Κόσμος|25.10.2024 11:45

Γενί Σαφάκ για την επίθεση στην ΤΑΙ: «Οι τρομοκράτες ήρθαν από τη Συρία»

Μαρία Ζαχαράκη

Η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ αναφέρει πως οι τρομοκράτες που επιτέθηκαν στην τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TAI) είχαν εκπαιδευτεί σε στρατόπεδα του PKK/YPG στη Συρία, και πιθανότατα εισήλθαν στην Τουρκία μέσω των ορεινών περιοχών Άμανος που βρίσκονται μεταξύ Αντιόχειας και Καχραμάνμαράς, στα νότια της χώρας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι αρχές εξετάζουν ενδελεχώς την πορεία των δραστών από την είσοδό τους στη χώρα μέχρι την άφιξή τους στην Άγκυρα, ενώ συλλέγουν στοιχεία από κάμερες ασφαλείας και σταθμούς καυσίμων για να χαρτογραφήσουν τη διαδρομή τους.

Το ταξίδι των δραστών και οι προφυλάξεις τους

Κατά την άφιξή τους στο Καχραμάνκαζάν, οι τρομοκράτες φαίνεται πως υιοθέτησαν τακτικές παραπλάνησης, προσποιούμενοι ότι ήταν ζευγάρι. Εμφανίστηκαν να κρατιούνται χέρι-χέρι και διασκεδάζουν, προσπαθώντας να δώσουν την εντύπωση ότι ήταν απλοί τουρίστες που απολάμβαναν τη στιγμή. Οι τουρκικές αρχές, ωστόσο, κατάφεραν να εντοπίσουν τις κινήσεις τους μέσω καμερών ασφαλείας και συνεχίζουν τις έρευνες για να διαλευκάνουν κάθε πτυχή της διαδρομής τους.

Επιδρομές σε σπίτια και συλλογή στοιχείων

Με τις έρευνες να εξελίσσονται σε 25 διαφορετικές διευθύνσεις του Καχραμάνκαζάν, οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν έφοδο σε 3 ύποπτες διευθύνσεις, στοχεύοντας συγκεκριμένα την KCK, πολιτική οργάνωση που συνδέεται με το PKK. Παρά την έλλειψη λεπτομερειών γύρω από τις επιδρομές, οι αρχές αναφέρουν ότι ελέγχουν ενδελεχώς όλες τις κινήσεις και τις επικοινωνίες των δραστών για να εξακριβώσουν εάν διέμεναν σε άλλες τοποθεσίες ή εάν είχαν βοήθεια από συνεργάτες κατά τη διάρκεια της πορείας τους προς την Άγκυρα.

Εκπαίδευση στη Συρία και η είσοδος από τα βουνά Άμανος

Οι πληροφορίες της Γενί Σαφάκ αναφέρουν ότι οι τρομοκράτες πιθανόν εκπαιδεύτηκαν σε στρατόπεδα των Κούρδων της Συρίας, ενώ εκτιμάται ότι διέσχισαν τα βουνά Άμανος για να εισέλθουν στην Τουρκία. Αυτή η περιοχή αποτελεί γνωστό πέρασμα για ομάδες του PKK, που εκμεταλλεύονται τη γεωγραφική δυσκολία των βουνών για την κρυφή διείσδυση στη χώρα.

Συρίατρομοκρατική επίθεσηΤουρκίαειδήσεις τώρατρομοκράτες