Κόσμος|25.10.2024 12:14

WSJ: Πούτιν και Μασκ μιλάνε τακτικά από το 2022 - Τι πληροφορίες ανταλλάσσουν οι δύο άνδρες

Newsroom

Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ -θερμός υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ- και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να επικοινωνούν πολύ συχνά, όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal. Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται νυν και πρώην αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης και της Ρωσίας, τα θέματα των συζητήσεων είναι προσωπικά θέματα, επιχειρηματικά και γεωπολιτικά ζητήματα.

Μεταξύ των συζητήσεων είναι και ένα αίτημα του Πούτιν που έγινε πέρυσι, όταν ζήτησε από τον Μασκ να μην ενεργοποιήσει την υπηρεσία δορυφορικού διαδικτύου Starlink πάνω από την Ταϊβάν, ως χάρη στον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ.

Η Ρωσία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα για το εμπόριο, συμπεριλαμβανομένου του βιομηχανικού εξοπλισμού και των καταναλωτικών αγαθών, και για να αντέξει τις δυτικές κυρώσεις.

Σημειώνεται πως ο Μασκ είχε εντάσεις από το Κρεμλίνο το 2022, μετά την έντονη δημόσια υποστήριξή του προς το Κίεβο μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους.

Από την κόντρα στην... φιλία 

Ο δισεκατομμυριούχος υπενθυμίζεται πως είχε δώρισε αρκετές εκατοντάδες Starlink στην Ουκρανία, παρέχοντας μέχρι τον Ιούλιο δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε μεγάλες περιοχές της χώρας που καταστράφηκαν από τις ρωσικές επιθέσεις. Τότε, είχε επικριθεί για παροχή βοήθειας με αυτόν τον τρόπο στο ακροδεξιό τάγμα Αζόφ της Ουκρανίας. Αργότερα εκείνο το έτος, ένα πρόσωπο που γνώριζε τις συνομιλίες δήλωσε ότι ο Μασκ επικοινωνούσε τακτικά με Ρώσους ανώτατους αξιωματούχος και ότι το Κρεμλίνο είχε ασκήσει πιέσεις στις επιχειρήσεις του και είχε διατυπώσει «σιωπηρές απειλές εναντίον του».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκείνη την εποχή, ο Μασκ έγινε πιο επικριτικός απέναντι στην αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία και κατηγόρησε την χώρα για το γεγονός πως η  SpaceX έχανε χρήματα. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, απευθύνθηκε στους οπαδούς του στο X για να υποστηρίξει μια ειρηνευτική ατζέντα μεταξύ των δύο χορών.

Σε συνέντευξή του τον Φεβρουάριο στο Fox News, ο Πούτιν είχε πει πωςL«Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τον Έλον Μασκ. Θα κάνει αυτό που θεωρεί πως πρέπει να κάνει. Πρέπει να βρεις κάποιο κοινό έδαφος μαζί του, πρέπει να αναζητήσεις κάποιους τρόπους για να τον πείσεις».

Μία νυν και μία πρώην πηγή των μυστικών υπηρεσιών δήλωσε στη WSJ ότι ο Μασκ και ο Πούτιν συνέχισαν να έχουν επαφές, ενώ όπως αναφέρουν αμερικανικά μέσα, αυτό είναι ανησυχητικό δεδομένου ότι ο Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, έχει γίνει ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του υποψηφίου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Έλον ΜασκΗΠΑειδήσεις τώραεκλογές ΗΠΑΚάμαλα ΧάριςΒλαντίμιρ ΠούτινΟυκρανίαΡωσίαΝτόναλντ ΤραμπΕκλογές ΗΠΑ 2024