψευσε τους ισχυρισμούς δηλώνοντας στη βρετανική εφημερίδα The Independent: «Αυτό είναι απολύτως ψευδές, ο πρόεδρος Τραμπ ουδέποτε το είπε».

«Θα κυβερνήσει ως δικτάτορας»

Ωστόσο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους New York Times ο πρώην προσωπάρχης του Τραμπ, Τζον Κέλι, είπε ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ πληροί τα κριτήρια του ορισμού του φασίστα και εφόσον επανεκλεγεί θα κυβερνήσει ως δικτάτορας, αν του επιτραπεί.

«Κοιτάζοντας τον ορισμό του φασισμού: Είναι μια ακροδεξιά αυταρχική, υπερεθνικιστική πολιτική ιδεολογία και κίνημα που χαρακτηρίζεται από δικτατορικό ηγέτη, συγκεντρωτική απολυταρχία, μιλιταρισμό, βίαιη καταστολή της αντιπολίτευσης, πίστη σε μια φυσική κοινωνική ιεραρχία», είπε ο Κέλι συμπληρώνοντας ότι ο ορισμός αυτός περιγράφει με ακρίβεια τον Τραμπ. Και πρόσθεσε: «Από την εμπειρία μου, αυτά είναι τα είδη των πραγμάτων που πιστεύει ότι θα λειτουργούσαν καλύτερα όσον αφορά τη διοίκηση της Αμερικής

Ο Κέλι τόνισε ότι τα πρόσφατα σχόλια του Τραμπ για πιθανή χρήση του στρατού κατά αυτού που χαρακτήρισε «εσωτερικό εχθρό» ήταν τόσο επικίνδυνα, ώστε ένιωσε την ανάγκη να μιλήσει.

«Ο Χίτλερ έκανε και μερικά καλά»

Ο Κέλι υποστήριξε ακόμη ότι ο Τραμπ του είπε κάποτε ότι «ο Χίτλερ έκανε και μερικά καλά» και δήλωσε ότι μπορεί να επιβεβαιώσει προηγούμενες αναφορές ότι το πρώην αφεντικό είχε εκφραστεί θετικά πάνω από μία φορά για τον αρχηγό των Ναζί.

«Σίγουρα ο πρώην πρόεδρος βρίσκεται στην περιοχή της ακροδεξιάς, είναι βέβαιο ότι είναι αυταρχικός, θαυμάζει άτομα που είναι δικτάτορες – το έχει πει. Άρα εμπίπτει σίγουρα στον ορισμό του φασίστα», σημείωσε. Και πρόσθεσε ότι τις πρώτες μέρες της θητείας του ως προσωπάρχης του Λευκού Οίκου το 2017 χρειάστηκε να εξηγήσει στον τότε πρόεδρο Τραμπ ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν ορκιστεί πίστη στο Σύνταγμα κι ότι αυτό μετρούσε περισσότερο από την αφοσίωσή τους σε ένα πρόσωπο.

ΗΠΑΚάμαλα ΧάριςΕκλογές ΗΠΑ 2024ειδήσεις τώραΝτόναλντ Τραμπεκλογές ΗΠΑ